Китайското икономическо влияние е добро за САЩ

Вместо да се чувстваме застрашени, китайската покупателна способност може да ни помогне и да подобри отношенията.

Рано тази пролет Световната банка обяви, че според един измерител китайската икономика в края на 2011 година е била почти равна на американската, а тази година ще бъде по-голяма. Напоследък американците се страхуват от Китай. Една по-голяма икономика изглежда дава на Китай по-остри лакти. Азиатският гигант има териториални искания. Китайските военни подкрепят кибер шпиони, които крадат американски промишлени тайни. Китайският президент Си Цзинпин предупреждава САЩ в речи, че Америка ще “изгори”, ако пречи на Китай да отстоява целите си.

Трябва ли американците да се чувстват застрашени? Изненадани?

Правителството на Китай си е поставило икономически и военни цели, пропорционални на размера на страната и усещането за историческо място. То също така иска да оптимизира културното и политическото си влияние. Дори така, един близък поглед върху отношенията между икономиките на САЩ и Китай дава успокоение. И смеем да кажем, обещание за мир и просперитет.

На първо място е възприятието, подхранено от проучването на Световната банка, че САЩ скоро ще загубят икономическото си превъзходство над Китай. Не съвсем. Двата най-разпространени начина да бъде сравнен брутният вътрешен продукт (БВП) на страните показват крайно различни резултати. Най-използваният метод е номиналният БВП. Той включва стойността на всички стоки и услуги, продадени в Китай, ако парите, платени за тях, са обърнати в долари. По този измерител китайският БВП е около 9,5 трилиона долара, а американският е близо 17 трилиона долара.

Алтернативният подход, използван от Световната банка, се нарича Паритет на покупателната способност (ППС или PPP от англ. ез.). Той сумира всичко, купено и продадено в една страна, и след това изчислява колко би струвало да се купи всичко това в САЩ. С долари обикновено могат да се купят повече стоки и услуги в Китай, отколкото в САЩ, така че методът ППС взема това предвид. ППС е много добър измерител на това как живеят хората в Китай. ППС обаче не е най-добрият измерител на икономическият отпечатък на Китай в света. Така че САЩ остават шампиони. Средният доход на глава от населението в САЩ е около шест пъти по-висок, отколкото в Китай.

Китай въпреки всичко напредва икономически и китайската покупателна способност скача. Това може да бъде страхотна новина за нашата икономика – и за отношенията между двете държави. Една по-силна китайска икономика разширява редиците на китайските компании и потребители от средната класа, а също така редиците на новите купувачи на американския износ. На фона на нарастването на Китай се увеличава търговията на САЩ с други държави, които продават още повече на Китай и се нуждаят от американски стоки, за да го правят. Американско миннодобивно и строително оборудване, например, отива в Австралия, Канада и Бразилия, за да могат полезните изкопаеми на тези страни да стигат до китайските пристанища.

И все пак перспективата за китайски преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в САЩ – такива, при които китайски инвеститори купуват или създават компании в нашите граници – може да осигури още по-важна връзка. Китай вече държи американски държавни облигации за 1,3 трилиона долара, но може да се отърве от тях по всяко време.

“На икономическо равнище”, каза неотдавна бившият финансов министър на САЩ Ханк Полсън, “най-трайните икономически отношения между страните са преките инвестиции, а не това, което страните разменят в търговията или влагат в облигации”. Полсън отбелязва, че ПЧИ на Китай в границите на САЩ са сравними с останалата част от неговия международен портфейл, но нарастват.

През 2013 година китайски компании са похарчили 14 милиарда долара за придобиване на американски фирми или създаване на клонове на наша почва. Китайците са изразходвали около половината на тази сума само през първите три месеца на 2014 година.

Американските политици във Вашингтон се оплакват от нарастващото влияние на Китай, но в щатите, градовете и местните търговски камари лидерите работят усилено, за да привличат китайски компании, които могат да създадат добри работни места. Около 5,3 милиона американци работят за филиали на чуждестранни компании в САЩ. Средно те изкарват близо 78 000 долара или 30 % над средното равнище за САЩ. Това е осем пъти средния доход на глава от населението на един китайски работник.

И все пак Китай в момента е най-бързо нарастващата голяма икономика в света. Ако сме умни да допуснем китайските инвестиции, можем да станем по-богати, докато Китай продължава да просперира, а икономическите връзки прогонват склонностите към страх.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.