Дилма Русеф засилва позиции след доброто начало на Мондиал 2014

Ройтерс

Бразилското домакинство за световното първенство по футбол далеч не е перфектно, но върви по-леко, отколкото мнозина очакваха, повишавайки шансовете на президентката Дилма Русеф за преизбиране през октомври. Подготовката за едномесечния футболен турнир беше нарушена от закъснения, преразходи за стадионите и множество инфраструктурни проекти, които не бяха завършени.

Общественото недоволство по тези проблеми, към което идва в добавка бавно растящата икономика, подхрани уличните протести и общото огорчение сред бразилците през последните месеци. Тези проблеми не изчезнаха с магическа пръчка, когато Бразилия откри турнира в четвъртък с победа над Хърватия.

От друга страна, опасенията от големи логистични проблеми на стадионите и претоварени летища засега се оказват неоснователни. Антиправителствени протести избухнаха в няколко града и при някои се стигна до насилие, но повечето събраха само няколкостотин души и изглежда стават все по-малки с всеки изминал ден.

Русеф обвърза съдбата си със Световната купа, подкрепяйки я като шанс да покаже пред света постигнатия в последно време от Бразилия икономически напредък. Провал щеше да влоши съществено шансовете й за преизбиране през октомври, особено когато двама от нейните основни съперници я догонват в проучванията на общественото мнение.

Все още има достатъчно шансове за грешки преди финала на Световната купа в Рио де Жанейро на 13 юли, но всичките 12 стадиона вече бяха изпробвани и резултатът изглежда надхвърляше като цяло ниските очаквания както на бразилците, така и на около 600 хиляди фенове от чужбина, които присъстват на първенството.

“Бях уплашен, че ще се изложим… но всичко е наред”, казва Жоао Веига Мораис, застрахователен агент в Сао Пауло, който носи фланелка на бразилския национален отбор, докато отива на работа във вторник сутринта. “Всички изглеждат щастливи”.

Дори това, което изглеждаше в началото като унизително поражение за Русеф, когато футболни фенове често я освиркаха и псуваха, докато тя присъстваше на мача на откриването в Сао Пауло, изглежда работи в нейна полза.

Гледката на хиляди бразилци, скандиращи “Хей, Дилма! Ходи да ти го заврат в (обиден израз)!” към първата жена, станала президент на Бразилия, предизвика широк отзвук и вероятно ще стане тема, която често ще навестява предизборната кампания на Русеф за преизбиране.

В една от страните в света, където пропастта между богати и бедни е най-голяма, лидери на управляващата лява “Партия на трудещите се” описаха тълпата като представители на елита от големия град, ядосани заради социалните програми и другите признаци за постигнат в последно време от по-низшите слоеве от обществото икономически напредък.

Луис Инасиу Лула да Силва, предшественикът на Русеф на президентския пост и неин политически наставник, й поднесе бяла роза на среща от нейната предизборна кампания в петък и изрази съжаление за “малоумната постъпка”.

“Бразилският елит успява да направи това, което ние никога не сме правили, а именно да събуди омраза между класите”, казва Лула.

Възможни проблеми на изборите

Русеф зае по-малко разделителна, но все пак предизвикателна поза, като се закле, че няма да “се сниши”, и заяви, че обидните скандирания са нищо в сравнение с изтезанията, които е изтърпяла като партизанка, бореща се срещу военната диктатура в началото на 70-те години на миналия век.

Някои опозиционни лидери споделят в лични разговори, че облекчението от откриването на турнира и симпатията заради обидните скандирания може да осигурят на Русеф малко по-голяма подкрепа на предстоящите избори.

Аесиу Невис, фаворит сред опозиционните кандидати на президентската надпревара, изглежда първоначално оправдаваше реакцията на тълпата, наричайки я “признак за това, което се случва в Бразилия”. По-късно той направи изявление във Фейсбук, призовавайки за повече лично уважение към президентката, но някои се опасяват, че тогава е било прекалено късно.

“Епизодът със стадиона беше подарък” за Русеф, казва представител на Бразилската социалдемократическа партия на Невис, добавяйки че случаят отклонява вниманието от бавната бразилска икономика и високата инфлация, надхвърляща 6 на сто.

На други места провеждането на турнира се натъкна на някои спънки. Проблемите варираха от дълги опашки на летищата и входовете на стадионите до грабежи на дошли от чужбина фенове и дори нашествие на мравки в хотела на уругвайския отбор.

Но, като цяло, проблемите не изглеждат кой знае колко по-тежки от тези на други неотдавнашни спортни събития по света, казват гостуващи фенове и журналисти.

Въпреки това Бразилия може тепърва да понесе негативни последствия от слабата си подготовка за Купата.

Много гласоподаватели все още са гневни за над 11-те милиарда долара, похарчени за домакинството на турнира в една страна, където болници и училища често са с лошо качество.

Вниманието вероятно ще се измести от първенството към скъпите нови стадиони на места като Манаус и Куяба, където футболът привлича само по няколко хиляди зрители.

Освен това, като обявява официални празници в градовете в дните на мачовете, за да гарантира по-малък трафик и да намали други логистични проблеми, правителството може би задушава допълнително икономиката, която се очаква да нарасне едва с един процент тази година.

Обществените настроения може да се влошат и ако бразилският отбор не успее да отговори на очакванията да спечели рекордната шеста Световна купа и първа като домакин.

Това може би обяснява защо бразилските управляващи, които си спечелиха репутация на самодоволни по време на възхода на страната през изминалото десетилетие, засега са толкова мълчаливи на публични места.

В отговор на зададен му въпрос дали Световната купа е била победа за правителството, министърът на спорта Алду Ребелу сви рамене и каза: “Мисля, че изпълнихме очакванията.”

“Имаме някои дребни проблеми, но нищо, което би представлявало голям проблем”, заяви той пред Ройтерс. “Феновете от чужбина бяха посрещнати добре. Летищата работят.” “Все още има да изиграят много мачове.”

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.