Испания в криза възлага надежди на новия крал

Франс прес

Коронацията на Фелипе VI. Снимка: от тв екрана

Докато от него се очаква да представлява аспирациите на едно “ново поколение”, според тежкия мандат, завещан му от неговия баща Хуан Карлос, в една изпаднала в криза Испания, бъдещият крал Фелипе Шести се изправя пред много надежди, които без съмнение ще му е трудно да изпълни.

Водещи политици, големи спортисти като Рафаел Надал и случайни минувачи: повечето испанци заявяват единодушно, че бъдещият крал Фелипе Шести, обучаван как да бъде крал от детството си, е “добре подготвен”. Но подготвен за какво?

“Това е един добър крал, много добре подготвен, но задачата му няма да е лесна. Испания е много неспокойна”, отбелязва Антонио Молина, 60-годишен продавач на разхладителни напитки в будка, инсталирана край Кралския дворец в Мадрид. На същото място където днес Фелипе и новата кралица Летисия ще излязат на балкона, за да поздравят мадридчани.

След години, белязани от дълбока икономическа криза, рекордна безработица, корупционни скандали и сепаратистки настроения, мнозина в Испания се надяват, че кралят ще донесе вятъра на промените. Задачата обаче е тежка, а фронтовете са много.

“Той трябва да обедини Испания в цялото й многообразие и да постигне възможно най-добрия политически консенсус”, казва Енрике Мартин, 71-годишен минувач, който се възползва от слънчевото време, за да се разходи към Кралския дворец.

“Изправен е пред огромна отговорност, но аз вярвам, че ще направи това, което направи баща му навремето: ще се опита да бъде крал на всички испанци. Сигурен съм, че ще го постигне, той е много добре подготвен.”

Сред най-големите предизвикателства пред Фелипе Шести е да възстанови имиджа на монархията, опетнен от скандали през последните години от управлението на 76-годишния крал Хуан Карлос.

След като отиде на лов за слонове в Ботсвана, в момент, когато Испания бе на ръба да поиска икономическа помощ, монархът бе принуден да отправи историческо извинение към испанците през 2012 г.

Макар че тази екскурзия може да изглежда далечна, най-отровната афера все още е заплаха: предстои съдията докладчик да реши дали да започне процес срещу по-малката кралска дъщеря, Кристина, обвинена в данъчни измами, и съпруга й Иняки Урдангарин, заподозрян в корупция.

Рискува да разочарова

“След всичко, което се случи, той трябва да обнови монархията”, подчертава Антонио Молина.

Някои се надяват също, че Фелипе Шести ще намали разделението в една политическа система, доминирана от двете големи партии, консерваторите и социалистите, и ще модернизира конституцията от 1978 година. Други искат да помогне на милионите бедни и безработни.

И докато Каталония се кани да гласува през ноември за независимост, а в Страната на баските привържениците на независимостта спечелиха важно място в политиката, мнозина очакват, че 46-годишният Фелипе ще успее да обедини страната.

И най-сетне, въпросът за самото бъдеще на монархията, която е поставена под съмнение, се поставя с по-голяма тежест след абдикацията на Хуан Карлос.

Още при обявяването на абдикацията на 2 юни, хиляди излязоха по улиците, за да поискат референдум, за да могат да изберат между монархия и република.

“Ще ни донесе ли (монархията) нещо позитивно? Съмнявам се. Дори не ни дадоха възможност да го изберем”, възмущава се Паула Асиего, 22-годишна студентка от Канарските острови на посещение в Мадрид.

“На хората започва да им писва и казват: “Слушайте, искаме промяна”. Или Фелипе ще се приспособи, или тук ще имаме много голяма промяна”, предсказва тя.

Големи очаквания, които рискуват да бъдат разочаровани.

“В този момент испанците очакват от него почти всичко: те искат да намери решение за Каталония, искат да се справи с безработицата”, отбелязва Коте Виляр, журналист във всекидневника “Мундо”.

“Те очакват това ново лице да доведе и до промяна на институциите, защото в Испания имаме много дълбока институционална криза. Но в основата си той остава крал на парламентарна монархия, който не може да направи много”.

“Кралят няма властта да промени каквото и да било, но може да обединява, подпомага, стимулира” промяната, обръща внимание Хосе Апесарена, автор на публикувана неотдавна книга за новата кралска двойка.

“Това е голяма глътка свеж въздух”, признава Коте Виляр. “Има обаче голям риск да разочарова хората”.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.