Кое доведе до бедствието в Аспарухово?

Снимка: Импакт прес груп

Аспарухово е под вода. Но не морска, а дъждовна. Роден съм този хубав варненски квартал, имам десетки братовчеди там, но нито аз, нито те, нито който и да е друг някога си е представял, че някога в единствения ни крайморски квартал ще има подобно наводнение.

Сега всички се питат каква е причината и откъде е дошла голямата вода, без да има скъсана язовирна стена или нещо подобно. Първо, над Варна се изля огромен дъжд. Както твърдят метеоролозите, при норма от 53 литра на кв. м за месец юни, вчера само за няколко часа са се събрали над 100 литра.

Второ, гората над Аспарухово се сече бясно и незаконно от години. Склонът се обезлеси и водата, която преди попиваше там, вече се стича безпрепятствено надолу.

Трето, деретата, които отвеждаха водата към морето постепенно се задръстиха с боклуци от циганите, които ги използваха като сметища. В резултат на което станаха безполезни. Очевидно комбинацията от тези три фактора доведе до трагедията.

За сечищата се говори от години – резултати и наказани няма. Нещо повече, вероятно предстои да видим как циганите, които са сред основните пострадали от наводнението, ще бъдат обект на най-нежни грижи от страна на властите. Защото макар и да са причинители на сечта и замърсяването, и техните къщи сега са сред разрушените, понеже са точно под аспаруховския склон. Ако можем да наречем незаконните им бараки къщи, разбира се.

Това трябва да се каже. Поне да се каже. Защото повече от нас не зависи. Сега трябва да се посветим на преодоляване на последиците от трагедията. Няма варненец, който да няма роднини, колеги или приятели в Аспарухово. Нека им помогнем, кой с каквото може. Ако сме разединени в ежедневието, нека поне в нещастието си бъдем единни, за да го превъзмогнем колкото се може по-бързо. От повече думи смисъл няма. Отивам към квартала да видя с какво да помогна на роднини и приятели.

И Бог да прости загиналите…

От блога на Костадин Костадинов. Авторът е общински съветник във Варна и директор на Регионален исторически музей – Добрич.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.