ДАТО срещу гражданите

Николай Хаджигенов. Снимка: личен архив

Идея си нямаме, поради що решихте, че след ДАНС срещу адвокатите, проекта за нов НК, реакцията срещу ЗМВР и прочие отделни битки, няма да дойде ред и на голямата битка за спечелване войната на властта срещу гражданите?

Резултата от една такава война е само един.

Гражданите изчезват, като такива и се превръщат в роби.

Гадно, нали?

С всичко се свиква.

Така или иначе, мисленето на повечето от т.н. „граждани“ по повод изнасилването и сега е от типа:

След като е неизбежно, отпусни се и му се наслади… Така де.

Освен това е и доста по-лесно от това да се напъваш да си гражданин.

Не, ли?

Настоятелно препоръчваме да се запознаете с анализа на Капитал по въпроса, станал причина за днешното ни дразнение.

Отдавна е известно, че всяка една власт грозно злоупотребява със следене, слухтене и прочие, че и не само по телефоните, а и в интернет.

Цялото тoва нещо преследва две основни цели: контрол над раята и пряка манипулация на хора и бизнес в правилната посока, а именно властта да държи всяко по-вкусно парче от него с две ръце.

Ситуацията достигна върха на абсурда по времето на Цвинокио и онзи-който-иска-да-е-пак-премиер.

Е, не сме си мислили, че е възможно подобно нещо, но сегашната власт прескочи трупешката, всичко направено от Цвинокио в тази посока, като в наглостта си събра всички оператори на „тайна“ среща за да обявят исканията си и да „успокоят“ операторите.

Тука ще отворим една скоба, щото много им се дразним на т.н. оператори, които при всичката им техническа компетентност в реалния свят се държат, като тригодишни.

Как не се научиха до сега, че властта прави всичко възможно да им вземе и или контролира бизнеса под една или друга форма и поне веднъж не се консултираха с адвокат, различен от този който ги обслужва по граждански дела?

Естествено, далеч по-лесно да е мрънкат, да се оплакват и да свеждат покорно глави с безумната надежда, че може и този път да им се размине.

А дано, ама надали?

Както и да е.

Всъщност ако ви мързи, можете и да не четете статията на Капитал, макар че горещо я препоръчваме.

В нея става въпрос за това, че ДАТО събират накуп, повече от 40 интернет доставчици и им поставят изискването да закупят, монтират и обслужват за собствена сметка т.н. черни кутии, с чиято помощ властта ще следи непрекъснато трафичните данни на гражданите. Излишно е да казваме, че всички разходи са за сметка на операторите. Макар че в конкретната ситуация, това е най-малкия проблем.

Трафичните данни или това, което всеки един от нас прави ежедневно в интернет могат да дадат много точни указания за личния живот на всеки, като например за навиците ни в ежедневието, за местата, в които пребиваваме постоянно или временно, за ежедневните или другите ни пътувания, за извършваната дейност, за социалните контакти и за обществената ни среда.

Обстоятелството, че запазването и впоследствие и използването на данните се извършва, без да бъде информиран абонатът или регистрираният ползвател, на практика довежда до там, че личният ни живот е обект на постоянно наблюдение.

И не, тук не става въпрос за тероризъм, организирана или стихийна престъпност.

Не!

Тук става въпрос за личният ни живот!

На всеки един от нас!

Дребнаво е от наша страна, но след като всичко е правилно и законосъобразно, поради що ДАТО не само отказва да води писмена кореспонденция с операторите, но и изрично ги предупреждава, че такава няма да има?

Единствената писмена следа е поканата за въпросната среща.

Формалното правно основание се намира в Закона за електронните съобщения.

Не е нужно да си задавате въпроса защо сега, нали?

Дори не е нужно да си параноик за да събереш две и две и да получиш двадесет и три.

Бруталното следене и слухтене в съчетание с мракобесния нов ЗМВР, който властта прокара въпреки цялата съпротива на обществото с безумното обяснение, че служителите на МВР имат нужда от него?

Е, ние отдавна не сме малки и знаем, че служителите нямат нужда от това.

Властта има нужда от него.

Всяка власт, която поставя интересите на униформените над тези на слабите, болните, пенсионерите, децата, образованието, социалната грижа и прочие е учебникарски пример за тоталитарна държава.

Е, събирайки това с онова на финала получаваме комбинация между Совдепия и Северна Корея на пъпа на Европа.

Последно и ви оставяме.

Явната незаконосъобразност на действията на ДАТО се дължи на факта, че през миналата седмица беше публикувано и на български решение на съда на ЕО в Люксембург, с което съдът отмени директивата за запазване на лични данни на потребителите, приемайки в решението си, че „директивата се намесва по един особено сериозен начин в основните права за уважение на личния живот и защитата на личните данни“.

В тази връзка и доста по подробно можете да хвърлите едно око на този материал.

Ерго – действията на ДАТО са незаконосъобразни.

Тия решения ги четем сигурно пет човека и искат да си оплетат кошницата преди да сме се разшумяли.

Хем, на всички е ясно, че ние българите няма да се разбунтуваме, каквото и да става.

За пореден път, властта игнорира изобщо правото и закона с единствената цел да се задържи на власт на всяка цена и да управлява лесно и дълготрайно, па макар и с цената на окончателното ни превръщане в роби.

Чудим се само на моменти и напоследък все по-често, дали все пак не заслужаваме всичко това?

Така или иначе не правим нищо за да го спрем…

Речник на използваните чуждици и съкращения в публикацията:

*ДАТО – Държавна агенция технически операции

** Совдепия – СССР

От блога на адвокат Николай Хаджигенов

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.