Борисов отново е от(к)ровен като скорпион

Иво Инджев

Бойко Борисов отново демонстрира днес безкрайната широта на тяснопартийното си тълкуване по адрес на ключови фигури на политико-икономическа шахматна дъска, за които мести мнението си напред, назад, наляво и дясно в зависимост от моментния си апетит за победа.

Пред БНТ той обвини БНБ, че е била предупредена, но не взела навреме мерки за стабилизирането на Корпоративна търговска банка. Борисов упрекна Народната банка по принцип и безадресно, защото не каза нищо за оставка на нейния шеф Иван Искров. Направи го в разрез с обичая си да „разжалва” провинили се (според него) началници в държавата, когато критикува или напада оглавяваните от тях институции, изисквайки обикновено незабавни оставки.

Именно Иван Искров беше неговата първа мишена в списъка обещани от Борисов уволнения в предизборния период на 2009 г. Тогава той обеща, че ако дойде на власт, първото нещо което ще направи, ще бъде да уволни Искров. След това, когато наистина стана премиер, не само се отметна, но и го похвали…

Подобна поредна промяна в мнението си Борисов демонстрира днес пред същата медия и по отношение на своя бивш финансов министър Симеон Дянков, чиято оставка катализира остро правителствената криза в края на зимата на 2013 г., довела всъщност до оставката на самия Борисов. Тогава Дянков, макар и в оставка, обяви от САЩ своята увереност, че отново ще управлява с Борисов, след като той пак спечели изборите. С това финансистът предизвика категорична гневна реакция от страна на Борисов в стил „с всеки друг, но не и Дянков отново…”!

Да, обаче Дянков се оказа най-ухажваният и награждаван с постове от Путин български бивш министър – нещо като роден вариант на Герхард Шрьодер. Как да не се сдобри Борисов с този посочен с височайшия пръст свой бивш подчинен!

Така Борисов за пореден път започна да обръща палачинката. Пред БНТ той заяви, че се е видял в САЩ с Дянков, когото взе да хвали като “финансист, който удържа в най-тежката криза в света.”

Същевременно, ако щете вярвайте, Борисов не бил получил информация при срещата си с Дянков (сигурно са си говорели за времето!?) , че руската Външнотърговска банка ( ВТБ) се кани да купува българската КТБ. И то при положение, че Дянков очевидно вече е бил получил предложение от банката на Путин, както наричат втората по големина руска банка ВТБ, да стане член на нейния надзорен съвет.

Понеже междувременно от БНБ вече обявиха, че ВТБ е готова да „помогне” на КТБ (след като през април миналата година вече й помогна с акции за 9,9 на сто), като я купи, възниква въпросът колко „случайни” са всички тези маневри. Насред тях днес лидерът на движение „Русофили” и издател на в. „Дума” Николай Малинов се похвали пред Нова тв, че е знаел от доста отдавна за намеренията на руските банкери да придобият КТБ.

Значи така: Малинов е знаел от месеци, а Борисов дори от Дянков не научил това онзи ден?

Руският гамбит с българските пешки продължава. След рокадата на царя с неговия охранител, което върна в крайна сметка на власт за известно време троянския кон Станишев, сега се подготвя новата атака по фланговете с изпитания генерал до пълна патова ситуация на парализираната в руската хватка България, устройваща Москва в нейното геополитическо надхитряване.

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.