Евросъюзът финансира ренесанса на синагогите в Чехия

Франс прес

70 години от спасяването на българските евреи
Момент от честването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи в софийската синагога

След изтребването на евреите в Чехия по време на нацистката окупация синагогата в Брандис – малко градче край Прага, чезне окаяна и в забрава цели 40 години, използвана от комунистическия режим като склад за медикаменти.

Днес позлатени звезди отново греят от небесносиния й покрив, а колони в розов цвят подпират вътрешните балкони, определени навремето за жените.

Вече има нов подиум (бима) от лакирано дърво, откъдето се четат откъси от Тората. Сложени са и нови пейки. Обзавеждането е финансирано от ЕС в стремеж да възроди традициите на еврейското духовно наследство в Чехия, което постепенно се топи.

Програмата „Десет звезди“ дава шанс за нов живот на общо 15 еврейски паметника – най-вече синагоги и училища, в 10 града в Чехия. Общият размер на средствата е 10,2 милиона евро; 85 на сто идват от ЕС, останалото – от правителството в Прага.

„Това е символ на обновлението в еврейския живот“, заяви за АФП посланикът на Израел в Чехия Гари Корен.

Разположена на 30 километра от столицата, скромната синагога в Брандис над Лабем, датираща от края на 1820-те и реституирана на еврейската общност през 1995 г., отвори отново врати през юни т. г. Занапред тя ще е център за културни и образователни прояви, организирани под егидата на градската община.

„Вече ни липсва само еврейска общност. Ето каква е тъжната страна на сегашното възраждане. Общностите ни бяха изтребени и в Чехия, и в цяла Европа“, каза равинът на Прага Карло Сидон на церемонията при повторното откриване на храма.

Пометена от Холокоста и дискриминирана през четирийсетгодишното управление на комунистите в страната, еврейската общност в Чехия днес наброява към 30 000 души – капка в морето от общо 10,5 милиона население.

Проектът „Десет звезди“ е насочен предимно към слабо известни паметници, намиращи се далеч от прочутия еврейски квартал на Прага.

Някогашното гето Йозефов в столицата привлича около половин милион туристи годишно; те могат да разгледат например най-старата действаща синагога в Европа, построена през 1270 г.

Тържище, архив, гараж

Към момента, в който нацистка Германия създава „Протектората Бохемия и Моравия“, чешката еврейска общност наброява към 120 000 души.

Две трети от тях загиват по време на Втората световна война, сочат данни на Международния център за изследване на Холокоста „Яд Вашем“ в Израел.

След комунистическия преврат в Прага през февруари 1948 г., после отново след съветската окупация през 1968 г., мнозина евреи напускат страната, търсейки спасение от новите вълни антисемитизъм, раздухван от режима на комунистите.

В страната са останали стотина синагоги и близо 300 еврейски гробища, отбелязва Ян Киндерман, координатор на проекта.

Само шепа обаче са синагогите, използвани за богослужения. Много от храмовете са собственост на други вероизповедания.

Една синагога дори е превърната в гараж.

„Сградите също са станали жертви на Холокоста, досущ като хората“, казва Томаш Краус, секретар на Федерацията на еврейските общности в Чехия.

Всеки обект, обновен в рамките на този проект, вече е посветен на конкретна историческа тема.

Синагогата в югоизточния гр. Микулов единствена е оцеляла сред 12-те еврейски молитвени дома, съществували преди войната. В експозицията е представен 16-и век, белязан с паметен възход на еврейския живот по чешките земи. Олицетворение на този подем е личността на ерудита Йехуда Бен Бецалел, известен още като Равина Льов, според една стара легенда създател на Голем – ръкотворен глинен великан, прототип на образи като Супермен и чудовището на Франкенщайн.

По чудо е била спасена от разрушение и синагогата в североизточния град Кърнов, разположен също като Микулов в граничните региони (Судетите), анексирани от нацистка Германия през 1938-1945 г.

Нацистите направили там пазар; комунистите – склад за архивни документи.

Местните уредници са подбрали експонати, разказващи за приноса на еврейската общност от времето между двете войни към развитието на промишлеността, търговията и науката в страната.

Акцент от колекцията, изложена в Полна (Централна Чехия), е процесът срещу Леополд Хилзнер – млад евреин, признат за виновен (вероятно погрешно) в убийството на християнска девойка през 1899 г., когато в страната е плъзнал антисемитизъм.

„Изминали сме дълъг път“, заяви с радост чешкият зам.-министър на културата Мирослав Ровенски, сложил традиционната шапчица „кипа“ при преосвещаването на синагогата в Брандис. И добави: „Остават обаче доста обекти, на които трябва да обърнем внимание“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.