Цените на недвижимите тръгват надолу. Колкото и да не им се иска на предприемачите

Цените на недвижимите имоти в Източна Европа, включително България, тръгват надолу, съобщи английският вестник “Дейли Телеграф”.
Говори се за спекулативен балон в Източна Европа, за пренагрети икономики, а според някои банки бумът в имотите в страни като България и Румъния е нещо опънато до краен предел, което предвещава срив, подобно на кризи в други страни.
Добре че такава новина идва от някъде все пак. Ако чакаш на българските вестници, може да не я научиш. Тук медиите изчерпват темата, като пъхнат микрофона под носа на някой търговец на недвижими имоти (обикновено е включен и рекламен елемент), който важно обяснява как цените ще скачат.
Ако питаш българските агенции или строителни предприемачи, цените на имотите в България отдавна да са надминали тези в Манхатън, Токио и Париж.
В строителния бранш са характерни спекулативни печалби по 300-400%, лошо качество и много приказки – как цените се вдигат, вдигат. Същевременно поради масовото пране на пари в България, се строи безогледно и предлагането превишава търсенето поне 3 пъти. Новопостроени жилища – колкото искаш, а се освобождават и стари, защото страната обезлюдява – близо 1 млн. са се изнесли трайно. Е, как мислят тия предприемачи и търговци още да надуват цените?
Няма накъде. И в момента цените на офертите за недвижими имоти са около 10-15% над реалните цени при сделка. Но всички медии, които пишат за цени, цитират средни стойности на офертите и разни спекулативни индекси, формирани от търговци на имоти.
Балонът се спука. Сега ще видят дебелия. Ще има фалирали агенции за недвижими имоти, закрити фирми на предприемачи – нормални работи при криза. На тях още не им се вярва, но… Пазарът е нещо еластично – като го изкривиш силно в някаква посока, после се връща обратно и от инерцията те отнася в обратната посока.
В някои страни на Източна Европа цените бяха надути прекомерно преди присъединяването им към ЕС. После леко спаднаха и сега ще падат още. У нас това тепърва предстои и ще е по-болезнено.
Не е реално тук един имот да се предлага на цени горе-долу като в Западна Европа. Нито средата за живот и бизнес, нито наемите, нито доходите са съпоставими, за да се плати висока цена.
По света е нормално вложените в една недвижима собственост пари да се възвръщат за около 12-15 години – тоест приблизително малко повече доход, отколкото ако вложиш тези пари за лихва в банката. В България в момента цените на недвижимите имоти са такива, че ако купиш жилище или хотел, парите се възвръщат за 20-25 години от наем. Остава надеждата, че за това време цените на недвижимите имоти ще скочат 3-4 пъти. Ами ако сега паднат с 50%? Защото някои предвиждат точно такъв срив.
Който има да купува жилище – да не бърза. Който има да продава – да побърза.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.