Извънредна ситуация за Зелените барети в Ирак

Асошиейтед прес

Барак Обама се среща с американски войници в Багдад. Снимка: Белия дом

Американският екип от специалните сили, който идва в Ирак след 3-годишна пауза, ще се изправи пред агресивна бунтовническа съпротива, разпадаща се армия и несигурна политическа ситуация, докато помага на иракските сили за сигурност да повишат способността си за борба срещу сунитските екстремисти.

Армейските зелени барети, които се очаква да бъдат по-голямата част от американските сили, от десетилетия правят оценки на състоянието и обучават други армии, което е част от същинската им работа. Много от това, което ще правят в Ирак, им е познато, но в същото време то ще бъде усложнено от шокиращия срив на иракската армия, останала без ръководство заради вътрешните сунитско-шиитски междуособици.

Експерти смятат, че елитните командоси ще бъдат в състояние да спрат моментното влошаване на състоянието на иракските сили, но това ще изисква много по-напрегнати усилия, за да бъдат овладени дълбоките междуобщностни различия в страната, и създаване на механизми за изграждане на по-професионално армейско ръководство.

САЩ и Ирак постигнаха вчера много важно споразумение за правна защита, което ще позволи около 300 военни от силите за специални операции да бъдат разположени в страната. Два екипа от по 12 души вече са в Ирак и могат да започнат оценката на състоянието още тази седмица. Други четири екипа се очаква да пристигнат скоро.

„Те ще помогнат много за подобряване на непосредствените тактически умения на част от иракското военно ръководство, но ще бъдат по-слабо подготвени за дългосрочно „лечение“ на иракската армия. Всъщност, американските екипи „ще острят върха на копието“, но няма да сменят ръждясалата му сърцевина с нова“, каза американският генерал от резерва Джеймс Дюбик, който отговаряше за обучението на иракските сили през 2007 и 2008 г.

С поредица от военни победи сунитските екстремисти овладяха няколко ключови града в северната част на Ирак и по границите със Сирия и Йордания, обръщайки иракските войници в бягство. Изоставени от военните си ръководители, които вероятно се чувстват отчуждени от шиитското правителство, войниците бягаха, изоставяйки оръжието и снаряжението си.

„Положението бързо се влошава. Това е гореща война. Те трябва да дойдат и да помогнат да се спре кръвопускането и да възстановят способността на иракските сили да поддържат стабилността и сигурността в страната“, каза Рик Нелсън, високопоставен експерт от Центъра за стратегически и международни изследвания.

Според бригаден генерал Дарси Роджърс, шеф на командването на специалните сили на армията, Зелените барети понастоящем изпълняват мисии за обучение в 30 страни и правят същото в над 150 страни всяка година. Отлично подготвени за военни действия в специфични условия и за борба с бунтовнически движения, екипите обикновено имат за задача да помагат на други страни да изградят и да подобрят работата на своите въоръжени сили.

Според Роджърс последната мисия в Ирак много прилича на това, което спецсилите правят в Афганистан и във Филипините и което те правеха в Ирак през годините на войната там. Но тя е малко по-обемна от подобни мисии, които се изпълняват в различни страни по света, включително и в редица страни в Африка. Роджърс, който е служил в Ирак, каза, че фазата на оценка на състоянието ще има важно значение, за да се определи подходът занапред. „Но имайки известен опит в тази насока, аз мисля, че ние много бързо ще разберем къде трябва да насочим помощта си“, добави той.

Екипите ще определят по какъв начин САЩ може да окажат най-голяма помощ на иракските сили, след което ще бъдат изпратени допълнителни екипи. От тях се очаква да помогнат на иракчаните да подобрят военните системи и командните структури, без да се смесват с бойните части или да се ангажират в преки военни действия.

Роджърс отбеляза също така, че доста от членовете на американските специални сили вече са служили в Ирак. „Отношенията, които имаме с иракчаните, поне тези, които аз имах, когато бях там, са много здрави и съм уверен, че това много ще ни помогне, когато се върнем“, каза той.

Въпреки това цитираният по-горе Дюбик смята, че макар командосите да окажат важна помощ на иракските сили в краткосрочен план, те няма да са достатъчни да решат проблема. Според него за целта премиерът Нури ал Малики трябва да предприеме няколко изключително важни политически стъпки, включително да разтури щаба на главнокомандващия. Този щаб е обвиняван за подклаждането на религиозните междуособици и за налагането на шиитските приоритети.

Американски служители настояват също за преходно правителство, което да даде по-широки пълномощия на малцинствата и да сплоти страната с цел избягване на гражданска война.

Подписаното вчера правно споразумение беше необходимо, за да бъдат изпратени специалните части в Ирак. Говорител на Пентагона каза, че Ирак е дал приемливи правни уверения за краткосрочната мисия с дипломатическа нота, която гарантира, че (американските) войници няма да подлежат на иракски съдебни процедури. Вместо това, ако възникнат някакви проблеми, войниците ще бъдат отговорни пред кодекса на американското военно правосъдие.

Правните защитни механизми са подобни на тези, от които се ползват американските дипломати и военни, работещи извън посолството, съобщиха служители.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест направи разграничение между сегашното положение и желанието на администрацията да поиска от иракския парламент да гласува имунитет за американските войници, когато САЩ желаеха да оставят малочислена военна част в Ирак през 2011 г. Тогава Багдад отказа да подпише такова споразумение и САЩ изтеглиха всичките си войски, освен малък брой войници през декември 2011 г. Тогава в американското посолство останаха по-малко от 200 войници, най-вече за гарантиране на сигурността му.

„Сблъскваме се с извънредна ситуация – като начало – и има спешна нужда тези съветници да могат да си вършат работата на място в Ирак“, каза Ърнест, отбелязвайки, че те отиват там по искане на иракското правителство. Служители добавиха също така, че силите, които се изпращат там сега, са много по-малки по численост от няколкото хиляди, които САЩ искаха да оставят в Ирак след 2011 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.