Съседката Полша е съблазнителен модел за Украйна

Марчин Гьотиг
Ройтерс

Световните лидери, които отбелязаха 25-ата годишнина от началото на трансформацията на Полша в пазарна икономика, отправиха послание към съседна Украйна: „И вие бихте могли да поемете по същия път към благоденствие“.

Основните показатели на двете икономики сочат, че Украйна може да се надява да повтори напредъка, постигнат от Полша след падането на комунизма, но най-напред трябва да се справи с високото потребление на енергия, корупцията и лошото управление, отблъскващо много инвеститори – точно главните причини Украйна да остава толкова бедна.

През 1990 г., малко преди Украйна да се отдели от разпадащия се Съветски съюз, нейният БВП на глава от населението възлизаше на 6806 долара, а в Полша този показател беше едва 5976 долара. Оттогава жизненият стандарт на украинците не се е повишил особено, докато за поляците някои показатели са се утроили.

„Украйна има огромен потенциал за развитие“, казва Павел Борис, директор по стратегии и инвестиции към Пе Ка О „Банк Полски“ (PKO BP), най-голямата полска банка. „За съжаление той бе пропилян през последните 25 години“, добавя той.

„Пе Ка О „Банк Полски“ притежава „Кредобанк“ (Kredobank) – средноголям кредитор в Украйна, но Борис предпазливо отговаря на въпроса дали неговата банка възнамерява да инвестира повече в Украйна.

„Всичко зависи от това дали ще видим истински промени в Украйна, които да създадат дружелюбен климат за чуждестранни инвестиции“, каза той пред Ройтерс.

Полша отдавна вече е стабилна демокрация – след първите частично свободни избори преди четвърт век, независимо от поредицата краткотрайни правителства през 90-те и сегашната криза, в която са замесени управител на централната банка и вътрешен министър, която може да предизвика предсрочни избори.

След кратка, но сурова шокова пазарна терапия, тя постигна и непрекъснат икономически растеж през последните две десетилетия, което я прави атрактивен модел за Украйна.

Полският БВП на глава от населението през 2012 г. беше 22 783 долара според покупателна способност, спрямо едва 8478 долара в Украйна по данни на Световната банка.

На честването на годишнината във Варшава президентът на САЩ Барак Обама каза пред аудитория, включваща отку-що избрания президент на Украйна Петро Порошенко, че днешните украинци са „наследниците на „Солидарност“. А полският президент Бронислав Коморовски заяви, че успехът на неговата страна е „огромен, колосален пример.“ „По мое мнение неделима част от мечтата на украинците е да тръгнат по същия път, към същите ценности“, заяви той.

Опитите да се прогнозира дали Украйна ще успее да повтори икономическия успех на Полша не са точна наука.

Десетки са факторите, които могат да компрометират прогнозите – включително сепаратисткият бунт и въпросът дали Украйна някога ще влезе в ЕС. Приемането на Полша през 2004 г. пришпори растежа й.

Все пак използването на полския пример помага най-малкото да се определи приблизително докъде би могла да стигне Украйна и главните препятствия, които ще трябва да преодолее. Няколко показателя, грубо измерващи потенциала на Украйна, сочат, че не само не е далеч зад Полша, а в някои аспекти е даже в по-добра позиция.

През 2012 г. в Украйна около 80 на сто от завършилите средни училища са продължили образованието си в университет, спрямо 73 процента в Полша по данни на Световната банка, макар че тези числа не отразяват качеството на образованието.

Активността на украинската работна сила – делът на хората в активна възраст, които или са заети, или са безработни, но търсят работа, е била 59 на сто през 2012 година според данни, цитирани от Световната банка – малко повече от 57-те процента на Полша.Страната има огромни залежи от желязна руда и едни от най-качествените селскостопански земи в света.

Две числа обаче показват поразителна разлика. Едното е мярката на Световна банка за енергийна ефективност. По този показател, Украйна през 2011 г. е произвела по 3 долара от БВП за всяка единица енергия, еквивалентна на 1 кг петрол, който е консумирала, спрямо 8,3 долара в Полша. Международните донори оказваха натиск над поредица украински правителства да приемат закони, които биха подобрили енергийната ефективност, но без особен успех.

Високото потребление на енергия е особено важна пречка, защото Украйна внася от Русия голяма част от необходимия й природен газ, за който плаща по-висока цена, отколкото много други европейски клиенти на Русия.

Предвид факта, че отношенията й с Русия са в криза заради анексирането на Крим и бунта в Източна Украйна, високото потребление е също и политически риск, защото утвърждава зависимостта на Киев от Москва.

Другият показател, по който има огромна разлика, е корупцията. Индексът на „Прозрачност без граници“, която поставя най-високо в класацията си най-чистите страни, класира Полша на 38-о място от 177 страни през 2013 година, а Украйна – на 144-то.

„Имахме много лош опит през последните години, най-вече с данъчни практики и съдебни решения, тотално неотговарящи на международните стандарти“, каза Борис от Пе Ка О „Банк Полски“ за опита на банката в Украйна.

Корупцията води до по-малко чуждестранни инвестиции. През последните 20 години полша е привлякла над 180 милиарда долара преки чуждестранни инвестиции, сочат данни на централната банка. Украйна, която има по-голямо население, е пивлякла едва малко над 52 милиарда долара за същия период по даннни на украинската статистическа служба.

Икономист, запознат и с двете страни, каза, че Украйна има потенциал, но поради корупция и управленски проблеми може би ще бъде по-реалистично да вземе за модел не Полша, а Румъния и България – най-бедните членове на ЕС.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.