Между изгода и политика – Австрия подписа за „Южен поток”, той може да ни заобиколи

Путин посети Виена, Австрия подписа за газопровода „Южен поток”. Австрийският външен министър Себастиян Курц каза, че поне пет европейски държави подкрепят проекта. Ето какво още каза той: „Нуждаем се не просто от повече доставчици, но и от повече маршрути, по които енергията да достига до нас.”

Досега Унгария и Сърбия заявиха намерението си да строят „Южен поток”, Италия също иска този газопровод. Само България спря работата по него и има всички изгледи газопроводът да я заобиколи. Така това „голямо зло” в очите на някои у нас ще ни отмине.

Дали е така? Защо у нас не може да се говори спокойно за такива проекти? Защо България от политическа истерия не може да претегли спокойно „за” и „против” и да извлече изгода за себе си?

Ето какво казва Герхард Ройс, директор на OMV, който подписа с „Газпром”: ”Една трета от газа ни идва от Русия, в някои региони дори 100%, а в замяна Европа изпраща автомобили и машини в Русия… Тази икономическа интеграция не трябва да се превръща в политически футбол, тъй като нашата икономика и просперитет се базират на това.” По стандартите на Радан Кънев тези австрийци са рубладжии.

У нас обаче е на почит политическият футбол, а не сметката. Да, „Южен поток” е услуга за Русия, но може да носи и ползи за България. Услугата се състои в това, че ще заобиколи Украйна. Но ситуацията се промени, а така се променят и евентуални ползи, ако газопроводът мине през България.

Очакваните ползи за България са да получава газ, без цената му да е увеличена от транзитните такси на други държави по трасето, самата тя да взима транзитни такси и да разполага с голямо количество газ във всеки момент.

Да се открият работни места и да се изпълни голям проект, с участие и на български фирми. България ще стане енергиен коридор, важен за няколко европейски държави, защото газът за тях минава оттук. Както сега Украйна е важна за Западна Европа. Но има още нещо.

Допреди събитията в Украйна и подписването на договора с „Газпром” в Австрия, можеше да се говори България да се откаже от „Южен поток”, да не прави услуга на Русия и да избере европейската политика пред газопровода.

Но сега там има малка гражданска война и доставките на газ вече не са сигурни – Путин спря газа на Украйна заради неизплатени дългове, с което застраши доставките в Европа. От ЕК Барозу и комисарят Йотингер омекнаха и казаха, че не са против „Южен поток”, но той не осигурявал диверсификация. След подписването от страна на Австрия Йотингер скръцна със зъби, че който продължава да работи по газопровода, да очаква санкции. Трябвало да бъде пригоден към европейското законодателство, което и ще стане.
Има и друга промяна в Украйна – тя продава половината акции в газопровода на нейна територия на американски и европейски компании. Американски компании ще добиват шистов газ в Украйна и ще го транспортират на Запад в същия газопровод. Така ще има още един източник на газ по досегашния газопровод, а ако мине „Южен поток” през България, ще има конкуренция и това може да повлияе на цените надолу.

Засега и управляващи и опозиция (ГЕРБ) са заявили, че ще строят „Южен поток”. Въпросът е, че сега той може да заобиколи България. И вместо политически ритници, политиците трябва да се разберат кое е от полза и да не воюват помежду си за сметка на България. Ако може да се постигнат добри условия за газопоровода, нека минава. Ако не – да го прокарват през Румъния или Турция. Но политическият футбол не може да продължава.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.