Абе, вие луди ли сте, бре? Какво гарантиране на влоговете?

Васил Кендов. Снимка: личен сайт

Чудят се каква врътка да направят с кредитите на Пеевски

Скандалът с КТБ разцепи обществото на вярващи в стабилността на финансовата система и такива, които вече не искат да слушат. Хубавото този път е, че залогът са депозитите на хората. Когато спестяванията ти са заложени и зависими от решенията на нашите политици, нещата стават по-интересни.

Така или иначе в рамките на 20 години системата се разклаща за втори път. За втори път БНБ подскача и всички институции скачат да ни убеждават колко е стабилна. Аз обаче съм от невярващите и предпочитам да чета. Ето какво прочетох.

1. Фондът за гарантиране на влоговете е събрал 2.1 милиарда до момента – справка официалния сайт на фонда. Това поражда въпроса КОЛКО ДА СА ЗАЩИТЕНИ ДЕПОЗИТИТЕ? Защитени са докато не прехвърлят 2.1 милиарда. Ами после? – После ще мислим!

2. Депозитите на физическите лица и фирмите само в КТБ са 6.4 милиарда. Така казва отчетът за тримесечието.

3. До преди кризата БНБ твърдеше и изнасяше данни, че КТБ е най-ликвидната банка. Това поставя 2 въпроса – БНБ знае ли изобщо какво става? Дали БНБ не лъже умишлено? И в двата случая не може да се вярва на БНБ.

Въпросът е как се покриват 6.4 милиарда депозити на най-ликвидната банка с 2.1 милиарда на Фонда за гарантиране на влоговете? Ама то видиш ли като махнем фирмените сметки и депозитите над 200 000 ала Вежди Рашидов (човекът заделил 1.6 милиона) „МОЖЕЛО И ДА СТИГНАТ”.

Е, това е проблемът, че МОЖЕ И ДА СТИГНАТ, ама АКО НЕ СТИГНАТ? Тогава нали ще лъснат и БНБ и КТБ и изобщо цялата банкова система? Как очаквате тогава банката да я оставят да фалира?

Изобщо какво значи да фалира една банка?

Аз вече се обърках. Ако не можеш да си платиш задълженията (в случая депозитите на хората) – тогава не си съвсем във фалит. ФАЛИРАЛ си ако каже Иван Искров. А той няма да каже, защото гаранционният фонд хвръква, а с него и митът за гарантираните депозити.
Освен това от 100 години приказваме, че в закона за гарантиране на влоговете е записано, че ЗАПОЧВА ИЗПЛАЩАНЕ на 20-я ден от обявяването на фалит. Вие да сте чули да е обявен фалит? Не можете да разполагате с парите си, но фалит няма. Защото ако има ще си ги получите.

„Не е сигурно” ще кажат запознатите. Не е сигурно защото в закона не пише кога приключва изплащането на „гарантираните депозити”. А в каква валута ще Ви ги изплатят? А по какъв курс? Започнахте ли да схващате?

Хубавото сега е, че залогът са спестяванията на хората.

Има шанс за втори път в един човешки живот да ни вземат заделеното. Исторически проблем няма. Случвало се е и преди. Но ние вече не мислим за бъдещето, а за настоящето. Освен това не четем.

Ето Ви 2 статии съответно от март и май 2014, преди още да започнат проблемите.

„Банковите депозити – има ли реална заплаха за тях”
„Банките и изборите”

Някой да им обърна внимание? А сега се случва точно това и БНБ установява точно такива нарушения. Да не мислите че са глупаци в БНБ и не са се сетили по-рано? Естествено, че не. Знаят си, но крият и лъжат. Лъжат и за стабилността на системата отдавна.

Дошло е време разделно – тези, които вярват, че законът ги пази, и тези, които четат и търсят варианти.

Аз вече на политици не вярвам. И на БНБ не вярвам. Това, в което вярвам е, че банковата криза най-после дойде у нас. Още не я признаваме и все още успяваме да я прехвърлим на индивидуалния клиент, но това не може да продължи вечно. Искате ли пример?
В тази статия пише:

„Ръководството на “Алфа Асет мениджмънт” ЕАД, което се свързва с бизнесмена Иво Прокопиев, е решило да спре временно продажбата и обратното изкупуване на дялове на Договорен фонд „Алфа Ликвидни Средства“.”

Да преведа на прост език – това е договорен фонд, който е длъжен да Ви купи дяловете, веднага щом го заявите. И какво става? Ако не го направи, трябва да му се вземе лицензът, защото това обезсмисля инвестирането в такива фондове. Е, как да Ви изкупи дела, ако са със блокирани сметки в КТБ? Или и те не са фалирали в този случай? Само дето не можете да си вземете парите нито от едните, нито от другите.

Хайде да не става дълго да спра да давам примери, че виж БНБ казало, че с моите статии застрашавам „стабилната банкова система” в България.

Хубавото, както казах, е, че този път залогът са Вашите депозити. Вярвайте в телевизиите и в БНБ, но си плащайте. Теглете кредити без да се консултирате и без да имате цялата информация. Слагайте си депозитите в банката с най-висока лихва и чакайте законът да Ви защити. Сега ще го разберат клиентите на КТБ, а по-късно и на другите банки.

–––

* От личния сайт на Васил Кендов. Авторът е кредитен консултант в draftis.com и председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги – angrysheep.org

П.П.

1. Ако на 21 юли КТБ отвори, бас държа, че няма да изплаща депозити и влогове. Ще предлагат всякакви магарии “Да прехвърлим депозита в друга банка?”, ”Ама вече сме държавни и няма проблем.” Едно е сигурно – на 21-и ВИЕ ПАРИ НЯМА ДА ВИДИТЕ. Всякакви уверения и административни щуротии ще чуете, но пари няма да видите.

2. Абе, да вземат да продадат кредитите на Пеевски на някоя фирма, свързана с него на… 30% от стойността им, че да се видим малко у финансова стабилност. Май цялата дандания е за това. Искат да повторят 1997 г., ама сега е малко сложно, та се чудят как да стане само за кредитите на Пеевски, че иначе лошо.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.