Защо сунитското въстание в Ирак печели подкрепа в Залива

Ноа Браунинг
Ройтерс

Сунитското въстание в Ирак получава въодушевена подкрепа от много араби в Залива въпреки официалното безпокойство, което буди Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), окачествена като терористична организация от правителства в региона.

Макар че е трудно да се добие представа за общественото мнение в строго контролираните монархии в Залива, светкавичният успех на сунитските бойци, които нанасят тежки поражения на иракските правителствени сили, е приветстван с изблици на подкрепа в интернет и в частни разговори.

Силните изрази на поддръжка навеждат на мисълта, че съюзници на САЩ като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства може да се отдалечат още повече от Вашингтон, който подкрепя правителството в Багдад.

„Днес се води битка в Багдад на Рашид и Дамаск на Уалид от името на целия ислямски народ за възстановяване на неговото достойнство. Бог да ви даде победа“, написа в Туитър Хакем ал Мутаири, който оглавява кувейтско движение на сунити от строгата салафитска школа. Той имаше предвид средновековни владетели в столиците на Сирия и Ирак, които някога са били столици на големи сунитски мюсюлмански империи.

За мнозина сунити в Залива крахът на предвожданите от шиити иракски правителствени сили възвестява упадъка на техния най-голям враг – Иран. Те смятат иракския министър-председател Нури ал Малики за марионетка на Иран.

„Още от първия ден иракската армия не беше истинска, тя беше сбор от шиитски милиции, събрани заедно. Сунитите са унижени от Малики и искат да живеят достоен живот, затова решиха да се вдигнат на революция“, каза Фирас, който работи в офис в Рияд.

Подобно на други саудитци, интервюирани за тази статия, той не разкри фамилното си име от страх да не би изказването му да бъде сметнато от властите за изразяващо подкрепа за ИДИЛ, която Рияд обяви за терористична организация през март.

Съгласно кралски указ, издаден през февруари, всяко изразяване на подкрепа за групировката в кралството се наказва с продължителен срок лишаване от свобода. Потребителите на социалните мрежи много добре знаят, че тяхната дейност в интернет се следи от вътрешното министерство.

Фирас каза, че подкрепата на сунитите от Залива за бунта срещу правителството на Малики не означава подкрепа за ИДИЛ и нейните брутални методи, които включват масово екзекутиране на пленници.

„Мюсюлманите няма да приемат идеологията на ИДИЛ, защото тя е противна на нашите умерени възгледи, каквито са възгледите на повечето иракчани“, заяви Фирас. „ИДИЛ никога не се е ползвала със симпатии, дори сега. Но все пак има някои хора, които оправдават нейните действия само за да се отърват от това сектантско правителство“, каза той.

Тънък лед

Правителствата от Залива ходят по тънък лед, що се отнася до Ирак. Те нападат Малики и Иран като отговорни за насилието и изразяват твърда подкрепа за правата на сунитите, но в същото време осъждат ИДИЛ и други въоръжени групировки, които обявяват джихад.

Рияд потуши кърваво въстание преди десет години, водено от членове на Ал Каида, сражавали се преди това в Ирак и Афганистан, и се страхува, че успехът на подкрепящи джихада групи в Ирак и Сирия ще насърчи екстремизма сред собствените му граждани.

Предполага се, че хиляди саудитци и граждани на други страни от Залива са част от значителния чуждестранен контингент, който се бие в редиците на ИДИЛ и други въоръжени групировки в Сирия и Ирак, подсилвайки страховете на властите от враждебна реакция у дома.

Миналия месец саудитското вътрешно министерство каза, че е разкрило бойна група, свързана както с Ал Каида, така и с ИДИЛ, която планирала нападения в кралството.

Но отправяните години наред критики от страна на държавните медии срещу правителствата на Ирак и Иран, съчетани с понякога злобните сектантски коментари на духовници на държавна служба, може би помагат за подхранване на гнева на сунитите към шиитите.

Персийският залив отдавна е крепост на сектантско съперничество в Близкия изток, където много сунити са предани на ислямските школи на салафизма и уахабизма, които смятат шиизма за отклоняваща се ерес. Много от коментарите през последните дни съдържат откровено злорадство заради сунитските победи.

„Наистина се усмихнете, ако искате. Отстъпниците (шиитите) в Кербала излизат по улиците, скандирайки „Искаме да дойде месията“, за да ги спаси от бойците на свещената война“, написа в Туитър Ибрахим ал Фарис, който преподава религия в държавния университет „Крал Сауд“ в Саудитска Арабия.

Висши духовници в Саудитска Арабия обаче изнесоха в петък проповеди, които изглежда целяха да обезкуражат предприемането на джихад в Ирак. Бахрейн, където по-голямата част от населението се състои от шиити, но управляващото семейство и мнозина влиятелни духовници са сунити, нареди на религиозните лидери да избягват да говорят за политика в джамията.

Отказът на сунитски правителства открито да подкрепят иракските бойци предизвиква критики от някои сунитски граждани, които твърдят, че техните едноверци са в затруднено положение, изправени по думите им пред открита иранска подкрепа за шиитите.

„Нашата война с шиитите в Ирак избухва. Техните водачи отправят призиви и младежите им се отзовават. Техните поддръжници пристигат и парите им идват. Но да се помага на сунитите е забранено (в Залива). Помощта за тях е тероризъм“, беше коментарът в Туитър на саудитския шейх Соуаян Шая Хаджри.

Ирак крещи „геноцид“

Започналото преди две седмици сунитско настъпление в Ирак със сигурност разпалва страсти от двете страни на верската разделителна линия в Близкия изток. Иракското правителство обвинява държавите от Залива, че поощряват подкрепа за бунтовниците, като въоръжават и поддържат сунитски бойци в съседна Сирия. Миналата седмица правителството в Багдад дори обвини Саудитска Арабия в насърчаване на „геноцид“ в Ирак.

Рияд казва, че неговата подкрепа за сунитските бойци в Сирия не се простира върху ИДИЛ, която се бие срещу други сунитски бунтовнически групи, въоръжавани и финансирани от Саудитска Арабия.

Според уебсайт от областта на социалните медии, анализирал данните за географското разположение на потребителите в Туитър, саудитците са съставлявали с малка преднина най-голямата група от поддръжници на арабскоезичен профил, свързан с пропагандното крило на ИДИЛ, и са били втората по големина група в друг профил.

Все пак е трудно да се правят заключения от подобни данни, като се има предвид, че ИДИЛ е незаконна в Саудитска Арабия и се нуждае да създава нови профили , тъй като съществуващите са закривани. Като цяло саудитците съставляват най-голямата група от потребители на Туитър в Близкия изток.

Въпреки че ИДИЛ развява своето черно знаме в градовете, които превзема, нейните бойци също така са подкрепяни от по-умерени иракски сунитски племена и политици, които са ядосани от управлението на Багдад. Мнозина в Залива казват, че е погрешно сунитското въстание да се определя като начинание на ИДИЛ.

В статия в англоезичния саудитски ежедневник „Араб нюз“, озаглавена „Демонизиране на сунитското въстание в Ирак“, йорданският журналист Хани Хазаиме написа, че представата, че ИДИЛ предвожда бунта, служи в полза на Малики.

„Написаното досега всъщност прави голяма услуга на сектантския дневен ред на Ал Малики“, написа той, настоявайки, че бунтът представлява народно въстание срещу „несправедливите и разделящи политики“ на иракския министър-председател.

Според някои сунити от Залива съсредоточаването на медийното внимание върху ИДИЛ и тревогата, изразявана от западни правителства във връзка със събитията в Ирак, са признак за двойни стандарти. Те сравняват това със заглушените според тях критики към сирийския президент Башар ал Асад, който е съюзник на Иран.

„Това показва, че западната външна политика е напълно предубедена. Асад прави каквото си иска, без да има реакция на неговите военни престъпления, но щом в Ирак падне някой град, те искат да направят толкова много“, каза Мутаиб, който е управител на компания в Рияд.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.