Europolitics: Българска банка ударена от масирано теглене на пари се обръща към ЕС

Статията в Юрополитикс.

Корпоративна търговска банка (КТБ), която е четвъртата по големина на активите банка в България и е оценявана като системна банка, е била принудена на 20 юни да поиска временна закрила от страна на българската централна банка /БНБ/ след седмица на паника сред вложителите.

Ръководството на КТБ направи изявление, че банковата институция е станала жертва на дестабилизираща кампания, в резултат на която 20% от вложенията в нея са били изтеглени за по-малко от седмица от паникьосани вложители.

Според банката, средно на ден от нея са били теглени по 300 милиона лева (€ 150,000,000). В писмо, изпратено до председателя на Европейската комисия на 24 юни, КТБ обвинява противоречивия български политик Делян Пеевски, че стои зад слуховете за лошо управление на банката, разпространявани от медиите, които той контролира. Банката също така осъжда съучастието на българската съдебна система и обвинява банковата асоциация, централната банка и българската държава, че не са предприели от самото начало действия, за да се пресекат слуховете и да се успокоят разтревожените вложители, които се редяха на опашка, за да изтеглят парите си. Пеевски, на 34 години, е член на партията на турското малцинство – Движение за права и свободи (ДПС), която подкрепя социалистическото правителство на малцинството. Поставен на второ място в списъка на ДПС, която след изборите за Европейски парламент на 25-ти май ще изпрати четирима евродепутати в Брюксел, Пеевски се отказа от мястото си, най-вече заради натиск от страна на групата на АЛДЕ, в която ДПС членува. През юни 2013 г. назначаването на Пеевски за ръководител на Държавната агенция за национална сигурност предизвика протести, включително и заради ролята на семейството му в медиите. Българският парламент, който първоначално подкрепи избирането му, трябваше да ревизира своето решение. Пеевски е също така важен клиент на КТБ, с която той се скара.

България не е член на еврозоната, но според ръководството на КТБ, инцидент като този с банката може да хвърли съмнения върху стабилността на банковата система и политиката на България, което може да има последствия и за останалата част на ЕС. Ето защо ръководството на банката реши да предупреди Европейската комисия. То вижда в атаките срещу банката нарушение на законодателството на ЕС, по-специално Директива 2003/6/ЕО относно търговията с вътрешна информация и манипулирането на пазара (пазарна злоупотреба), Регламент (ЕС) 596/2014 и Директива 2014/57 / ЕС за създаване на наказателни санкции.

В позиция на Европейската комисията се посочва, че „спирането на работа на Корпоративна търговска банка е от компетентността на Българската централна банка“. „Българските власти са предприели бързи и решителни действия за ограничаване на последиците от неотдавнашните събития“, се казва още в нея. Говорител на ЕК коментира: „Ние следим отблизо ситуацията“.

Министерство на финансите на България заяви на 23 юни, че дава възможност на акционерите на КТБ за рефинансиране на банката и че, ако те не успеят да направят това, българската държава ще се намеси.

–––
Превод infotourism.net
Публикуваме статията, която излезе само в два български сайта, защото българските медии не оцениха адекватно случая с КТБ, а се съсредоточиха върху мача Пеевски – Цветанов. В резултат на дестабилизираща кампания от КТБ са теглени 300 млн лева на ден.

Оригиналът на статията тук – стр. 7 в pdf-файл
,

–––––-

* Europolitics излиза като всекидневно електронно издание и тримесечно списание. Издава се от Europe Information Service (EIS) S.A, новинарска организация, учредена в Белгия през 1972 година. Екипът й се състои от над 50 човека, в Брюксел, Берлин, Париж, Рига, София, Страсбург, Варшава, Берн, Истанбул, Сеул и Вашингтон. Europolitics осигурява срещу абонамент новини, придържайки се към най-високите стандарти, журналистически разследвания и анализи за конкретни сектори на политиката.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.