Турция на кръстопът заради забрадката на г-жа Гюл

Като съпруга на турския президент Хайруниса Гюл ще бъде предизвикателство за кемалистката същност на турската държава. Защото никоя първа турска дама досега не е носила забрадка.

Хайруниса Гюл ще бъде първата турска First Lady, която покрива главата си със забрадка. В Турция се питат накъде ще тръгне държавата, водена от Партията на справедливостта и развитието. Снимка: cafesiyaset

Като че ли тези дни всичко в Турция се върти около тази забрадка. Но забрадката не е каква да е. Не е онази на старата майка от картината на Албрехт Дюрер от 1514 година, нито пък на селянките от Средиземноморието и Южна Европа, които искат да се предпазят от жегата. Не е и на жените от развалините от следвоенните времена, на които прахът щеше да сплъсти косите. Не става дума и за елегантно завития шал около главата на Грейс Кели, нито пък за красивия тюрбан на Роми Шнайдер.

Когато днес в Турция се спомене думата „забрадка”, всички се сещат за мюсюлманските кърпи на местните жени. И след това веднага започват спорвете дали покриването на главите е задължително заради религията или е знак на религиозно самоопределение. Немската феминистка Алис Шварцер нарече забрадката „знамето на ислямизма”, т.е. символ на потисничеството на жената. Други твърдят, че тя е културна конвенция и дори моден аксесоар, и че много млади туркини в големите европейски градове се опитват да покажат точно това, като оплитат кърпата около вързаните си коси и гледат на света със силно гримирани очи, качени на обувки с високи токове.

Хайруниса Гюл носи кърпа за глава, наричана в Турция тюрбан. Ако я попитат откога, ще отговори „откакто се помня”. Това се отнася до половината, ако не и до две трети от турските жени и един поглед из улиците потвърждава това. А усмивките между приятелки със и без забрадки демонстрират разбирателство, като че ли носенето на кърпа за глава е най-незначителното нещо на света.

За Хайруниса Гюл това със сигурност не важи. Тя е ходила на училище в Анадола, докато на 15 години не се оженила за 14 години по-възрастния Абдулах Гюл. Анадола е една от най-затънтените части на Турция – бедна и неразвита. Европа би нарекла подобна женитба „принудителна” или „уредена”, за да я свърже с отдавнашни свои традици. Но тя напомня и за започналото тези дни в Германия повторно гледане на делото за убийството на 23-годишната Хатун Сюрючу, застреляна преди две години от братята си на улица в Берлин, защото живеела по западен маниер. И нейният брак бил „уреден”. Тя се развела и искала да започне нов живот заедно с малкия си син.

Хайруниса Гюл се жени за новия президент на Турция преди 27 години, на 15-годишна възраст в Анадола. Днес двойката празнува един от върховете в съвместния си път – избирането на Абдулах за президент. Снимка: Ройтерс

Тези дни Хайруниса Гюл ще празнува заедно със съпруга си 27-та годишнина от сватбата си. До началото на 90-те години двамата живеят в Саудитска Арабия, където Гюл работи за Ислямската банка за развитие. Днес г-жа Гюл е на 42 години. Тя има три деца, завърши средното си образование и искаше да стане студентка. Което не може да направи в Турция с кърпа на главата заради забраната от времето на Кемал Ататюрк да се носят забрадки в обществените училища и университети.

На г-жа Гюл не й липсва самочувствие

Г-жа Гюл няма да свали кърпата си за глава за нищо на света. Тя е нейното открито признание за вярата й. Заедно с няколко други жени тя дори стигна до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, но оттегли жалбата си срещу турската държава, за да не застраши кариерата на мъжа си, който беше решил да се издигне в политиката. По-късно Европейският съд отсъди в полза на турската държава и срещу протеста на жалбоподателките.

Често жените, носещи забрадки в Европа, се приемат като потиснати и неориентирани. Но на г-жа Гюл не може да й се припише липса на самочувствие. Преди няколко години в Давос тя се погрижи да влезе на първите страници на вестниците, като се печеше на слънце заедно с Емине, съпругата на Реджеп Тайип Ердоган – в кожено палто, с огромни слънчеви очила и тюрбан. Но едновременно с това демонстрира, че е добре образована и говори английки.

Сега съпругът й е един от най-силните политици в Турция. Абдулах Гюл, досегашен външен министър и един от най-приближените на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган, стана президент на страната на третия тур от изборите в турския парламент. Така Партията на справедливостта и развитието не само спечели поста, но и завзе властта в сърцето на секуларната държава.

Сега Хайруниса Гюл няма да бъде само „придружаваща”, която не канят на приемите, защото носи кърпа за глава. Занапред ще кани тя. Тя е съпругата на президента на Турция и първата First Lady със забрадка. И това се случва точно в Турция – ислямската, но въпреки това модерна секуларна държава на границата с онези мюсюлманско-арабски страни, в които Западът не е приет с отворени обятия.

Забрадката като символ на културна революция

Днес Турция е разбунена и разделена на две. Кърпата за глава на г-жа Гюл е израз на културна революция, която се усеща в центровете на градовете, в държавното управление и на върха в държавата, и която е формирала самоуверена средна класа, оформена по аграрно-мюсюлмански стереотип. Привържениците на Ататюрк, които също не страдат от липса на самочувствие, нито очакваха тази конкуренция, нито успяха да й се противопоставят. Затова е малко вероятно Хайруниса Гюл да свали забрадката си.

В Турция не знаят накъде ще тръгне страната. Говори се съвсем сериозно, че държавата е на кръстопът. Турция започна експеримент, изходът от който не е известен. За разлика от Алжир или Египет тук няма радикални ислямисти в подем, на които е трябвало да бъде попречено да дойдат на власт. Но има ли умерен ислям, който да е угоден на сънародниците? Има ли турска модерност, която може да понесе факта, че има и различни неща: жени без забрадки, уиски, брак по любов?

Ердоган и Гюл усещат недоверието както в собствената си страна, така и в Европа. Те имат на разположение всички средства, за да модернизират държавата. Но какво ще стане в училищата, джамиите и в университетите? Какво се стане със семействата, магазините и на улицата?

Моден дизайнер консултира Хайруниса Гюл

Съпругът се качи на върха във властта, а Хайруниса Гюл върви по стъпките му. Тя иска да промени стила си на обличане и да се „модернизира”. Турски дизайнер, сред чиито клиенти са актрисата Катрин-Зита Джоунс и моделът Наоми Кембъл, ще превръща определено антиеротичния тюрбан в елегантна кърпа за коса. Той ще се спуска надолу към все така провисналите традиционни дрехи, които наподобяват панталон от костюм, но ще показва контури и ще прелива естествено към останалата част от облеклото. Традиционната туркиня Хайруниса Гюл ще напомня не толкова за 40-те и 50-те години на Холивуд, а ще става по-делова. Дизайнерът Атил Кутоглу определя стила си като „леко отомански” и счита, че г-жа Гюл ще отприщи нова модна вълна.

Когато преди време живеещата по строго мюсюлманските традиции немска туркиня Емел Алган се раздели с кърпата си за глава след редица експерименти, за нея започна нова ера. За дъщерята на радикалния основател на ислямистката организация Милли Гьоруш в Германия кърпата беше повече от аксесоар. Тя беше символ на сепаратизъм. И нейният брак беше уреден, и тя е в началото на 40-те си години. Сега обаче тя чувства вятъра в косите си и се наслаждава на това, че не изпъква сред останалите. Преди години тя казваше: „Главата ми ми принадлежи.” Както и преди, тя продължава да е вярваща.

Г-жа Гюл иска да бъде различна. Тя казва: „Покривам главата си, но не и мозъка си.” Сега за Турция обаче ще бъде най-важно какво се мъти в главите на мъжете, които са на власт.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.