Камерън ще задейства „Люксембургския компромис“ срещу Юнкер

Жан-Клод Юнкер. Снимка: лична страница

Великобритания се готви да прибегне до „Люксембургския компромис“, за да попречи на номинацията на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия на срещата на върха на ЕС, става ясно от британски печат.

„Говори се, че правителството на Камерън проучва подробно всички възможности, включително позоваването на един съмнителен механизъм от 60-те години, който позволява да се изтъкнат „жизненоважни национални интереси“, за да се спре автоматично вземането на решение от страните членки на ЕС“, съобщава „Гардиън“. Изданието допълва, че това би било юридически съмнителна стъпка и цитира мнения на висши чиновници и дипломати в Брюксел, според които идеята на Лондон няма да издържи юридическата проверка.

„Таймс“ определя „Люксембургския компромис“ като „ядрено оръжие“, чрез което преговорите могат да бъдат продължени до постигане на компромис между страните членки.

Според британската преса опитът на Камерън да спре номинацията на Юнкер, за коготото в Лондон се смята, че има прекалено федералистки възгледи, ще се провали. „Гардиън“ цитира висш британски чиновник, според когото е сигурно, че кандидатурата на Юнкер ще бъде подложена на гласуване – нещо, което е без прецедент в заседанията на Европейския съвет. Снощи Камерън е разговарял по телефона с германския канцлер Ангела Меркел и с холандския премиер Марк Рюте, за да потвърди, че няма да се откаже от намерението си да поиска гласуване.

Германският „Зюддойче цайтунг“ коментира, че Дейвид Камерън е толкова упорит в съпротивата си срещу Юнкер заради престоящите догодина във Великобритания избори. „Известното с неконтролируемото си поведение евроскептично крило в партията на торите го аплодира, партията е единна като никога. В същото време Камерън сигнализира на избирателите от враждебната към Европа Партия на независимостта на Обединеното кралство (ЮКИП), че защитава британските интереси. Камерън се нуждае точно от това, когато се яви на парламентарните избори догодина“, отбелязва „Зюддойче цайтунг“.

Френският вестник „Монд“ и онлайн изданието на германското списание „Шпигел“ съобщават, че Швеция и Холандия, които досега бяха на страната на Камерън срещу Юнкер, в крайна сметка са решили да се присъединят към мнозинството и да не пречат на номинацията на бившия люксембургски премиер за председател на ЕК. Според „Монд“, който се позовава на евродепутата социалист Пиер Московиси, широката подкрепа за Юнкер ще зависи от две условия: по-малко либерализъм в политиките на ЕС и значително присъствие на социалдемократи, включително французи, в бъдещия екип на Юнкер.

„Шпигел“ допълва, че на срещата на върха днес и утре ще бъде взето решение само за кандидата за ЕК, но не и за това кой ще заеме другите два ключови поста в Европейския съюз – този на председател на Европейския съвет след белгиеца Херман ван Ромпой и този на върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността след британката Катрин Аштън. Двете допълнителни номинации може да бъдат обсъдени на извънредна среща на върха през юли, твърди „Шпигел“, позовавайки се на европейски дипломати.

В друг материал по темата „Шпигел“ отбелязва, че Брюксел е озадачен от мълчанието на Жан-Клод Юнкер по повод множеството нападки срещу него за получаване на хонорари от лобисти, за проблеми с алкохола, за участие в скандала с подслушването, който доведе до оставката на правителството му миналата година. Дори привържениците му се дразнят от спотайванета на Юнкер, пише „Шпигел“.

Изданието разширява картината на предстоящите днес и утре преговори в Брюксел, като посочва, че освен Великобритания претенции има и Италия. Премиерът Матео Ренци, пише „Шпигел“, има желание да изпрати външния си министър Федерика Могерини в Брюксел. „Тя е млада (на 41 години), социалдемократка и е жена, всичко това е съвършена комбинация в брюкселската аритметика на властта. Само че, според оценките на мнозина наблюдатели, за момента Могерини разбира малко от външна политика и от функционирането на ЕС“, коментира „Шпигел“.

Друго влиятелно германско издание, вестник „Велт“, обръща внимание на това, че Италия и Франция ще настояват в рамките на срещата на върха ЕС да поеме ангажимент за повече гъвкавост в осъществяването на политика на икономии. „Матео Ренци се разбира чудесно с Франсоа Оланд и германската канцлерка ще усети това на Европейския съвет“, прогнозира вестникът. „Велт“ отбелязва, че понятието „гъвкавост“ в ЕС не означава максимално приспособяване, а максимално широко тълкуване на съществуващите правила, за да се избегне полагането на усилие за приспособяване.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.