Фискалната програма на Ван Ромпой: повече Мати, отколкото „Мути“?

По-малко наблюдаваният процес, който тече успоредно на избора на нов председател на Европейската комисия, е усилието на Херман ван Ромпой, подкрепено от няколко държави членки, за съставяне на работна програма на новия председател на ЕК, която ще го ангажира през следващите пет години с политически програми и приоритети.

Макар да изглежда, че застъпниците за тази идея упражняват натиск в подкрепа на същите политики, които се споменават в почти всички заключения от срещите на върха на ЕС, няколко държави – включително такива странни съюзници като Холандия и Италия – настояват, че тази програма в някои отношения е по-важна от лидера, който ще поеме Комисията през ноември. Те настояват, че тя ще позволи на европейските министър-председатели да заявят подкрепата си за следващата комисия и нейните приоритети, след като Европейският парламент успя в разиграването на сегашната.

Като първа стъпка към споразумението за подобна програма председателят на Европейския съвет Ван Ромпой, чийто мандат е към края си, разпространи в понеделник четири странички със „стратегически дневен ред“ на новата Комисия, които се надява да бъдат одобрени на ключовата среща на върха тази седмица.

Вече обърнахме внимание на изразните средства, използвани от Ван Ромпой, който подчертава, че новите лидери на ЕС трябва да покажат „сдържаност“ при предлагането на нови политики и да оставят всичко, което е възможно, на националните правителства. Това изглежда като опит да бъдат спечелени някои от най-евроскептичните правителства като тези в Лондон и Хага.

Но заради онези, които следят точно толкова оспорвания дебат за бъдещето на строгите бюджетни правила в еврозоната, Ван Ромпой използва и изразни средства, които изглеждат предназначени за лидерите, оглавявани от италианския премиер Матео Ренци и подкрепени от френския президент Франсоа Оланд. Тези лидери се стремят да осигурят повече гъвкавост при прилагането на бюджетните правила на ЕС, които относително скоро бяха ревизирани по време на пика на кризата в еврозоната.

Непосветените следва да внимават за няколко ключови думи. „Гъвкавост“ е най-важната от тях, тъй като смисълът й е, че Комисията следва да тълкува правилата толкова хлабаво, колкото е възможно – нещо, с което Германия и Финландия през последните месеци не бяха съгласни. Другата дума, за която трябва да се внимава е „инвестиции“. Както Париж, така и Рим настояват правителствените инвестиции да се отчитат различно от другите разходи, тъй като този тип инвестиции са свързани с перспективата за бъдеща възвръщемост. Определението за това какво означава „инвестиция“, обаче предизвиква съпротива от страна на европейските хардлайнери. Разходите за образование „инвестиция“ ли са? А за здравеопазване?

Документът на Ван Ромпой обръща внимание на „вградената гъвкавост“ на съществуващите правила и не споменава нито дума за нуждата да се наблюдават дефицитите и дълга като бъдещ приоритет. Когато се говори за „усилия за консолидация“, те се споменават само в минало време. Вместо това, в почти цял раздел, посветен на бъдещата икономическа политика – под заглавие „Съюз на заетостта, растежа и конкурентоспособността“ – се говори за „инвестиции“. Нищо не се казва за публичните средства, освен беглото споменаване на препоръката, че еврозоната трябва да продължи да бъде „солиден и устойчив фактор за стабилност и растеж“. В раздела за икономическите приоритети ключовият параграф изглежда е третият :

„Инвестиции и подготовка на нашите икономики за бъдещето: чрез обръщане на внимание на отдавнашните нужди от инвестиции в транспорта, енергетиката и научните изследвания, уменията и иновациите; чрез мобилизиране за тази цел на правилното съчетание от частни и обществени средства и улесняване на дългосрочните инвестиции чрез непосредствена мобилизация на съществуващите финансови инструменти и развитие на нови финансови възможности; чрез насърчаване на иновациите и научните изследвания.“

Това изглежда като параграф, който би могъл да бъде съставен по-скоро в Рим, отколкото в Берлин. Или, както един еврочиновник се изрази: „Имаме повече Мати (италианският премиер Матео Ренци – бел.ред), отколкото „Мути“ (Mutti – мама, прозвище на германския канцлер Ангела Меркел – бел.ред).

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.