Корупция и скандали в семейството на румънския президент

Франс прес

Траян Бъсеску. Снимка: ромфакс

Братът на румънския президент Траян Бъсеску е задържан за търговия с влияние, зетят е разследван за измама: два шумни скандала, свидетелстващи за едно общество, подкопано от корупция, но също и за правосъдие, което вече не се страхува да засегне върха на държавата.

В петък братът на Бъсеску – Мирча, бе поставен в предварителен арест по подозрение, че е приел подкуп от 250 000 евро, за да се намеси в полза на лице от престъпния свят – Санду Ангел, обвинен в опит за убийство.

Във вторник прокурорите потвърдиха, че единият от двамата зетьове на президента е съдебно преследван за „фалшификация и измама“ във връзка със сделка за реституция на имоти, конфискувани по време на комунистическия режим.

Адвокатът Раду Прикоп, съпруг на Йоана – по-голямата дъщеря на Бъсеску, и неговият съдружник са прибрали 10 милиона евро, след като използвали фалшиви документи, за да подкрепят искане за обезщетение за собственост, конфискувана от комунистите.

Държавният глава, който превърна борбата срещу корупцията в свое основно оръжие след идването си на власт в края на 2004 г., на два пъти излезе пред обществеността, за да се защити, уверявайки, че няма за какво да се упреква.

Той призова магистратите да изпълнят дълга си и обвини управляващата лявоцентристка коалиция, че иска „да сложи ръка върху правосъдието“.

Според прокурорите и видеозаписи, разпространени от медиите, Мирча Бъсеску е изтъкнал това, че е брат на президента, за да внуши доверие, че има влияние върху магистратите, така че Санду Ангел да получи по-лека присъда. Ангел обаче бе осъден през май на осем години и девет месеца затвор.

Но остават въпроси, при положение че връзките, включително родство по съюз, между Мирча Бъсеску и Ангел, бяха известни от няколко години (Мирча Бъсеску е кръстник на внучка на Санду Ангел – бел.ред.). Срещу Ангел има заведени близо сто дела специално за данъчни измами.

„Това, което ме безпокои, е че виждам простирането на връзките между мафиотски кланове и политици или лица, близки до политическата сфера“, посочва за АФП Лаура Щефан, експерт в областта на борбата срещу корупцията в неправителствената организация Експерт Форум.

Разследване за тази предполагаема търговия с влияние бе предприето през 2011 г., но нямаше напредък, докато братът на президента не внесе жалба срещу семейството на Ангел за „шантаж“ миналия месец. След това няколко членове на този „клан“ бяха изпратени в затвора.

Независимо дали става дума за фигури от престъпния свят или за политици, анализаторите подчертават, че румънското правосъдие, подложено на строго наблюдение от Брюксел, е все по-освободено от притеснения, като неговите разследвания са насочени както срещу лявоцентристкото мнозинство, така и срещу близкото до Бъсеску дясноцентристко пространство.

От две години насам бивш премиер и редица министри, признати за виновни за корупция, получиха тежки присъди строг затвор. Някои от тях сега се намират зад решетките, което бе „немислимо преди едва пет години“, споделят много румънци.

Според официални данни 1 051 души са били осъдени окончателно за корупция на високо равнище през 2013 г., което е с 41 процента повече от осъдените през 2012 г.

С ареста на брата на президента „правосъдието показа, че е способно да води разследване за когото и да било, дори на върха на властта“, подчертава г-жа Щефан, като изразява своя „оптимизъм“ в това отношение.

Друг ефект от тези скандали е, че „осъдените за корупция политици вече не могат да издигат тезата, че правосъдието се контролира от президента“, пише Родика Чобану, автор на редакционна статия в електронното издание на вестник „Гъндул“.

Бъсеску именно беше в основата на назначаването на бившия и на сегашния ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията, което подтикна неговите противници да обвинят прокурорите, че „отговорят на неговите заповеди“.

Но докладите на Брюксел за реформата на правосъдието системно хвалеха „ефективната“ и безпристрастна дейност на Националната дирекция за борба с корупцията.

От друга страна, подчертава „Гъндул“, „отсега нататък изказванията срещу корупцията на Бъсеску ще бъде трудно да постигат убедителност, при положение че двама членове на неговото семейство са съдебно преследвани“.

Според авторката на статията това, за което може да се храни надежда, е, че „правосъдието е създало достатъчно антитела, за да излекува обществото, макар политическата класа да остава заразена“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.