Търговците на страх и валутата им слух

Слуховете могат да бъдат безпощадни. Имат двойнствена природа. Веднъж действат като сплотяващ фактор, обединяват в общо организационно ядро, дори засилват конформизмът. Втори път са силно оценъчни, категорични и всяващи съмнения. Ако бъдат насочени в правилната посока имат разрушителен характер.

Такава е природата на слуховете

Прилича на масова зараза чрез думи и картини. Отключва страхове, чрез преживени трагедии, изстрадани разкази на нещо вече видяно и чуто.

Слуховете създават паралелна реалност, която живее от образите на „живия живот”. Те се разстилат чрез най-ефективния похват на пропагандата: „истина, само истината, но не цялата”. Появата им не е случайна – действат тогава, когато липсва достатътно информация от достоверни, легитимни, авторитетни източници. В този смисъл доверието е единственият сигурен инструмент, който може да се противопостави на слуховете.

Слуховете са колективно творчество

Вярно тръгват от един източник, но картината, която представят се разраства с опита и въображението на всеки участник в мрежата. Да, мрежа, защото слуховете се предават от уста на уста. А с разпространението им всеки се превръща от жертва, в съучастник. Слуховете са като паразитите, виреят в среда с ниска имунна система.

Модерната икономика създаде спекуланти в сянка

Te играят виртуални игри чрез търговия на страхове. Винаги има някой, който има изгода от оборота на слухове в публичното пространство.

Това са търговците на страх.

От блога на Илия Вълков

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.