Сто години след убийството, разпалило Първата световна война, миналото още витае в Сараево

Ройтерс

Два концерта в два босненски града ще отбележат 100-годишнината в събота от убийството в Сараево, разпалило Първата световна война в една разделена държава, където все още миналото витае в настоящето.

Отделните прояви говорят красноречиво за Босна един век по-късно, където представата за босненския сърбин, застрелял ерцхерцог Франц Фердинанд, е изкривена от времето и политиката, а раните от кървавата смърт на Югославия са все още отворени. В столицата, където австрийският престолонаследник бе застрелян от револвер Браунинг в една лятна утрин през 1914 година, виенската филхармония ще свири Хайдн, Шуберт, Брамс и Равел в памет на убийството, разпалило войната и сложило край на времето на мир и напредък в Европа.

На изток, в разположения на река Дрина Вишеград, националният оркестър на Сърбия ще свири „Лято“ на Вивалди, за да отдаде почит на Гаврило Принцип – за сърбите герой, чийто акт е свалил завесата на векове на окупация на Балканите. Лидерите на Сърбия и на босненските сърби отказаха да се присъединят към проявите в Сараево, казвайки че босненските мюсюлмани и католическите хървати искат да обрисуват Принцип като терорист, а православните сърби като виновни за войните, белязали началото и края на 20-ти век.

Вместо това те ще открият тържествено мозайка на Принцип и неговите сподвижници във Вишеград, където актьори ще направят възстановка на убийството на Фердинанд и на процеса срещу 19-годишния му убиец, който умира в затвора от туберкулоза месеци преди края на Първата световна война.

Убийството „дава началото на освобождението от крепостничеството и робството“, казва режисьорът Емир Кустурица, организатор на проявите във Вишеград. „Не знам защо всички да отбелязват деня на едно и също място при положение, че гледат на събитията толкова различно“.

Това неразбирателство има опасност да заглуши тези, които се надяват да изпратят послание за обединение; съботните прояви в Сараево ще завършат с оперета на открито, в която ще участват 280 артисти от цяла Европа, в това число и сърби и която е със заглавие „Век на мир след век на войни“.

„Бихме искали символично да дадем началото на нов век с артистична изява за мир и любов“, каза директорът Харис Пашович. „Ние представляваме по-младото поколение“, казва сръбският студент по актьорско майсторство Урош Младенович.

Австрийският президент Хайнц Фишер се очаква да оглави списъка на високопоставените лица, предимно от съседни на региона държави. Голяма част от проявите са спонсорирани от Франция. Лидерите на 28-те държави от Европейския съюз се срещнаха в четвъртък в Ипр, града-символ на смъртта и страданията през Първата световна война.

В събота Виенската филхармония ще свири в кметството в Сараево, където Фердинанд и съпругата му София са били на прием малко преди убийството им.

Австро-унгарците нападат Сърбия месец по-късно, а Великите сили, вече готови за война, нахлуват. Повече от десет милиона войници умират, империи рухват, а картата на Европа се прекроява.

Преобразувана в библиотека през 1949 година, сградата на кметството в Сараево е обхваната в пламъци през 1992 година по време на 43-месечната обсада на босненските сърби. Почти два милиона книги са унищожени. Табелка съобщава, че за това са отговорни „сръбските престъпници“.

Старателно възстановена, сградата е отворена отново през май и ще бъде домакин на първото си събитие в събота. Но сърбите са чувствителни що се отнася до каквато и да е връзка между войните от 1914-18 и 1992-95 година. „Смятах да отида в Сараево“, каза пред репортери сръбският премиер Александър Вучич. Но, каза той, предполагам, че ще стоя срещу табелка, говореща за „сръбски фашистки агресори“. Съжалявам, но с цялото ми уважение, не мога да направя това“.

Мнозина босненски мюсюлмани и хървати смятат австро-унгарската окупация за период на напредък, а Принцип за сръбски националист, воден от същите териториални амбиции като тези зад етническото прочистване през 90-те години. Окупацията бе заменена след войната с доминацията на Белград в рамките на Кралство Югославия.

След Втората световна война, по време на социалистическа Югославия, Принцип официално е обявен за борец за свободата на всички народи.

Но разпадането на Югославия през 90-те години, дало началото на седем нови държави, съсипва репутацията на убиеца.

Отпечатъци в настилката, показващи мястото, от което е стрелял, са разкопани, а жителите на Сараево живеят под снайперисткия огън на босненските сърби.

Войната, разпалена от Сърбия и Хърватия, убива 100 000 души, повечето от тях босненски мюсюлмани. Масови гробове се откриват и днес.

Семейният дом на Принцип в Северозападна Босна е сринат, но бе възстановен тази година от сърби, които възнамеряват да го отворят като музей. В сръбската източна част на Сараево ще се открие статуя на убиеца.

Мирното споразумение, сложило край на войната от 1992-95 година, разделя Босна на два силно автономни региона, поделяйки властта на етнически принцип в система, която според критикуващите я само циментира разделението. Политическите лидери обръщат прекалено внимание на различията, въпреки все по-очевидната готовност на босненците да напредват.

Босненският сръбски лидер Милорад Додик, който често заплашва със сръбско отцепване, каза пред репортери: “ И в тъга и в празник, ние винаги сме на различни страни. Това говори за миналото на Босна, но също и за нейното настояще“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.