Д-р Николай Михайлов: Бойко Борисов нагнетява паника

Д-р Николай Михайлов. Снимка: от екрана

Отговорността е изцяло политическа. Можем да призовем хората да се доверят на експертите, но това в състояние на едно твърде разтревожено население, с лош опит в българката политика, ментата, глогът и валерианът ще имат ограничен ефект. Това заяви пред бТВ психиатърът д-р Николай Михайлов.

Според него случващото се е ефект на някаква глупост, но само частично. Някаква преднамерена игра и манипулация, целяща тъкмо такъв ефект. „Положението е, че красавците на републиката са се хванали за гушите и че това е период на щастлив брачен развод. Случващото се е някакъв зъл жанр. Това излиза в публичното пространство като тъжба на двама души, на които всички ние сме заложници“, категоричен бе д-р Михайлов.

Той определи ситуацията като абсурдна, защото България е демократична страна. „Основният сюжет от седмици и месеци е поведението на някакви сами по себе си плашещи силуети, като силуетите на тези двама души не излъчват модерност и високо равнище на национална отговорност. Те са решени да надделеят в една крайно груба игра и това е възприето от медията като добре дошло“, подчерта психиатърът.

„Дайте си сметка кой има интерес от това България да фалира в момента, като риторична фигура, която се тиражира в момента“, попита д-р Михайлов и припомни, че „тези, които разбират“ казват, че България не е във фалит, нито в ситуацията на възможен фалит.

„Чуждестранните инвеститори купуват облигации, и то нередни на опашка. Само едно грубо политическо безочие като това на Бойко Борисов, може да твърди, че е обраното, защото е в предизборна ситуация и се е заканил да спечели абсолютно мнозинство“, каза още д-р Михайлов и допълни, че Борисов не може да спечели на крилете на ентусиазма, но може да спечели на крилете на паниката.

„Затова в противоречие с всякаква политическа етика, той обявява как страната е във фалит, нагнетява паника, и то не пред смаяните хора, а пред своеобразния мораториум на политическата реч на хората, от които в момента всичко зависи – от управляващите и от опозицията“, обясни психиатърът и определи случващото се като грубо посегателство над националната сигурност.

Д-р Михайлов изрази мнение, че това изречение го няма и при опозицията, зад която стои гражданското общество на едногодишните протести, защото се канят да управляват заедно.

„Солидарно всички, без изключение, трябва да заявят, че страната не е във фалит. Не е във фалит, а предстои сериозна политическа работа, която трябва да солидаризира всички, за да бъде спасена страната от онова, което е наречено политическо пророчество“, повтори той.

Д-р Михайлов подчерта, че България не може да претърпи сериозен провал, не може и да бъде изведена бързо на нивото на благополучието. „Трябва да мобилизираме сетивата си за безотговорното политическо говорене, губите лъжци и публичните манипулатори.

Политическите сили, които очакват своя шанс да постъпят в парламента, ще трябва да се освободят от тази тактическа глухонемота да не произнасят това, което трябва да се произнесе. Ще трябва да бъде обявено, че такъв тип говорене е крайно за българския човек“, заяви психиатърът и допълни, че не бива някой да казва, че ще спаси народа от бедствия и катастрофи, които сам е причинил.

„Това не бива да се прави и срещу това трябва да има солидарна реакция. Това е дълг на медийните хора и те не бива да бъдат гостоприемни за безотговорното говорене“, каза в заключение д-р Михайлов.

По БГНЕС

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.