За Буда като християнски светец и историческия Иисус

„Дала обет за непорочност с мъжа си, царя, Майа е оплодена в една пълнолунна нощ, когато сънува как бял слон „с шест бивни”, прониква в десния й хълбок. По време на също така чудотворната бременност детето е пазено в ковчеже от скъпоценни камъни в корема на Майа, като една единствена капка еликсир служи за негова храна” – непорочно зачатие по древноиндийски – на бъдещия Буда.

563 години преди Христовото – припомня го Софи Роайе в „Буда” (изд. „Рива”). Но Буда е историческа личност, това е негова историческа биография. И по неизбежност история на будизма и на пътя му към Запада. Състезанието на немец и англичанин през XIX век за откриване на родното място на Буда напомня по драматизъм и интрига похода към Южния полюс.

Защо знаем толкова малко за историческия Иисус? „Защото докато е бил жив, на него не са гледали като на нещо повече от незначителен селянин от галилейските пущинаци и защото месианската му мисия – колкото и историческа да се окаже – не е нещо необичайно в Палестина през I век сл.Хр.”, обяснява Реза Аслан в „Зилот. Животът е времената на Иисус от Назарет” (изд. „Сиела”).

Биографията на историческия Иисус е и пътеводител в раждането на християнството… Малка изненада:  житията на християнските светци Варлаам и Йоасаф копират житието на Буда, доказано е, припомня Роайе. Какво ли не е минало по пътя на коприната… Пише го Виктор Юго: „Всъщност историята и легендата имат еднаква цел – да нарисуват под образа на моментния човек вечния човек”.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.