Кални борби

Румен Белчев

Банките предупредиха да пишем за тях или добро, или нищо, за да не ни шамарят с глоби, затова тази седмица ще се обърнем към други кални борби.

Кал поне през седмицата имаше предостатъчно!

Затънал до ушите в калта на избралия го град, кметът на Варна констатира в наводненото Аспарухово, че „Държавата я нямаше, дойде след полунощ“. Да погледнем точните му думи, цитирани от „ТРУД“: „Звънял съм на премиер, на ресорни министри, на когото се сетите. Дълго време нямаше връзка. Когато успяхме да направим някаква връзка, представители на Гражданска защита и пожарната пристигнаха, но преди това минаха три часа минимум“.

Светкавично се включи транспортният министър Данаил Папазов, който влезе в разправия с кмета и му рече в ефира на националното радио, че самият той е на наводнената улица, но кьорав кмет не вижда на нея. Разправията продължаваме по преразказа на „BNEWS.BG“: „Оказа се, че са на „Горна студена“ в ниската част на „Аспарухово“, но не могат да се открият, при което бе зададен въпросът: „На кой номер?“, при все че практически улицата и къщите по нея са отнесени и номера просто не фигурират.“

Естествено, нямаше как и премиерът да не се включи в спасяването на бедстващите хора – това той направи по най-добрия начин – чрез Фейсбук: „Не отговаря на истината информацията, че не съм отговарял по телефона, потърсен от кмета на Варна Иван Портних, тъй като кметът не ме е търсил. Напротив, самият аз направих многократно опити да се свържа с него.“ – цитира „VESTI.BG“.
Чудничко, умилително – някъде поданиците се давят, а министър-председателят им клечи пред лаптопчето и поства коментари по текущите събития! За да бъде помощта още по-ефективна, можеше да пиукне и в туитър!

Как да не му повярва човек на сутрешното изявление, когато, все пак пристигнал на мястото на бедствието, сподели за „24 ЧАСА“: „Координирам цяла нощ. Кметът е неадекватен, политиканства“.
Хептен адекватно се включи вицепремиерът, г-жа Даниела Бобева, която заподозря зад наводненията поредния заговор срещу експертното правителство: „Може би и за това трябва да ни поискате оставката, че не можем да спрем дъжда!“

В цялата тая галиматия галиба най-адекватен се оказа другият вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев, който пред „ТРУД“ препоръча на злощастния варненски кмет: „Портних да си беше взел плавници и шнорхел“…

Естествено, началството винаги знае повече и се изразява най-точно, затова дискусията приключи със съчувственото изявление на премиера Орешарски, че „Природата, виждате, че си прави неприятни шеги“…

Природата наистина започна да се държи неадекватно – отваряме „МОНИТОР“ и с потрес четем:  „TV7 цензурира Николай Бареков“ – бие тревога „МОНИТОР“. Следобедно предаване заменило гостуването му с по-актуалните за момента икономически експерти, които да говорят за банковата криза, та новият политик цъфнал извънредно и  нецензурирано в сутрешно предаване на цензуриращата телевизия, водено от коалиционния му партньор, за да се оплаква в продължение на половин час от цензурата.

Но, както вече казахме, от най-високо място ни предупредиха да говорим за ставащото около нас или добро, или нищо, така че – можем да кажем на предупредителите, че всичко ни е наред, вие си отглеждайте кравите във фейсбук, ругайте си се по медиите, пращайте си убийци един на друг, изобщо – забавлявайте се както можете, нас не ни мислете – ние някак и тая кал ще изгазим.

Само не ни карайте да ви носим на гръб, за да не си изцапате патъците!

От в. Стършел и блога разПЕЧАТосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.