Порошенко е доста енергичен, но дали може да се мери с Путин?

Ройтерс

Петро Порошенко. Снимка: от тв екрана

Три седмици след встъпването си длъжност украинският президент Петро Порошенко прилича на човек, който бърза.

Той кипи от активност. Ако се съди по неговия уебсайт, той почти постоянно разговаря с един или друг световен лидер.

Той не се подчини на руския президент Владимир Путин и подписа желано от страната му важно споразумение за свободна търговия, което ще премести Украйна по-близо до Европа.

Той печели похвали от западния политически елит за твърдите си, но прагматични решения при подхода си към сепаратистката криза, която заплашва да разцепи страната му.

Но сега 48-годишният шоколадов магнат трябва да изпълнява опасна акробатика, ако иска да стабилизира Украйна, която е изправена пред евентуални нови търговски ответни мерки от Москва, след като подписа споразумението с Европейския съюз.

Той е прям, гъвкав и енергичен, но неговото проклятие Путин е политическа лисица и виртуозен тактик, който присъедини Крим и изглежда, че има властта да реши – само с думи – изхода от ситуацията в разбунтувалата се източна част на Украйна.

„Путин е различен и хитър противник . . . Това е като боксов мач между играчи от различни категории – ако Русия е от свръхтежка категория, тогава Украйна е от средна категория“, коментира политическият анализатор Володимир Фесенко.

Политически дейци, запознати отвътре с нещата, обаче казват, че Порошенко, когото наричат „Шоколадовия крал“, е корав човек.

Той се представи много добре пред лидерите на Европейския съюз в Брюксел, като показа добро владеене на английски и излъчваше ведро настроение и самоувереност – в ярък контраст със своя подкрепян от Москва предшественик Виктор Янукович, известен с тежкия си стил и културни гафове.

Той прояви чувство за хумор, което развесели лидерите на ЕС – размаха възпоменателна писалка, на която беше изписана датата на срещата на върха на ЕС във Вилнюс през ноември 2013 г., когато Янукович отказа да подпише същото търговско споразумение и разпали народен бунт, който в крайна сметка го свали от власт.

„Какъв велик ден!“, заяви Порошенко. Способността да показва такъв безгрижен стил, като се имат предвид множеството му проблеми, му печели уважение и приятели на високи места.

Политически дейци, запознати отвътре с нещата, казват, че подходът му към сепаратистката криза показва, че зад неговото приятно държание се крие твърд характер, след като той предупреди за „подробен план Б“ – правителствена офанзива, ако неговата стратегия за прекратяване на огъня бъде отхвърлена от бунтовниците.

Миналата седмица пред германския парламент канцлерката Ангела Меркел похвали „доста смелата стъпка“, която е предприел той, като е обявил прекратяване на огъня на 20 юни.

Но след този изблик на висша дипломация с европейските лидери той отново се захваща с трудната част в Украйна, където из суровите терени на изток все още се чува стрелба с автомати и миномети и се увеличават загиналите въпреки прекратяванията на огъня и освобождаването на международни наблюдатели.

Малко козове

По време на бурната революция на „Евромайдана“ той показа политическа ловкост, като безшумно се включи в надпреварата за президентския пост и същевременно избегна непопулярността, която обрече на провал кандидатурите на други членове на старата политическа върхушка.

Порошенко беше външен министър и министър на търговията в две различни правителства, а успоредно с това управляваше бизнес империя, включваща телевизионен информационен канал, наречен Пети канал, и оценявана от сп. „Форбс“ на около 1,3 милиарда долара.

Но той продължава да е новак в сравнение с ветерана Путин, който безмилостно разиграва енергийни и големи бизнес карти, за да направлява курса си на глобалната сцена.

Порошенко държи малко козове в кръга на въпросите, които разделят Киев от политиката на Кремъл, включително газа, правата на рускоезичното население в Украйна, а сега и търговията.

„Порошенко може да уреди ситуацията в страната само с помощта на Путин и без да се бие с Путин“, каза ръководителят на киевския Център за изследване на политиката и конфликтите Михайло Погребински.

„Путин е стратегическият му партньор. Ако Путин продължи да курса си да влошава украинските проблеми, тогава Порошенко никога няма да успее да се справи с него“, заяви той.

Извън блясъка от срещата на върха на ЕС, възможностите за влияние на Порошенко изглеждат ограничени, що се отнася до това Москва да бъде накарана да спре подкрепата си за сепаратистите, да не говорим за връщане на Крим.

Вместо да премахнат барикадите и да напуснат окупираните сгради, бунтовниците в някои райони на изток завземат нови здания и изграждат нови контролни пунктове.

Порошенко знае, че неговата антитерористична операция ще има само ограничен успех срещу бунтовниците, при положение че 1900-километровата граница с Русия остава отворена за проникване на бойци доброволци и доставки на руски оръжия.

Малко след като беше избран със съкрушителна победа през май, той каза, че иска бързо прекратяване на сепаратисткия бунт и изглежда прецени, че е важно да се предприемат твърди военни мерки въпреки слабото представяне на армията дотогава.

А макар че спечели мандат за цялата разделена страна, което беше необичайно за украински президент, той знае, че при използването на сила има опасност да отблъсне и отчужди живеещото на изток рускоезично население, с което е нужно да изгради разбирателство.

Неговият мирен план има за цел да премахне поддръжката за сепаратистите, като прокара реформи, които ще донесат по-голяма автономия и ще разширят правата, свързани с руския език.

Но това е дългосрочен проект, който едва ли може да се утвърди, докато в разделената му страна се водят боеве.

Засилване на натиска

От своя страна, Путин постепенно увеличава натиска, като предлага ограничена подкрепа за мирния план на Порошенко, когато това го устройва, но после изказва предположения, че украинците може да нарушават прекратяването на огъня и притиска Киев да се ангажира в преговори с бунтовническите лидери.

Въпреки своето безпокойство Порошенко сега мълчаливо подкрепя първоначални контакти с бунтовническите лидери посредством бившия президент Леонид Кучма.

Изглежда, че само западни санкции могат да окажат влияние върху политиката на Кремъл. ЕС предупреди миналата седмица, че може да наложи още санкции на Москва, ако бунтовниците не започнат постепенно да спират своята дейност, но дори тогава не е сигурно какво би било въздействието върху политиката на Кремъл.

Наред с кризата със сигурността на изток Порошенко е изправен пред сериозни предизвикателства на други фронтове.

Той пое една почти фалирала страна, чиято хазна сега продължава да се източва от военните усилия на изток.

Министър-председателят Арсений Яценюк ясно заяви на Международния валутен фонд, че трябва да вземе това предвид, когато обсъжда отпускане на по-нататъшна спасителна помощ.

Междувременно неговите министри отново са въвлечени в битка с Москва заради цената, която Киев трябва да плаща за стратегическите доставки на руския природен газ – тема, която винаги е свързана с преобладаващото състояние на двустранните отношения.

На още по-заден план в дневния ред е въпросът как да се справи с ширещата се корупция и да възстанови това управление, което ще превърне неговата 46-милионна страна в модерна европейска държава и ще й позволи един ден да има реалистични шансове за членство в ЕС.

„Той започва с положително начало на много фронтове. Към него има значителна благосклонност“, каза западен дипломат и отдавнашен наблюдател на Украйна.

„Но истината е, че Порошенко разчита на някой друг, за да реши всеки един въпрос, с който се сблъсква – свързан със сигурността, вътрешната обстановка или икономиката. Това е неговият проблем“, заяви дипломатът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.