Предсказанията на суперкомпютрите за промени в климата се сбъднаха

Мъж върви в опожарена гора край Вакарел. Пожарите в южна Европа са доказателство, че промените в климата не се крият в бъдещето, а са факт. Снимка: Ройтерс

Изпепелени села, изгорели гори. Кадри с ридаещи хора, коленичили пред овъглени трупове на свои близки, неуспели да се спасят от огъня. Ужасяващата трагедия в Гърция в последните дни засили опасенията в Европа, че лятото на 2007 година е необичайно. Статистиките сочат, че всъщност притесненията на хората са основателни и че лятото на 2007 година наистина е злокобно, белязано от безпрецедентни поройни дъждове на север и страхотни жеги на юг.

Във Великобритания може да си мислим, че имахме изключително лошо време, от силни валежи до големи горещини през април. След това дойдоха наводненията в няколко града. Но, както показва броят на жертвите от пожарите в Гърция, основния удар от промените в климата е поела южната част на Европа.

Вниманието разбираемо е насочено към Гърция, където министър-председателят Костас Караманлис призова Европейския съюз за помощ. Но и в южната част на Италия, на Балканите и в Турция заради силните горещини или в горски пожари загинаха необичайно много хора. В Анкара вече месеци голямата суша лишава периодично четиримилионното население на града от питейна вода.

Какво да направим след всичко това? Твърденията, че времето винаги е по-променливо, отколкото можем да очакваме, вече не ни удовлетворяват. Даже напротив, все по-честите поредици от извънредни климатични ситуации, било порои или горещи вълни, внушават далеч по-страховити предположения.

Пожарите в Гърция вече се виждат от космоса, става ясно от тази снимка, публикувана от НАСА. Лятото на 2007 година е най-злокобното в Европа по отношение на климата. Снимка: Ройтерс

От години, откакто първите суперкомпютри започнаха да създават модели, с които предвиждаха хаос в климата, ако продължаваме да изпускаме в атмосферата газове, предизвикващи парников ефект, скептиците омаловажаваха тези прогнози като спекулации на паникьори. Изглежда обаче, че тези предсказания са малко или повече реалистични и че навлизаме в нова фаза, през която няма да се занимаваме с предсказания за бъдещите промени в климата, а с емпирични доказателства.

Ние не просто очакваме, а вече живеем в период на климатични промени. И правим това от няколко години – най-малко от 2003-та, когато във Великобритания регистрирахме рекордни жеги.

В последните 14 месеца, впрочем, бяха счупени редица рекорди – от количеството на валежите до високите температури. Промените в климата вече не са уравнение в компютърна програма. С други думи: те са пред очите ни.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.