Иран поглежда към слънчевата енергия за светло бъдеще

Асошиейтед прес

Богатият на петрол Иран вижда светло бъдеще в слънчевата енергия.

В село Сичанлу, сгушено в сухите хълмове на дълбоката иранска провинция, субсидирани от държавата соларни панели по покривите на къщите осигуряват необходимата електроенергия и са блестящ символ на опитите на Ислямската република да отвикне от зависимостта си от изкопаемите горива и ядрената енергия.

Правителството на президента Хасан Рохани увеличи пети пъти разходите за проекти за усвояване на слънчевата енергия миналата година, като се възползва от 300-те дни слънцегреене в Иран в годината, които правят целунатите от слънцето обширни земи в страната в едно от най-добрите места на планетата за инсталиране на соларни панели.

Освен че са добри за околната среда, тези колектори осигуряват на провинциалните райони устойчиво снабдяване с енергия на фона на несигурността по спорната ядрена програма на страната, в момент, когато Ислямската република преговаря по въпроса със световните сили.

При това Иран орязва субсидиите, които някога направиха бензина по-евтин от бутилираната минерална вода, така че стремежът към самозадоволяване на енергийните нужди със слънчева енергия може да помогне на правителството да спести пари и да подкрепи съсипаната от санкциите икономика.

„В Иран става голяма промяна“, заяви Саман Мирхади, високопоставен правителствен служител, отговарящ за соларните проекти. Иран, чието население наброява 77 милиона души, е водещ производител на изкопаеми горива, дори в богатия на суров петрол Близък изток. Ислямската република може да се похвали с четвъртите в света доказани петролни резерви и огромни залежи на природен газ.

Санкциите обаче намалиха капацитета на Иран да рафинира и добива петрол. Иранската икономика също преживява сътресения, в момент когато стремежът на страната да овладее атомната енергия попадна под внимателно наблюдение, на фона на опасенията на Запада, че Техеран може да използва своята ядрена програма, за да произведе атомни бомби. Иран твърди, че програмата му е за мирни цели.

Правителството на Рохани обаче вижда светло бъдеще в слънчевата енергия, като ще изразходва за соларни панели 60 милиона долара тази година срещу едва 12 милиона през миналата. То по-специално е насочило вниманието си към провинциалните райони, които до голяма степен нямат достъп до държавните услуги. В Сичанлу, малко село на 200 километра северозападно от столицата Техеран, седемте семейства, които живеят тук, преди са разчитали на бензинови генератори за електроенергия.

Сега над 20 соларни панела блестят от околните покриви. С едно щракване електроенергията от соларните панели, съхранявана в батерии с големината на камион, облива в светлина дома на Хабибола Какаванд, главата на едно от семействата в селото.

„В миналото ние използвахме бензинови генератори, за да задоволяваме нуждите си от електроенергия при липсата на електроснабдителна мрежа. Тази система изискваше гориво плюс поддръжка и това струваше скъпо. Тя освен това вдигаше много шум и причиняваше замърсяване“, разказа Какаванд. „Правителството обаче ни осигури безплатна слънчева енергия. Тя не изисква гориво и направи живота ни комфортен.“

Съпругата на Какаванд Мехри кимна с глава в знак на съгласие, докато чисти персийските килими в къщата с вакуумна прахосмукачка, захранвана с ток от соларните панели.

Слънчевата енергия е тема на горещи дискусии в Иран, който тази година изпрати студентски отбор за участие в състезание със соларни автомобили през юли. Мирхади казва, че правителството е инсталирало соларни панели на около 1000 места в цялата страна, включително по покривите на джамии, училища и административни сгради.

Джафар Мохамаднеджад, високопоставен служител на министерството на енергетиката, посочи, че неотдавна приети закони и започнати инициативи насърчават вътрешните и външните инвестиции във възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в Иран.

Остава неясно какъв дял от иранския енергиен портфейл се пада на възобновяемата енергия. Властите обаче се надяват, заявява Мохамаднеджад, Иран да започне да произвежда 5000 мегавата от възобновяеми източници до две години. Парите за разширяване на употребата на ВЕИ ще дойдат от сметките за електроенергия.

„Иран е богат на петрол, газ и други изкопаеми енергийни ресурси. Той обаче избра да се обърне към възобновяемите източници. Това показва новата стратегическа енергийна посока на Иран“, каза Мохамаднеджад.

Въпреки че изкопаемите горива все още са продавани на иранците на субсидирани цени, поскъпването им по-рано тази година плюс непрекъснатото спадане на цената на произвежданите в чужбина соларни панели прави слънчевата енергия по-достъпна. Остават обаче предизвикателства, признават представители на властите.

„По-трудна от инсталирането на соларните панели“ е промяната на навиците на хората, „които свикнаха с евтината неслънчева енергия“, каза Юсоф Армудли, директор на иранската служба за възобновяема енергия.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.