Халифатът в Ирак е заплаха и за Ал Каида

Франс прес

Провъзгласяването на ислямски халифат в неделя в Ирак, последвало успехите на сунитското бунтовническо движение, е екзистенциална заплаха за Ал Каида, смятат експерти.

В сравнение с лидера на „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ) Абу Бакр ал Багдади, провъзгласен за „халиф Ибрахим“, образът на египтянина Айман аз Зауахири, посочен от Осама бин Ладен за негов приемник, от месеци насам бледнее. Това е особено валидно сред младите поколения, привлечени или очаровани от джихада, които смятат Зауахири за твърде стар и недостатъчно предприемчив.

От 2013 г. лидерът на ИДИЛ отказваше да признае неговата власт, а вече открито я оспорва.

„Съревнованието (между двете движения) започна и ще видим кой ще диктува условията“, заяви за АФП Магнус Рансторп, добър познавач на радикалния ислям, който работи в шведския Национален колеж по отбрана. „Ал Багдади, който отказа да декларира вярност към Зауахири, може вече да каже: Вижте какво постигнахме! Ние действаме, строим халифата. А вие? Вие си правите интернет дебати и никой не знае къде сте.“

„Халифатът винаги е бил крайната цел“, допълни той. „ИДИЛ започна да го прави и това ще им донесе допълнителен тонус. Контролират територия. Ето защо толкова доброволци, дошли от целия свят, се присъединяват към тях, преминавайки през Сирия. Ето защо сред тях има толкова жени. Духът излезе от бутилката и е невъзможно да го върнем обратно.“ ВЪПРОС НА ВРЕМЕ

В обявеното в интернет създаване на „Ислямската държава“ говорителят на ИДИЛ Абу Мохамед ал Аднани бе ясен: той подчерта, че започва „нова ера за международния джихад“. Ето какво каза той: „Уточняваме за всички мюсюлмани, че с обявяването на халифата те са задължени да положат клетва за вярност пред халиф Ибрахим и да го подкрепят. Нелегитимни стават всички емирства, групи, държави и организации от момента, в който халифатът се разшири и неговите войски пристигнат на техните територии.“

„Джеиш аш Шаба“ – група бунтовници ислямисти в Сирия, незабавно откликна на този призив. Тя публикува още същия ден в „Туитър“ комюнике, в което съобщи, че се разпуска и се присъединява към силите на новия халиф.

„С две думи Абу Бакр ал Багдади обяви война на Ал Каида. Макар че неминуемо високопоставените членове на Ал Каида и техните поддръжници ще заклеймят Ал Багдади, в дългосрочен план отзвукът ще бъде значителен“, пише в анализ, изпратен по имейл, анализаторът Чарлз Листър от мозъчния тръст „Брукингс Доха“.

„Младото поколение джихадисти поддържат все повече ИДИЛ, особено заради доказаната способност на групировката да постига бързи резултати със своята бруталност“, уверява той. „Неотдавнашното превземане на Мосул и другите териториални придобивки в Ирак увеличиха драстично наборния потенциал на ИДИЛ“, смята той.

Възможно е другите движения, свързани с Ал Каида, чиито лидери са дали обет за вярност пред Зауахири, поне на първо време да спазят клетвата си. Но ако халиф Ибрахим успее да укрепи своята власт на териториите, които завладя между Сирия и Ирак, ако успее да отблъсне контраатаката на Багдад, подкрепена от шиитски сили и от САЩ, неговият престиж ще бъде толкова голям, че ще се умножат поддръжниците му, смятат експерти.

„В прокламацията си „Ислямската държава“ ясно показа, че смята всяка група, която откаже да положи клетва за вярност, за враг на исляма“, допълни Листър.

В зоните, контролирани от бунтовниците в Сирия, сблъсъците между ИДИЛ и други радикални групи, оспорващи нейната власт, доведоха до хиляди жертви.

Въпрос на време е, смята Анур ал Ешки, директор на Института за стратегически изследвания в Джеда. „ИДИЛ ще влезе в съревнование с Ал Каида. Групировката е като Пакман (лакомото човече от видеоигрите): поглъща всички терористични групи по пътя си.“

Още по темата: Сирийските бунтовници са в затруднение заради джихадистите

Зейна Карам, Асошиейтед прес

Сирийските бунтовници, на които сега САЩ искат да окажат подкрепа, са в тежка ситуация – изтласкани от отцепила се от Ал Каида радикална група, която завзе обширни части от Ирак и Сирия, като някои от бойците дори им се отказват от борбата. Не е ясно дали новото обещание на САЩ да ги въоръжи ще промени нещата. А някои по-твърдолинейни бунтовници тръгват по течението и се присъединяват към радикалите.

Администрацията на Обама иска 500 милиона долара за обучение и въоръжаване на „умерените“ фракции на бунтовниците – един много по-голям проект от дискретната операция в Йордания под ръководството на ЦРУ за подготовката на неколкостотин бойци месечно. Но представители на САЩ казват, че за пълното задействане на новата програма ще бъде необходима година. Освен това САЩ се изправят пред трудната задача да определят кои са „умерените“ бунтовници в едно движение, в което преобладават ислямистки идеологии.

Опозиционни активисти се оплакват, че след дълго колебание дали да въоръжат бунтовниците, борещи се за сваляне на сирийския президент Башар ал Асад – тяхната главна цел – сега САЩ им дават подкрепата си срещу групировката „Ислямска държава“, защото имат интерес от това. Активистите отдавна твърдят, че тази групировка, която се стреми да създаде анклав на радикалния ислям в Сирия и Ирак, е могла да придобие такава мощ в Сирия, тъй като умерените сили не се получили международна подкрепа.

„Това решение е закъсняло с година и половина“, казва Ахмед Рамадан, високопоставен член на подкрепяната от Запада опозиционна група Сирийска национална коалиция. „Ако не беше цялото това колебание на Обама, нямаше да се случи това в Ирак днес, нито щеше да го има това разпространяване на екстремистки фракции в Сирия“, добави той.

На срещата си със сирийския опозиционен лидер Ахмед ал Джерба в саудитския град Джеда в петък държавният секретар на САЩ Джон Кери ясно заяви, че приоритет в помощта за бунтовниците е битката им с „Ислямска държава“ с надеждата, че техните успехи на бойното поле в Сирия ще намалят мощта на бунта в Ирак.

Умерената опозиция в Сирия „има възможността да бъде много важен играч за намаляването на присъствието на ИДИЛ и да бъде не само в Сирия, но и в Ирак“, каза Кери. Старши служител на Държавния департамент, който пътуваше с Кери, каза по-късно, че секретарят не е имал предвид, че сирийските бунтовници всъщност ще прекосяват границата, за да се бият в Ирак. Служителят не бе упълномощен да говори с репортери и постави условие да запази анонимност.

Ал Джерба, ръководител на коалиция в емиграция с почти никакво влияние върху бунтовниците на място, приветства помощта и апелира за повече помощ. Но в Сирия активистите на опозицията са скептични.

Помощта „само ще задълбочи кризата“, казва един активист в северния град Алепо, като се назовава само с прозвището Абу Бишър с оглед своята сигурност. „Те искат Сирия да навлезе в нова война“ – между бунтовниците и екстремистите. „Това изобщо няма да ни помогне“.

Докато „Ислямската държава“ напредваше светкавично в Северен и Западен Ирак този месец, нейните бойци печелеха преимущество и в Сирия срещу бунтовниците. Сега те държат по-голямата част от долината на Ефрат в Източна Сирия. Те затягат блокадата си около един от главните градове в този регион – Дейр аз Зур. А през последните две седмици завладяха редица села в северната провинция Алепо. Бойците на „Ислямската държава“ в Сирия са подсилени с модерни оръжия, танкове и хъмвита, взети като трофеи в Ирак и прехвърлени в Сирия.

Едн от важните събития, които се случиха, беше, че бойците от изпадналия в затруднение „Фронт Ан Нусра“, след като бяха обкръжени от силите на „Ислямска държава“ в град Букамал, на иракската граница, дезертираха тази седмица и се присъединиха към „Ислямска държава“. Това на практика остави града на групировката, която контролира иракската страна на граничния пункт.

Сирийският бунт започна през март 2011 г. с предимно мирни протести срещу семейство Асад, което управлява Сирия от над 40 години. Ислямистите станаха постепенно доминираща сила във въоръжената опозиция, в която имаше от религиозни сирийци, призоваващи за въвеждане на шериата, до по-крайни елементи, вдъхновени от от идеологията на Ал Каида. Чуждестранни джихадисти масово се включиха в конфликта.

Групировката „Ислямска държава“, която навремето бе иракският клон на Ал Каида, се намеси в сирийската война през 2012 г, изпращайки свои сили, към които се присъединиха чуждестранни джихадисти. Първоначално мнозина бунтовници приветстваха опитните бойци. Но те бързо се обърнаха едни срещу други, като други бунтовници обвиниха „Ислямска държава“, че използва изключително жестока тактика и че се опитва да поеме контрола върху опозиционното движение заради своите наднационални цели. Даже други екстремистки фракции влязоха в сражения с „Ислямска държава“. Сред тях бе свързвания с Ал Каида Фронт „Ан Нусра“ , обявен от САЩ за терористична група. Централното ръководство на Ал Каида извади от мрежата си движението „Ислямска държава“ заради сблъсъците му с други групировки.

Но бунтовниците ерозират заради битката срещу „Ислямска държава“. „Сирийската опозиция е изтощена“, казва Адам ал Атариби, говорител на Армията на муджахидините, малка група, воюваща заедно с други бунтовници с екстремистите. Опозиционен активист от северния град Мареа казва, че Свободната сирийска армия е загубила през последната година повече хора в боевете с „Ислямска държава“, отколкото със силите на Асад. „Редиците на бунтовниците непрестанно оредяват“, казва той.

Все повече твърдолинейни бунтовници, които сега се сражават с групировката „Ислямска държава“, може да се присъединят към нея. „ИДИЛ сега разполага с най-много пари в света на джихадистите. Присъединяването към нея би било рационален избор, поне временно“, казва Билал Сааб, старши сътрудник по близкоизточна сигурност към Центъра за международна сигурност „Брент Скаукрофт“.

Активисти казват, че други бойци от националистически ориентираната опозиция просто изцяло напускат борбата заради недоволство и разочарование. Трудно е да се каже колко са на брой те, но някои активисти твърдят, че тази тенденция се засилва. Абдула, 27-годишен бивш боец от Свободната сирийска армия, казва, че когато през пролетта „Ислямска държава“ превзела родния му град Баб в Северна Сирия и убила двама негови приятели от редиците на бунтовниците, той решил да се оттегли и напуснал. „Целият свят ни изостави. Осъзнах, че нашето въстание бе откраднато от други и че нищо няма да се реши, ако няма споразумение между Иран и Саудитска Арабия“, каза той, говорейки по „Скайп“ от Турция, като имаше предвид главните покровители на Асад и бунтовниците съответно. „Не си струва да се умира за това“, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.