Чайнатаун и в Гърция

Китайски бизнесмени опитват гръцки вина на изложението Енорама 2012. Снимка: официален сайт

Ден преди визитата на китайския премиер в Гърция (тя бе на 20 юни), в рамките на която двете страни подписаха 19 споразумения в сферата на търговията, инвестициите, финансите и други области на обща стойност над 6,5 млрд. долара главният редактор на китайския вестник „Чайна-Грийс таймс“ бе „под пара“.

Изданието му бе посветено изцяло на тази визита. В него на цели осем страници бе представено динамично растящото китайско делово присъствие в Гърция, а уводната статия бе под заглавие „китайската общност – минало, настояще и бъдеще“, в която се разказваше за всички трудности, пред които са изправени около 16 хиляди китайци, живеещи и работещи в цяла Гърция.

Може да се говори за китайски инвестиции, но нашата общност тук в Гърция не се ползва от тях – малцина китайци работят във фирми…истината е, че и ние китайците, както и гърците, живеем в тази страна и сме засегнати от кризата, казва пред вестника китайски предприемач.

49-годишният Гу е дошъл в Гърция през 2000-та година след дълги години в Австрия, където е работил като търговец. Пет години по-късно с още двама съдружници и с подкрепата на други китайски бизнесмени той наема за десет години шестетажната сграда, в която навремето се е помещавала Националната статистическа служба.

Само за осем месеца почти цялата китайска общност доброволно „дава рамо“, за да бъдат реновирани тези хиляди квадратни метра, където днес бие сърцето на „Чайнатаун“. В него са не само офисите на редакцията на въпросния вестник, но има също китайска детска градина, китайско училище, туристическа и самолетна агенция, ресторант и, разбира се, десетки магазини и складове.

Първите китайски магазини в този район се появяват през 1998 г. Това става след като гръцките власти издават първите визи за престой на китайски емигранти. Дотогава китайците в Гърция не са надхвърляли 200 души, спомня си техен сънародник, който от години пребивава в Гърция. Сега обаче техният брой е нараснал значително.

Днес в Гърция има десетки китайски магазини и услуги. Това са супермаркети, аптеки, салони за красота, финансови къщи, агенции за недвижими имоти и даже открит китайски пазар за плодове и зеленчуци.

Китайският инвестиционен интерес в Гърция наскоро бе конкретизиран по време на визитата на китайския премиер с подписването на споразумения между Китайската банка за развитие и корабоплавателната компания Костамаре за построяване на плавателни съдове на стойност 1,5 млрд. долара; между компаниите Терна Енерджи (Terna Energy), Синохидро Корпорейшън (Sinohydro Corporation) и АйСиБиСи (ICBC) за сътрудничество в енергийния сектор на стойност 1,22 млрд. долара; между корабоплавателния концерн Либра Груп (Libra Group) и АйСиБиСи Файненшъл лизинг къмпъни (ICBC Financial Leasing Company) за покупка и аренда на шест плавателни съда на стойност 160 млн. долара и за строителство на кораби в китайски корабостроителници за още 300 млн. долара, както и други търговски документи.

„Гръцкото правителство иска приятелство, сътрудничество, привличане на чуждестранни инвестиции. Стремим се към това Гърция да стане врата за Китай в Европа“, каза премиерът Самарас. По думите му „Европа разбира, че Гърция се явява естествено свързващо звено по море (на ЕС) с Китай“ и затова „може да се създаде транспортен възел за превоз на хора и стоки, и дори енергиен център с широко регионално значение“.

Гръцкият премиер обърна внимание на сътрудничеството между двете страни в пристанищния град Пирея. Главните контейнерни терминали на това най-голямо в Гърция пристанище са предадени за управление на китайската държавна компания Коско (Cosco) по силата на концесионен договор за 35 години, подписан през 2009 г.

Самарас каза, че с Китай се обсъждат също нови мащабни споразумения. Той обяви, че от следващата учебна година (2015 2016) в програмата на Атинския университет се очаква да бъде въведена специалността Китаистика. В най-големите китайски университети с голям успех се изучава древногръцка история, отбеляза гръцкият премиер.

Китайски инвеститори участват още в сделката за старото атинско летище Елиникон, а също проявяват интерес и към международното летище в Атина, към железопътните компании ТРЕНОСЕ и РОСКО, както и към търговския център в Триасио, който е на площ от около 500 декара.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.