Надпревара с електронни играчки в Лунапарка пред мола на Цариградско

Собственикът на лунапарка Павлин Найденов по време на монтажа на пистата. Снимки: авторът

Собственикът на лунапарка пред софийският The Mall на бул. „Цариградско шосе” Павлин Найденов е инсталирал писта за радиуправляеми колички. Завоите, правите отсечки и съотношението е заимствано от пистите на Формула 1. Настилката на пистата е направена от специална гума, а отстрани има трева съвсем като на истинските писти на Формула 1. Пистата в Лунапарка е изключително сложно съоръжение, сглобяема е и преносима. Няма аналог в България и по света.
За Найденов тази писта е една разработка, идея и фантазия. Пистата е проектирана и изработена от българският конструктор Валентин Ставрев (създател на редица конструкции в България и чужбина) и „ЗигиФлай България” (ZigiFly.com) – магазин за радиоуправляеми играчки.

Снимки: авторът

Собственикът не е жалил средства и към нея е закупил едни от най-добрите радиоуправляеми коли на американската фирма Traxxas, с което предлага на клиентите си едно скъпо удоволствие на ниска цена. Никъде в България няма да намерите подобно забавление и качество едновременно.
Когато количките потеглят се събират малки и големи. Това е истинско забавление, смях и предизвикателство, защото пистата е сложна и има много завои.
Тук можеш да се почувстваш като във Формула 1.
Тук децата могат да излязат от електронния свят на компютрите и да се състезават истински
Павлин Найденов казва: „Нека тук да идват да карат безплатно деца от домове за сираци, деца с проблеми или други, на които съдбата им е отредила по-труден живот.”
До пистата има малък басейн, в който плуват лодки и децата ги управляват с дистанционно. От „дълбините“ изниква малка жълта радиоуправляема подводница.

Снимки: авторът

Край пистата и басейна виковете не стихват. Деца се смеят, а в кръглият басейн хората хвърлят монети.
Лунапаркът работи от понеделник до неделя, от сутрин до вечер.
Защо въобще трябва да се пише за един лунапарк и писта за радиоуправляеуми модели? Защото:
1. Не винаги българската действителност е мрачна.
2. Български предприемач прави скок в неизвестното. Водещи са мечтата и фантазията. Запази детето в себе си!
3. Проекта се реализира изцяло от българи.
4. И ако ние не похвалим нашите родни инициативни хора, кой друг да го направи? Политиците ли?
Непрекъснато ни се казва: Следвай мечтите си! Очевидно тук мечтата е за повече усмивки.
А пистата не може да се разкаже – трябва да се види. Не, не трябва да се вижда, трябва да покарате по нея.

Техническа информация за пистата:
Писта за радио-управляеми автомобили и е с размери 9.6 метра х 7.2 метра с площ 69.12 квадратни метра с дължина на трасето 26 метра.
Основа от фрезован еталбонд  с покритие от микропореста гума и ограждение от прозрачен поликарбонат с дължина 55 м и площ 12 квадратни метра.
Допълнителни елементи – изкуствена трева и декоративни елементи.
Местонахождение: София, The Mall на бул. Цариградско шосе / В Лунапарка пред мола на фирмата „Глобал груп Еко” ЕООД
Подходящо за всички възрасти.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.