Мечтаният от Ердоган президентски режим – източник на безпокойства

Франс прес

Ердоган говори пред привърженици в Диарбекир. Снимка: заман

Както се очакваше, ислямо-консервативният турски премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви кандидатурата си за първите преки президентски избори през август, но президентската система, която той има наум, за да продължи да ръководи страната, предизвиква безпокойства.

В речта, която произнесе по повод обявяването на кандидатурата му във вторник пред ръководни представители на неговата Партия на справедливостта и развитието, силният човек на Турция от 2003 г. насам не скри желанието си да засили пълномощията на един пост, който той възнамерява да заема с целия си авторитет, за да има господстваща роля в турския политически живот.

Премиерът винаги е искал да превърне Турция в президентска или полупрезидентска република, виждайки се в тази функция за подновим петгодишен мандат до 2019 г.

„Президентският пост не е пост за почивка“, заяви той, демонстрирайки ясно, че няма да се задоволи с почетните пълномощия, които му дава сегашната конституция.

Ердоган се опита да промени основния закон, за да разшири президентските пълномощия, които досега са основно представителни. За да укрепи своето влияние с течение на годините той сериозно засили контрола си върху институциите на страната, включително армията, която някога играше централна политическа роля.

„Всеки знае, че Ердоган иска да продължи да ръководи страната като ръководител на изпълнителната власт, след като бъде избран на президентския пост. Той ще се представи като „президента, избран от народа“ и ще иска да разшири пълномощията, с които разполага“, коментира Серкан Демирташ, ръководител на бюрото на в. „Хюриет дейли нюз“.

Но амбициите му да иска да промени характера на един парламентарен по същност политически режим, „рискуват да изострят сериозно напреженията, които разделят Турция“, особено след антиправителствените протести от лятото на 2013 г., смята анализаторът.

Според социологическите проучвания Ердоган, който обеща във вторник да бъде „президент на всички турци, които ще гласуват за мен или не“, се очаква да спечели изборите вероятно още на първия тур на 10 август, без да се налага да се явява на втори тур на 24 август.

В речта си Ердоган обеща да остане със силно присъствие в упражняването на властта.

„Тези, които искат неутрално президентство, искат в действителност президент, който ще подкрепя държавата срещу народа. Тази епоха вече е отминала“, заяви Ердоган, който се представи като носител на божествена мисия да ръководи Турция, станала много по-консервативна по време на неговото ислямо-консервативно управление, според проучвания на общественото мнение.

„Властната личност на лидера на ПСР, възпирана досега от правилата на един класически парламентарен режим, може да започне да буди тревога, включително за собствените му избиратели, щом бъде призвана да поеме големите пълномощия на новия президентски режим, който се очертава“, отбелязва изследователят Жан Марку в своя блог в Наблюдател на турския политически живот.

Тревогата се проявява също и в независимия печат, който се безпокои от визията, която си представя Ердоган за Турция. Страната всъщност напредна по време на неговите мандати по пътя на демокрацията и икономиката, но стана по-„авторитарна“ и „ислямистка“, според неговите критици.

„Настояването да иска да промени парламентарната система ще доведе до напрежения“, прогнозира главният редактор на в.“Ватан“ Гюнгьор Менги.

„Той не беше премиерът на всички турци, как може да стане президентът на всички“, се пита неговият колега Мехмет Тезкан от в.“Милилет“. И обвинява турския лидер, че е „поляризирал“ Турция.

По време на управлението на Ердоган опитите за забрана на абортите, за ограничаване на консумацията на алкохол и за налагане на религиозна идентичност се откроиха като пряко посегателство върху личния живот.

Залагайки на тези опасения, двете основни опозиционни партии представиха общ кандидат – Екмеледин Ихсаноглу 70-годишен , мюсюлмански интелектуалец, хвален заради неговия разум на фона на Ердоган, който предизвиква разделение.

Кюрдите, които може да се окажат в ролята на арбитър на президентските избори в случай на втори тур, издигнаха кандидатурата на младия депутат Селяхаттин Демирташ (41-годишен).

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.