Как средновековието се възроди за кратко край Боянската църква

Снимка: Илия Тодоров, Инфотуризъм

Автобус 64 е претъпкан с голяма група от тийнейджъри с черни тениски на метъл групи, влюбени двойки и родители с деца. В теснотията момченце на около пет-шест години нетърпеливо размахва дървен меч.
На спирката “Боянско ханче” автобусът се изпразва. Тълпата се насочва към Боянската църква, в чийто двор се провежда първият средновековен панаир в София. Тук са пресъздадени битът, занаятите, изкуствата, военното дело и културата през периода XII-XIV в. в България, Византия, Латинския свят и Ориента.
Още на входа се чува шведска народна песен, свирена на гайда. Мъже и жени в средновековни одежди разказват за бита и културата на хората през Тъмните векове.
Организаторите от Средновековно общество “Модус Вивенди” са опънали занаятчийски шатри, в които всеки може да види как се плете метална рицарска ризница и да научат техника за тъкане на нишка чрез карти. До една от тези шатри е импровизирано и малко игрище, на което четири деца играят на средновековна викингска игра, наречена “Куб”. Децата се смеят и подскачат докато се опитват да повалят с прицелване няколкото симетрично подредени дървени трупчета. Родителите им са се събрали отстрани, ръкопляскат и снимат децата си в един от вероятно малкото случаи, в които ги виждат на игра без компютър.

Мъже в средновековни одежди обясняват на зрутелите какви видове оръжия и брони е имабо през средните векове. Снимка: в. Новинар

На опашка се редят хора за кратък урок по стрелба с лък. Всеки има право на 5 стрели, с които цели картинка на рицар, залепена върху мишена няколко метра по-напред. Всички атракции, включително и тази, са безплатни, но след като изхабиш стрелите си, трябва да се наредиш отново на края на опашката, в случай, че искаш още 5 опита. Няколко момченца събират стрелите и ги връщат на инструктора, който ги връчва на кандидат стрелците, оправя стойките им и дава съвети. Стрелбата е трудна работа. От пет стрели рядко някой успява да докосне мишената с една от тях.
На съседна маса са наредени стомни с медовина и сладко червено вино с подправки. Поради недостига на пластмасови чашки, много хора пресипват от алкохола в празни бутилки от минерална вода. “Барманът” издава рецептата за медовината – мед, мая, захар, хмел и вода, които ферментират приблизително 2-3 седмици.
Тълпа е наобиколила висок мъж с дълга черна риза и сламена шапка. Говори за оръжията и броните, използвани от различните народи през Средните векове. В краката му са наредени мечове, саби, сатъри, брадви, бойни чукове шлемове и брони, а той подробно представя произхода и употребата на всеки един от тях.

Снимка: Илия Тодоров, Инфотуризъм

На друга маса мъж с дълга тъмна къдрава коса и черна риза като расо обяснява правилата на играта “Корам”. Оказва се, че тя е същата като днешната “Дама”, но през средновековието се е играела върху разчертана животинска кожа. Около мъжа са наредени и шишенца с мастило и бои и той обяснява и как са се правели книгите – боите, мастилото, пергаментът, и как са се подвързвали кориците. Твърди, че по образование е програмист, но също така се интересува и от история, средновековна култура и калиграфия.
В 16:40 часа изсвирва рог и годината става 1214. В зелената площ около Боянската църква се настанява войска от четирима латински рицари и армия от 4-ма български войници и наемници кумани и тюрки, които се готвят за битка. Нареждат се в редици и воините се хвърлят с бойни викове едни срещу други. Под краката им се вдига прах и българските войници падат повалени един по един, а латинската армия печели. Следва втори опит, в който побеждава българската армия на цар Борил. На третата бойна демонстрация двете армии се хвърлят с бойни викове и започват да се прегръщат.
В края на програмата посетителите са приканени да направят дарения за Българското средновековно общество “Модус Вивенди”. Събитието е напълно безплатно, организирано с голямо желание и ентусиазъм. Но си личи, че сдружението има нужда от средства. Планира със събраните дарения да организира по-мащабен фестивал през септември, където да бъдат поканени и представители на средновековни организации от други страни.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.