Киев: Контрапропаганда в отговор на антиукраинската пропаганда

Дойче веле

С възобновяването на АТО (антитерористичната операция) в Източна Украйна, Киев започна да създава инструменти за информационна защита на страната срещу пропаганда. Сред тях са специално управление в МВР и в. „Украина единая“.

„Ранен офицер поведе войници в атака и взриви танк“, „Подполковник показа на подчинените си как да бият врага с гранати“ – такива бяха заглавията в първия брой на още нерегистрирания по установения ред вестник „Украина единая“. На 1 юли, на третия месец от войната на изток, която официално се нарича „антитерористична операция“ (АТО), излезе изданието, предлагащо гледната точка на Киев за събитията в региона.

Четиристраничната „Украина единая“ не е вестник на министерството на отбраната, на Службата за сигурност, МВР или на Граничната охрана. Фактически това е „самиздат“, изготвен по инициатива и с парите на Юрий Стец, народен депутат, един от близките съратници на украинския президент. По собственото му признание Стец лично помолил „своя приятел“, министъра на вътрешните работи Арсен Аваков, да го зачисли в Националната гвардия. Министърът подписал заповедта в края на юни, едновременно с назначението на доброволеца на длъжността началник на управлението за информационна сигурност.

В документа се уточнява – „по съгласие“, сиреч без заплата. Въпросът е в това, че Стец е народен депутат и според конституцията не може да съвместява законотворчеството с каквато и да било друга платена работа. Пред „Дойче веле“ Стец, току-що завърнал се от зоната на АТО, не скри емоциите си: „Да служа в Националната гвардия е голяма чест, а не работа!“ Назначаването на президентския приближен за шеф на управлението на МВР за информационна сигурност предизвика нееднозначни реакции в Киев.

„Войната с тероризма не бива да води до неспазване на законите“ – така реагира на назначението на Стец Сергий Лешченко, журналист от сайта „Украинская правда“, един от лидерите на движението „Стоп на цензурата!“ Той напомни, че Националната гвардия се гради на извънпартийна основа, а Стец оглавява президентската партия „Солидарност“.

В отговор политикът твърди, че като бивш медиен мениджър той може „да организира работата“ на управление за информационна сигурност в МВР, а после и в Съвета за национална сигурност и в министерството на отбраната. При това изграждането на украинските въоръжени сили и обновяването на кадровия състав в МВР протичат фактически в движение, а с пари и кадри, способни да изпълняват сложни задачи, държавата не разполага.

Стец влага в издаването на „Украина единая“ свои пари. Първият брой бе списан с помощта на доброволци за една нощ, „на коляно“. Тиражът от 6000 бройки беше отпечатан в типографията на негови приятели в Харков. И само след няколко часа гвардейците по блокпостовете край Славянск и Краматорск получиха вестника заедно с дажбата месни консерви и цигари. А после те на свой ред вече го раздаваха на хората в Донбас – на тези, които искаха и не се страхуваха да го вземат.

Третият брой трябва да излезе тези дни в тираж 100 хиляди бройки – по думите на инициатора, „с пари от приятели или просто украинци патриоти“. По думите на Стец няма да остане настрана и президентът Порошенко, който обещал да дари лични средства за издаването на вестника.

В над петмилионния Донбас главен източник на информация е телевизията. Представителите на самопровъзгласилите се „народни републики“ ДНР и ЛНР изключиха киевските канали веднага, щом де факто завзеха властта. През цялото това време на територията на Донецка и Луганска област на Украйна излъчват само руски канали.

„Украинска телевизия почти няма. Достъп до нея имат само притежателите на сателитни чинии. Може, разбира се, да се гледат предаванията и в интернет, но той също не работи навсякъде“, обобщава жител на Славянск.

В тази връзка политологът Станислав Федорчук, принуден да напусне родния си Донецк и за известно време и страната заради заплахи от „антимайдановци“, смята че Киев трябва да започне систематична работа за закриване на всички местни медии в региона. Те според Федорчук, въпреки че получават финансиране от местния или държавния бюджет, „последователно работят за пропаганда на сепаратистките идеи“. Той вижда алтернатива в търговските медии и в създаването на държавен рускоезичен телевизионен канал.

Известният в Украйна журналист Юрий Бутусов, редактор на сайта Цензор.нет, смята, че в страната съществуват достатъчно структури, отговарящи за информационната политика и координацията й, „но никоя от тях не раБоти комплексно“. Във военно време това прави невъзможно да се влияе върху противника и населението, което досега е било подложено на действието на „информационно оръжие, често по-ефикасно, отколкото бомбардировката“.

Антиукраинската пропаганда не е единствената заплаха за информационната сигурност. Собственици и на двата водещи оператори за мобилна връзка и доставчици на интернет услуги в Украйна са руски компании – МТС и „Вимпелком“. Мнозина местни експерти са убедени, че телефоните на МТС се подслушват от руските спецслужби.

А московският политолог Андрей Окара заяви пред „Дойче веле“, че Кремъл „ефективно прочиства враждебните информационни послания отвън“ и с всички сили се опитва да наложи своето гледище на Европа, и на първо място на Германия, Франция и Италия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.