Как да съборим, а после да откраднем банка с помощта на държавата

Вече стана дума в e-vestnik и в други медии, как синхронно и организирано прокуратурата, БНБ, представители на ДПС и ГЕРБ, вестниците на Пеевски, събориха Корпоративна търговска банка. Случаят влезе в световните новини. По света излязоха публикации, в които се изразяваше учудване как е възможно така да се събори една търговска банка, а също, че намесата на БНБ е била късна и неадекватна (виж тук).

Но след изявленията на Борисов във вторник се вижда ново развитие. След като събориха банката, сега се опитват да я откраднат с помощта на държавата.
Борисов настоя за спешна актуализация на държавния бюджет заради рекапитализирането на Корпоративна търговска банка и „Креди агрикол“, които в момента са под специалния надзор на БНБ.

Основен акционер в банката е Цветан Василев. Пеевски и зараждащата се коалиция на ГЕРБ с ДПС (поне синхронните им действия до сега) дават признаци, че искат да му откраднат банката (и принадлежащата й „Креди агрикол”).
Как ще стане това? Държавата вдига уставния капитал, като вкарва в нея пари, за да покрие ликвидността. Така на практика я национализира. Цветан Василев от основен акционер става миноритарен. Акционерите ще си прехвърлят и разпределят акции, ще влязат нови, накрая банката ще я управлява който трябва.

За тази цел ще променят бюджета на държавата, както иска Борисов. Сега читателят да си припомни кой как започна банковата криза, кой как я подклаждаше. Да си спомни също, че главният прокурор беше фаворит за този пост на Борисов и предизвестен избор. Нека си спомни и репликата на бившия градски прокурор Кокинов към Борисов в оня запис „Не се смей, ти си го избра”. Също репликата на Цветан Цветанов и др., че Цацаров е близък с Пеевски. Нека си спомни как Искров остана на поста си, когато Борисов дойде на власт. И как медиите на Пеевски обслужваха Борисов и са започнали отново – достатъчно е да му разгърнеш вестниците от тия дни.

Паралелно с тия събития новоизпеченият политик Николай Бареков се опитва да открадне ТВ7, с претенции, че му дължи пари, а мутри охранители заплашват там журналистите. Като сложат ръка на банката, със сигурност ще вземат и телевизията, освен ако Цветан Василев не е успял да я отдели като фирма от банката.

Цялото минало лято по площадите се чуваха викове „мафия” и „олигархия”. И ето ги сега в действие както никога досега. Защо тогава е такова мълчание, а даже проблясва и злорадство, че фалира банка и пропада телевизия?

Въпросът е принципен, не е до Цветан Василев. Да не би и т. нар. гражданско общество да иска само да се махне мустакатия банкер, а друг проблем няма?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.