Външни сили подклаждат антиромско напрежение в полски град

Крисчън Лоу
Марчин Гьотиг
Ройтерс

Ромска къща в словашко село. Снимка: топнюз

Ромите никога не са се разбирали добре със своите съседи в полския град Андрихов, но не могат да си спомнят някога положението да е било толкова лошо, колкото сега.

Това, което се променя, е, че в Андрихов миналия месец се появиха радикални националисти, което може да е началото на усилия за подражаване на съюзниците им от партия Йоббик в Унгария, която използва антиромските настроения там, за да увеличи подкрепата си сред избирателите и да стане най-силното крайнодясно движение в Източна Европа.

В полската стратегия се включи крайнодесният лидер от Варшава с лични връзки с Йоббик Роберт Виницки, който участва в протест в Андрихов, където каза, че всички стотина етнически роми, живеещи в южния град с население 20 000 души, би трябвало да бъдат изгонени.

На демонстрацията, състояла се на 30 километра от мястото, където нацистите са избили над милион евреи, роми и други в Аушвиц, привърженици на местен футболен отбор скандираха „Цигане раус“ – по примера на германското „Юден раус“ (Евреите вън).

Йоббик и „Рух народови“ (Национално движение) на Виницки отричат да разпалват расова омраза в Андрихов. И отхвърлят предположенията, че Йоббик, която спечели 21 процента от гласовете на парламентарните избори през април, прокарва своя дневен ред в Полша.

Но те наистина определят партията като вдъхновение за своя малък полски съюзник. Роман Квятковски, който ръководи Асоциацията на ромите в Полша, казва, че Андрихов е първият случай, при който той вижда в Полша крайнодесни партии да подклаждат антиромски чувства по този начин.

„Това е много опасно“, заяви той за Ройтерс. „То не ни позволява да гледаме с увереност към бъдещето“, каза Квятковски.

Ромски жители казаха, че не пускали децата си на училище през последните седмици и си стояли вкъщи, след като се стъмни, поради страх от нападение.

Малцина смятат, че „Рух народови“, което спечели 1,4 процента на европейските избори през май, добива такова влияние, каквото има Йоббик в Будапеща. Унгарското крайнодесно движение извлече полза от възмущението от съставляващото 6,5 процента от населението на Унгария ромско малцинство, което е част от етническа общност от десетина милиона души, пръсната из Европа и отдавна подложена на дискриминация. Ромите в Полша наброяват едва около 50 000, което е 0,13 процента от нейното население.

Въпреки това събитията в Андрихов показват, че Йоббик, окачествявана дори от много западноевропейски крайнодесни партии като антисемитска и расистка, разпространява своята идеология извън границите на Унгария – в този случай в Полша, най-голямата и най-влиятелната държава от бившия съветски блок в Европейския съюз.

Футболни фенове

Йоббик, която сега е втората по сила партия в Унгария, използва своя успех в родината, за да изгражда контакти и да споделя тактики в Източна Европа, тревожейки правозащитници.

Засега обаче има малко солидни доказателства, че на други места се прилага тактиката, включваща използване на инциденти с насилие между роми и други хора в бедни градове.

Обичайната тактика на Йоббик е да организира демонстрации, като обвинява ромите за престъпления и други социални неправди. И да набира местни младежи за патрули на доброволчески отряди за поддържане на реда, като обявява, че целта им е да защитават гражданите от ромите.

Изглежда, че стратегията на Йоббик от Унгария се прилага в Андрихов почти едно към едно. Местни хора казват, че в началото на юни бременна ромка била нападната, докато ходела по улицата. Скоро след това двама млади етнически поляци били пребити и според много жители ставало дума за ромска атака на отмъщение.

Избухнал гняв. Привърженици на местния футболен отбор „Бескид Андрихов“ създали страница във Фейсбук. На нея били публикувани разкази за, както се твърди, насилствени нападения, извършени от роми, и снимки на етнически поляци, за които се твърди, че са били бити. Сега страницата е „харесана“ от 14 182 души.

Един от коментарите гласи: „Няма да си седим кротко и да се преструваме, че всичко е наред. Ние викаме продължително и силно: стига вече безнаказаност за циганите!“

„Циганите вън!“

На 13 юни около 200 човека, много от които млади футболни фенове, се събраха на демонстрация на площад с дървета в центъра на Андрихов. Именно там някои скандираха „Цигане раус!“.

Виницки от „Рух народови“ каза на протеста: „Ние тук от няколко години си имаме работа с терор от страна на циганското малцинство, на който градските власти и полицията не реагират.“ „Градът би трябвало да изгони цялата циганска група“, каза той.

В следващите дни групи от мъже с бели ризи започнали „патрули за защита на гражданите“, обикаляйки улиците всяка вечер. Студент и футболен фен, който взел участие, каза, че те били прекратени, след като успели да спрат ромското насилие.

„Те виждат, че не може за всичко да им се разминава, както преди“, заяви той, като пожела да остане анонимен от страх да не би да бъде наказан за участието си в патрулите.

Нощно бдение

Представители на Йоббик и „Рух народови“ казаха, че събитията в Андрихов били спонтанно надигане на народен гняв. По думите им политиците от двете партии били там само за да помогнат.

Но те признават, че примерът на това как Йоббик се е разраснала благодарение на антиромските настроения може би оказва влияние.

„Мисля, че организаторите може да са сметнали определени успехи в Унгария за вдъхновяващи“, каза Виницки.

В Андрихов има кметски избори по-късно през годината и водачи на ромската общност се страхуват, че крайнодесните може да използват напреженията, за да постигнат избирането на своя кандидат, както направи Йоббик в Унгария. Виницки каза, че не може да изключи възможността партията да се включи в борбата за поста.

Активистът на Йоббик Тамаш Фодор, който е бил във Варшава този месец за срещи със сходно мислещи поляци, каза, че неговото движение не дава препоръки на когото и да било в Полша. „Но ако те видят нещо, което е проработило в Унгария, могат да го използват“, каза той за Ройтерс.

За ромските семейства, събрали се в задния двор на своята жилищна сграда на улица „Стефан Батори“ в покрайнините на града, няма голямо значение кой е вдъхновил надигането на крайнодесните в Андрихов. Те просто са изплашени.

Те казаха, че патрулите на футболни фенове продължават през уикендите. Те излизали само нощем, за да си вземат неща от първа необходимост, и то никога сами. Мъж на име Рафал Щраус каза, че общността започнала да държи вкъщи децата си и да не ги пуска на училище.

Две ромки казаха, че чули, че етнически поляци в най-малко два жилищни блока в района подали петиция до градските власти с искане ромските съседи да бъдат преместени – твърдение, което не може да бъде потвърдено.

Друг ром на име Мечислав Панковски каза, че сега бил твърде уплашен да води 7-годишната си дъщеря с увреждания на лечение в близък град, а семейството живеело в страх от нападения през нощта.

„Ние стоим на пост на смени“, заяви той. „Страхуваме се да заспим, да не би някой да хвърли бутилка през прозореца“, каза мъжът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.