Сезонът на бирата по български и съперничество с виното

Най-много се продават пластмасови бутилки, най-малко наливно

60 процента от бирата у нас се пие от пластмасови бутилки, докато из някои страни от Западна Европа пият 60 процента наливна.

По данни на Световната здравна организация за България консумацията на бира заема 32% от общия пазар на алкохолни напитки у нас – измерено в проценти чист алкохол.
Като литри картината изглежда така – за 2013 г. по данни на Съюза на пивоварите у нас са изпити 511 млн. и 600 хил. литра бира. Това прави по около 70 литра на човек.

Друго проучване показва, че през лятото българите пият бира 10 пъти месечно, докато през зимата 6 пъти. Изглежда малко невероятно, защото най-много се пие бира в жегите, а в студовете пиячът посяга на на „по-затоплящи” алкохолни напитки. Но какви ли не изследвания има. И става дума за съвсем

различни количества лете и зиме,

не само за брой дни в месеца.
И още – мъжете у нас консумират бира два пъти и половина по-често, отколкото жените. Затова и такива реклами – „Мъжете знаят защо”…

Бирените концерни по света са много мощни и плащат социологически проучвания и научни изследвания, от които следва порой от публикации, които се мъчат да доказват полезността и предимствата на бирата. Такива  публикации започват обикновено в началото на лятото, съпроводени от натрапващи се телевизионни реклами на разните марки бира.
Така че, ако някой прочете статия, че от вино се пълнее повече, отколкото от бира, да знае, че е блъф. За всяко питие количеството е определящо. Нормално е двама души, като седнат на маса, да изпият една бутилка вино. Докато с бирата може да изпият по две-три халби, което е 1-1,5 литра на човек (според халбата).

Та всеки да си прави сметка как се пълнее…

Алкохолът също има значение – и за пълнеенето, и за опияняването. В две големи бири има около 50 мл чист алкохол, а в половин бутилка вино – около 45 мл. И двете питиета се пият по съвсем различен начин – бирата на едри глътки, виното – по-бавно, с повече табиет. Но всичко зависи от количеството… Всеки сам да смята , според навиците си, колко алкохол поглъща с едното или с другото.

Други особеностите на лятното пиене са, че белите вина и розетата изместват червените. Но взети заедно не могат да победят бирата в жегите, поне в България.

Най-много у нас се пие бира от пластмасови шишета,

което е български феномен. За 2013 г., пак по данни на Съюза на пивоварите, с най-голям дял е консумацията в РЕТ бутилки – 60,5%.
Това са особености на пазара у нас – потребителят е беден, купува за по-евтино, за пиене в домашна обстановка, вместо на кръчма.
За 2013 г. делът на бирата в стъклени бутилки е 25,5%, в кенове (алуминиеви кутийки) – 8,5%. Наливната (от кегове – големите алуминиеви бидони) е само 5,5% от консумацията.

Разликите с бирените страни в Западна Европа са големи. В някои като Германия, Чехия, Белгия, консумацията на наливна бира достига до 50-60% от общото количество бира – колкото се пие у нас от пластмасови бутилки. В тези бирени страни на почит е наливната бира, защото ценителите знаят, че тя е най-добра. Там има и множество малки пивоварни, които зареждат вериги от заведения или дори са само към един-единствен ресторант.

Принципът на пиячите на бира е, където и да си по света –

пий местно наливно

И в заведения с такива малки пивоварни често се продава жива бира – тоест непастьоризирана и нефилтрирана. Тя е леко по-мътна, но има по-плътен и по-богат вкус. В България тук-там има жива бира, но пиячите не могат да усетят предимствата й, защото в тия малки пивоварни майсторите не са много добри и не могат да сварят хубава бира, колкото и да е автоматизиран процесът. И суровината има значение, за което ще стане дума в следващите седмици.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.