Руски и други шпиони върлуват в Сърбия

Най-активните разузнавателни служби в Сърбия са руската Федерална служба за сигурност (ФСС), австрийската разузнавателна служба ХНА и хърватската Агенция за сигурност и разузнаване (СОА), твърдят добре осведомени източници на „Блиц“.

Присъстват и служби на други страни като германската Федерална разузнавателна служба (БНД) и израелската Мосад и разбира се, вездесъщите ЦРУ, Агенцията за национална сигурност (АНС) и МИ6, които често използват услугите на по-малки агенции на приятелски страни.

Броят на чуждите агенти, разбира се, не може да се установи. Освен „класическите шпиони“ и онези, които пребивават в Сърбия като разни аташета в посолства, много чуждестранни фирми чрез своите отдели за сигурност действат като придатък на разузнавателните служби на страните, от които произхождат.

„Общо взето, когато компании от някоя страна инвестират в Сърбия, тогава се засилва и активността на разузнавателните агенции от тази държава. Особено когато става въпрос за стратегически вложения, като инвестициите в сръбската петролна компания НИС или газопровода „Южен поток“, оценява Предраг Петрович, изпълнителен директор на Белградския център за политика за сигурност.

Именно такъв е може би и случаят в Черна гора, чието приемане в НАТО според Асошиейтед прес е отложено заради подозрения, че в черногорските разузнавателни служби работят руски агенти. Представител на НАТО, пожелал да остане анонимен, каза за агенция Асошиейтед прес, че по общи оценки от 25 до 50 агенти на черногорското разузнаване са свързани с Русия.

„Вече са предприети мерки за неутрализиране на тяхната дейност, но се изисква време, докато мерките се увенчаят с успех“, каза представителят на НАТО.

Черногорският премиер Мило Джуканович отхвърли възможността приемането на Черна гора в НАТО да е отложено заради подозренията, че в разузнавателните служби работят руски шпиони, писа в. „Виести“. „При всичките ми разговори досега никога не е споменавано, че съществува дори едно, камо ли 25 до 50 лица, които застрашават стандартите за сигурност“, каза Джуканович.

Проблемът, по думите на Петрович, може да бъде в това, че Черна гора, както и Сърбия, има подписани споразумения с Европейския съюз и НАТО за размяна на данни за сигурността и в Брюксел се страхуват да не би някои от данните през Подгорица да завършат в Москва. Това, разбира се, не може да бъде някой строго поверителен документ, но в НАТО едва ли желаят да облекчават работата на агентите от ФСС.

Що се отнася до Сърбия, освен ФСС и ХНА, които се занимават главно със защита на капиталите, които идват от Русия и Австрия, много активна е и хърватската СОА, която се интересува особено от положението в сръбската армия. Мосад, от друга страна, се е концентрирал върху дейност в Босна и Херцеговина, Санджак, в Косово, в Македония и Албания, преди всичко защото там действат радикални ислямисти.

Един от бившите високопоставени служители на военното разузнаване, пожелал да остане анонимен, посочва, че в Сърбия е доста активна и черногорската АНБ (Агенция за национална сигурност), която според него следи движението на черногорски престъпници в Сърбия, но същевременно следи и всички онези, за които подозира, че работят срещу черногорския премиер Мило Джуканович.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.