Путин отива в Латинска Америка, ще вади Русия от изолацията

Франс прес

Дилма Русеф и Владимир Путин. Снимка: официален сайт

Руският президент Владимир Путин започва амбициозна обиколка в Латинска Америка, по време на която ще се срещне с ръководителите на Бразилия, Куба и Аржентина, с цел да ги обедини в подкрепа на своята кауза в разгара на конфронтацията между Русия и Запада.

По време на шестдневното си пътуване Владимир Путин ще се срещне с бащата на кубинската революция Фидел Кастро, ще участва в среща на високо равнище на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) и ще присъства на финала на Световното първенство по футбол в Рио де Жанейро, Бразилия.

Тази обиколка на силния човек на Кремъл идва в момент, когато Русия продължава да се противопоставя на Запада за кризата с Украйна, където при боевете между украинските сили за сигурност и проруските сепаратисти вече загинаха близо 500 души.

Разговорите между Владимир Путин и лидерите от Южна Америка, традиционна зона на влияние на САЩ, са подигравка от страна на Кремъл към Вашингтон, смятат анализатори.

„Обиколката има за цел да подсили и да премести центъра (на руската политика, бел. АФП) от Северна Америка към Латинска Америка“, обяснява Владимир Орлов, председател на московския център за изследвания ПИР.

Непредубедени партньори

След като конфликтът в Украйна и присъединяването на Крим към Русия през март провокираха най-тежката криза между Изтока и Запада от Студената война насам, Москва „се обръща към естествените си партньори, които нямат предубедено отношение към нея“, продължава анализаторът.

Владимир Путин ще започне обиколката си с посещение в Куба, където ще обсъди сътрудничеството в енергийната сфера, транспорта, гражданската авиация и Космоса с кубинския лидер Раул Кастро, заяви Кремъл.

Москва, която през последните години се опита да съживи връзките с комунистическия остров, в петък миналата сидмеца опрости 90 на сто от натрупания дълг на Куба към СССР, който достигаше общо 35 милиарда долара (26 милиарда евро).

Според Владимир Давидов, директор на Института за Латинска Америка в Руската академия на науките, Хавана и Москва може да подпишат енергиен договор, включващ руския петролен гигант „Роснефт“.  Владимир Путин ще се срещне и с Фидел Кастро. „Фидел е последният мохикан, с когото Путин може да обсъди сегашния и бъдещия световен ред“, подчертава Владимир Орлов.

След Куба руският президент ще посети в събота Буенос Айрес за разговори по търговията и енергетиката с аржентинската президентка Кристина Кирхнер, след което ще отлети до Бразилия на четиридневно посещение. Там руският президент ще се срещне с местни бизнесмени, за да ги убеди да инвестират в Русия, която страда от значително бягство на капитали от началото на украинската криза.

След това той ще участва в среща на лидерите на страните от БРИКС на 15 и 16 юли. Развиващите се страни трябва да скрепят създаването на тяхната обща банка за развитие, отдавнашна цел, целяща да конкурира базираните във Вашингтон международни институции (Световната банка и Международния валутен фонд), в които те смятат, че са зле представени.

Руският министър на финансите Антон Силуанов заяви миналата седмица, че тази институция, специализирана във финансирането на инфраструктурни проекти, трябва да се появи на бял свят през 2016 г., след което за седем години да получи 10 милиарда долара (по два милиарда от всяка страна-член).

„БРИКС представляват пет ключови цивилизации и в тях живеят близо 43 на сто от населението“ на света, напомни Владимир Давидов. Кулминационната точка на посещението на руския президент ще бъде без съмнение церемонията по закриването на Световното първенство по футбол, на която бразилската президентка Дилма Русеф ще предаде щафетата за организирането на следващото първенство на своя руски колега.

Като домакин на Световната купа през 2018 г., Русия вече обеща да похарчи милиарди долари за строеж на стадиони и инфраструктура, за да посрещне събитието, което е едно от най-гледаните на света.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.