БНБ изпълни каквото каза Борисов – фалира КТБ и национализира „Креди Агрикол”. А има още гнили ябълки…

В съобщение БНБ обясниха, че одържавява банката „Креди Агрикол”, която по техни оценки била с положителни резултати и управлявана с добри банкови практики. Заедно с това прехвърля в нея избрани активи и пасиви на Корпоративна търговска банка – „добрата й част“, както пише в съобщението. А на КТБ отнема лиценза и я обявява в несъстоятелност.

В съобщениeто на БНБ се казва, че ден преди да бъде обявена банката под специален надзор, от нея в брой са изтеглени 205 млн. лева, предимно в евро, които били предадени на Цветан Василев срещу разписка. В банката изчезнали кредитни досиета вероятно на фирми, свързани с Цветан Василев, пише БНБ. Той е даден на прокуратурата, ощетил е вероятно другите акционери в банката. БНБ щяла да остави активи и пасиви на свързани с него фирми в КТБ, която остава без лиценз. Въпросът е – как квестори ще разберат от хиляди сметки, кои са свързани с Василев? Пеевски ли ще им даде списък?

След като Борисов призова да се промени бюджета на държавата, заради одържавяването на Корпоративна търговска банка, това стана факт. Въпросът е дали въобще има нужда от ревизия на бюджета. Но операцията с КТБ се развива по план.

След като прокуратурата се намеси заедно с медиите да създаде паника и вложители да хукнат да теглят пари, БНБ показа съзнателно бездействие. За това писаха и във „Форбс” (виж тук) и др. Сега БНБ се опитва да се оправдае в съобщението си, че не могла да следи какво става в тази банка.
И дали нейното официално съобщение не е част от общата пропаганда, в която участва и прокуратурата? Как се изнасят 200 млн. лева в брой, в каквато и валута да са, още повече на човек, който е обявен за Черен Петър? Те само като превоз са проблем, а какво остава за евентуални трансфери зад граница.

Иначе никой не се съмнява, че тази банка беше „гнила ябълка” по известното определение в грамата на американското посолство, изтекла в „Уикилийкс” (виж тук). И понеже има още няколко такива банки, нека читателят провери с Гугъл кои са (да не обвинят e-vestnik във всяване на банкова паника), и да си прави сметка за парите.

Пеевски и Василев ходеха като куку и пипе по светски мероприятия, бяха тандем, докато не се скараха. И тук Пеевски показа мощта си, освен чрез медиите си, чрез съдебната власт, политически натиск, включително и чрез възроденото си сътрудничество с Борисов. Резултатът е неизбежен. Василев е изхвърлен от банката, тя му е отнета, той е даден на прокуратурата и докато се докаже кое що, медиите дълго ще обясняват колко е откраднал.

Въпросът е, че досега БНБ мълча за КТБ, но мълчи и за другите гнили ябълки… Остава да гадаем кога и как ще гръмне някой друг балон в банковата система. Може би след като Пеевски се скара с някой друг?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.