Ще остане ли Великобритания без висши постове в ЕС?

Ройтерс

Заради яростната си съпротива срещу назначаването на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия Великобритания може да остане с празни ръце, когато европейските лидери разпределят ръководните постове в ЕС следващата седмица.

Британският министър-председателят Дейвид Камерън ядоса през юни колегите си, като наруши традицията за вземане на решения с консенсус и ги принуди да гласуват дали Юнкер да оглави изпълнителния орган на ЕС. Единствено Великобритания и Унгария гласуваха „против“. Камерън публично нарече Юнкер „вътрешен човек на Брюксел от кариерата“ и заяви, че избирането му е лош ден за Европа.

„След неразборията на миналата среща на върха много ръководители имат много по-слабо желание да се съобразяват с Великобритания, а още по-малко – да я компенсират с висши постове“, каза дипломат от ЕС.

Лидерите ще се срещнат следващата сряда на вечеря, за да съгласуват с Юнкер кой би трябвало да бъде следващият върховен представител на ЕС за външната политика на мястото на британката Катрин Аштън, чийто мандат приключва през октомври. Те може също да решат кой да председателства срещите на върха, да гради единство и да играе ролята на посредник сред страните членки, след като председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой се оттегли в края на годината.

Изборът е сложен поради необходимостта да се постигне баланс по множество критерии – пол, политическа принадлежност, големи страни – малки страни, а също по регионален признак – източни, западни, северни и южни страни в съюза.

Тъй като експремиерът на Люксембург Юнкер (за когото се очаква да получи убедителна подкрепа от Европейския парламент във вторник) е представител на десноцентристите и на Западна Европа, за останалите два поста европейските лидери може да се ориентират към социалисти и жени от Северна, Източна или Южна Европа.

В името на по-лесното постигане на компромис те са готови да обсъдят кандидатури и за други ключови европейски постове, които би трябвало да се попълнят през следващите 12 месеца, дори ако е нужно да постигнат само неофициална договорка.

Ключово за решаването на пъзела ще е разпределянето на 27-те ресора – по един за всяка страна – в новата Европейска комисия, която ще започне работа от ноември под ръководството на Юнкер. Някои постове в изпълнителния орган на ЕС са по-желани, тъй като разполагат с повече власт, като тези за конкуренцията, търговията, икономиката, енергетиката и вътрешния пазар, покриващ финансовата и бизнес регулацията.

Великобритания не издигна свой кандидат за външнополитически шеф или за председател на Европейския съвет, но според дипломати се надява на важен икономически портфейл – вътрешния пазар, търговията или конкуренцията – в новата Комисия. Само че според европейското законодателство от Юнкер зависи коя държава кой пост ще получи.“Няма вероятност никой от тези постове да отиде у Великобритания. Не възнаграждаваш някого, който е против теб“, каза дипломат от ЕС.

Фаворитката Могерини

Италианският външен министър Федерика Могерини е фаворит за нов „външен министър“ на Европейския съюз, казват дипломати, не на последно място тъй като лидерите са склонни да възнаградят реформистки ориентирания премиер Матео Ренци, който много държи на нейната кандидатура. В добавка към политическата й вещина, Могерини е социалист и жена, въпреки че някои европейски дипломати поставят под въпрос нейния външнополитически опит.

Критерият за пола има значителна тежест при разпределянето на постовете в ЕК, тъй като Юнкер би искал в неговия екип да има повече жени, отколкото в досегашния, където те са девет.

Макар да е мъж и консерватор, полският външен министър Радослав Шикорски също е силен кандидат наред с българката десноцентрист Кристалина Георгиева, която досега беше еврокомисар за международното сътрудничество, казват дипломати.

Пак според дипломати датският министър-председател, социалдемократката Хеле Торнинг-Шмит, се ползва с доста широка подкрепа за следващ председател на Европейския съвет, но може и да не го получи, тъй като не е от държава от еврозоната.

Френското правителство не би искало поста да заеме човек, който не е от еврозоната, но някои дипломати казват, че Париж може да сключи сделка да подкрепи датския премиер, а в замяна изключително важният ресор за икономиката и валутните въпроси да се даде на бившия френски финансов министър социалист Пиер Московиси. Омъжена за сина на бившия партиен лидер на британските лейбъристи Нийл Кинок, Торнинг-Шмит би получила подкрепата и на Лондон.

„Датският министър-председател изглежда е приемлив избор за почти всички и може да играе ролята на мост в отношенията с Великобритания“, отбеляза европейски дипломат.

Ако кандидатурата на Торнинг-Шмит бъде блокирана, като възможен консенсусен кандидат е разглеждан ирландският премиер десноцентрист Енда Кени. Холандският министър-председател Марк Рюте, който е десен либерал, и десноцентристкият президент на Литва Далия Грибаускайте също имат изгледи за успех.

„Не изключвам възможността ръководният екип да остане непопълнен следващата седмица, без да бъде предложен приемник на Ван Ромпой“, каза представител на ЕС. „Няма нужда да слагат човек на този пост до есента“, добави той.

Друга позиция, която може да стане част от уравнението, е тази на председателя на Еврогрупата (включваща финансовите министри от еврозоната), който сега се заема от холандския финансов министър Йерун Дейселблум, съвместяващ сега националните отговорности с ролята си начело на еврозоната. Лидерите от еврозоната искат председател на Еврогрупата на пълно работно време, назначен по възможност за пет години, а не на временен договор за 2 години и половина, който за Дейселблум изтича в средата на 2015 г.

Испанският министър на икономиката, консерваторът Луис де Гиндос Хурадо, е смятан от мнозина за вероятния наследник на Дейселблум, освен ако холандецът не бъде преизбран.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.