„Железният купол“ променя характера на битката

Асошиейтед прес

Системата „Железен купол“. Илюстрация: дифенстек

Израелската система за противовъздушна отбрана „Железен купол“ се превърна във фактор, който променя правилата на играта в сегашния силов сблъсък с радикалите от Хамас в ивицата Газа. Системата обезвреди десетки изстреляни (откъм Газа) ракети и предотврати многобройни жертви сред гражданското население.

Поразявайки над 90 на сто от своите мишени, системата осигурява на Израел решаващо технологическо предимство, което му помага да действа фактически безпрепятствено в Газа. В същото време тя му дава така необходимото чувство за сигурност на домашния фронт.

Екстремистите от Газа изстреляха стотици ракети срещу Израел, някои от тях по цели на над 100 км навътре в страната, застрашавайки територии с население от над 5 милиона души. Но освен малко страх, нерви и известни неудобства, те не засегнаха много израелците, никой не пострада, а щетите са много дребни.

„Системата „Железен купол“, със своя внушителен успех до момента, даде стратегическо отражение върху хода на цялата военна кампания.Тя открива много възможности, – каза израелският министър на отбраната Моше Яалон. – Казвайки това обаче, не трябва да изпадаме в самодоволство.“

Израел е разположил седем такива противоракетни батареи на различни места в страната. В съчетание с високотехнологичната система за ранно предупреждение и засичане на вражески атаки, отбранителните възможности на страната са по-добри от когато и да било.

„Железен купол“ бързо разпознава траекториите на приближаващите ракети и дали те са насочени към центрове със значително население. Рисковите ракети се прехващат и унищожават, а останалите се оставят да паднат в полето, за да се спести високата цена по изстрелването на високотехнологичните прехващачи. Според местни медии всяко такова изстрелване струва около 20 000 долара.

До момента Хамас и други екстремисти от Газа са изстреляли над 420 ракети към Израел за трите дни от ескалацията на конфликта. Според израелските военни, свалени са 90 от тях, включително няколко над Тел Авив и Централен Израел. Според подполковник Леви Итач, шеф на военния сектор за ранно предупреждение, няколко високотехнологични мерки, в съчетание с високата дисциплина на населението, което стриктно спазва инструкциите, са помогнали на Израел да сведе до минимум броя на пострадалите от палестинските ракети.

Той добави, че системата е била значително усъвършенствана през последните две години, след последната голяма размяна на въздушни атаки и ракетни стрелби между Израел и „Хамас“. Тогава загинаха шестима израелци, а неколцина бяха ранени от ракетния огън откъм Газа през продължилата една седмица конфронтация.

Системата все още е далеч от това да осигурява пълна безопасност. В четвъртък ракети поразиха дом в южния град Беершеба и кола в Ашдод – инциденти, които лесно можеха да доведат до жертви. Според Итач никоя система не може да гарантира 100-процентова защита. „Ако продължим по същия начин, имаме добри шансове да понижим риска до 1 смъртен случай на 10 000 ракети, каза той.

Според Йоси Купервасер, запасен генерал и сегашен генерален директор на израелското министерство на стратегическите въпроси, Хамас и други екстремисти са се сдобили с по-далекобойни и по-мощни оръжия през последните две години, но и Израел не е стоял със скръстени ръце през това време. Той каза, че подобрения в „Железен купол“ са позволили да се провеждат наземни операции при гарантирана добра защита на вътрешния фронт.

„Това ни дава много широк простор да маневрираме. … Сега имаме възможността да затаим дъх за известно време. Сигурен съм, че Хамас се чувстват обезсърчени в тази ситуация, защото след като изстреляха стотици ракети, не успяха да причинят никакви израелски жертви“, отбеляза той.

Израелските вестници вече „короноваха“ създадената с американско финансиране система за „звездата“ на сегашната военна кампания. „Йедиот Ахронот“ изкарва на първа страница заглавието „Златен купол“ с огромна снимка на системата в действие. Главният военен коментатор на вестника Алекс Фишман писа, че „Железен купол“ „промени характера на битката“.

„Ако не беше „Железен купол“, сега цялата ни военна машина щеше да е затънала в битка в Газа. Вече е възможно да откроим главния урок от операция „Защитно острие“: не трябва да спираме да инвестираме в системата „Железен купол“, пише коментаторът.

„Железен купол“ е само първа част от планираната триелементна отбранителна система, която Израел се надява да въведе в действие до края на годината. Той вече успешно изпробва „Магическа пръчка“, предназначена да прехваща ракетни снаряди с обсег между 70 и 300 км. Такива има много в арсеналите на Хизбула в Ливан и на Башар ал Асад в Сирия. Заедно със системата „Стрела“, предназначена да парира дългобойни ракети, заплашващи Израел от Иран, трите компонента заедно ще завършат създаването на т. нар. в Израел многопластова ракетна отбрана.

Следващото поколение на „Стрела“, което в момента се разработва, трябва да бъде разгърнато през 2016 г. Наречена „Стрела 3“, тази система е предназначена да прехваща ракети на голяма височина, още преди да се преминали в спускаща се траектория към зададената цел. Двете системи „Стрела“ заедно ще предоставят по две възможности за сваляне на приближаващи се ракети.

Тази седмица президентът Барак Обама даде за пример тези системи като доказателство за ангажимента на САЩ към сигурността на Израел.

„В цялата си широта нашето безпрецедентно сътрудничество дава повече сигурност на Израел. А американските инвестиции в изграждането на новаторски защитни системи в Израел, като системата за прехващане „Стрела“, спасяват човешки животи“, писа президентът на САЩ.

Още по темата: Израел и Газа – въвлечени във война против волята си

Контролът над войната често се изплъзва на онези, които я водят. Тя има собствена динамика и може да отведе участниците отвъд първоначалните им намерения. И точно това е пътят до трагедиите, отбелязва френският в. „Монд“ в статията си „Израел-Газа: във война против волята си? Точно такъв може да се окаже случая с битката, противопоставяща Израел на палестинското ислямистко движение Хамас, сблъсъкът между които неудържимо набира сила.

Истината е, че нито израелският премиер Нетаняху, нито водачите на Хамас са желали такава верижна реакция. Те отстъпиха пред реторичната екзалтация, последвала убийството на трима израелски младежи, а после на палестински юноша през юни. Те бяха поставени натясно от реципрочната си политическа немощ, коментира ситуацията всекидневникът.

Нетаняху е подложен на натиск от съперниците си от крайната десница в управляващата коалиция, които заплашват „да приключат веднъж завинаги“ с Хамас. Палестинското движение, на свой ред, изоставащо от по-радикални групировки, които разполагат със значителен арсенал от ракети, е по-отслабено от всякога.

Хамас изгуби подкрепата на кръстниците си – египетските „Мюсюлмански братя“, свалени от власт в Кайро от маршал Абдел Фатах ас Сиси – отявлен враг на ислямистите. Сунитската организация е на страната на бунтовниците в Сирия, което й коства подкрепата от Дамаск и Техеран. Загрижен за политическото си оцеляване, Нетаняху не разполага с никаква дългосрочна стратегия в конфликта с палестинците. Хамас и главатарите й – доминираща сила без ресурси в ивицата Газа – още по-малко, допълва „Монд“.

Може да звучи изтъркано, но изправен пред Хамас и други въоръжени групировки в Газа, които го обстрелват със стотици ракети, Израел нямаше друг избор освен да предприеме военна операция, пише Майкъл Херцог в коментар в британския в. „Гардиън“. Н

епосредственият повод беше отвличането на трима израелски тийнейджъри на Западния бряг, но както често става в Близкия изток, истинските причини трябва да се търсят под повърхността, посочва авторът. Хамас е изправен пред небивала икономическа и политическа криза.

Политическото ръководство на организацията се надяваше помиряването с палестинската автономна власт на Западния бряг да бъде нейно избавление. То възнамеряваше да се освободи от бремето на управлението в Газа, а да запази цялостен контрол и независими въоръжени сили.

Палестинската власт обаче отказа да плаща за 40-хилядите „служители“ на Хамас, а Египет продължава да оказва натиск. При това положение въоръженото крило на Хамас изглежда реши да ескалира конфликта с Израел, за да подобри позицията си, предполага Херцог.

На Хамас не може да бъде нанесено поражение, разчитайки единствено на военни средства. Израел трябва да надвие движението, като предприеме други стъпки, включително да приеме арабското предложение за мир, отбелязва в статия във в. „Дейли телеграф“ заместник-председателят на израелския Кнесет (парламента) Хилик Бар.

От десния сектор на израелския политически спектър чуваме призиви Израел да увеличи възпиращия си потенциал срещу Хамас и да му нанесе тежък удар. Да ги ударим по-силно, по-тежко, по-убедително, да ударим цяла Газа, да поразим повсеместно всички. В това може и да има някаква логика, но това е логиката на инстинктивната реакция.

Има известни краткосрочни преимущества, но и значителни дългосрочни вреди и опасности. Колективното наказание е не само ненужно, но и неморално и крайно неефективно, посочва Бар. За да има диалог и процесът да е успешен, израелското правителство би трябвало да предложи виждане за мир, което настина гарантира не само нашата сигурност и потребности, но и нуждите и бъдещето и на палестинския народ, препоръчва той.

Въпреки че израелската общественост силно подкрепя въздушните удари срещу бойците на Хамас и техните оръжейни складове в Газа, добре би било да се помисли върху хладнокръвното убийство на палестински младеж, допринесло за най-новия изблик на насилие, изразява мнение в. „Ню Йорк таймс“.

Жестокостта към невинни не е нищо ново и за двете страни в израелско-палестинския конфликт. Независимо от съдебната заповед, с която се забранява разкриването на информация по случая, израелците обсъждаха наличието на връзки между арестуваните заподозрени за убийството и израелски крайнодесни екстремистки групировки, чиито действия понякога остават безнаказани.

Цяло поколение израсна в обстановка на израелско-палестински конфликт със самоубийствени атентати и военни интервенции, ракетен обстрел и въздушни удари. Младите хора и от двете страни виждат в другия повече враг, отколкото съсед, отбелязва с безпокойство ежедневникът.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.