Дилма Русеф не трябва да допуска голове в икономиката

Франс прес

Унизителното поражение на Бразилия срещу Германия на световното първенство по футбол няма да е решаващо за преизбирането на президентката Дилма Русеф на изборите през октомври. Тя трябва да се бои повече от влошаване на икономиката и от социалното недоволство, смятат анализатори.

„Влиянието на първенството върху изборите е ограничено. В близкото минало има примери на случаи, когато бразилският отбор е играл добре и президентът е губил изборите, както и обратното. Най-големият риск беше организацията, която мина добре“, смята Жоау Аугусту де Кастро Невис, директор за Латинска Америка в Евразия груп.

„Първенството си е първенство. През август климатът ще бъде различен. Сега е часът на страданието, но през август страницата ще е обърната. Като правителство трябва да покажем ясно, че инфраструктурата функционира перфектно. Изборите са друга тема“, заяви генералният секретар на канцеларията при президента Жилберту Карвалю.

Успешна организация

Въпреки първоначалните опасения заради забавянето при строителството на стадионите, функционирането на летищата, социалния климат или сигурността, бразилският Мондиал в крайна сметка беше успех от гледна точка на организацията. Той протече в празнична атмосфера.

Президентката, която беше обещала на Бразилия „първенството на първенствата“, се възползва от този успех, повтаряйки неспирно, че той ще запуши устата на „песимистите“.

Тя спечели 4 процента по време на Мондиала и започва предизборната борба с подкрепа от 38 на сто сред имащите намерение да гласуват, като голямата фаворитка за президентските избори на 5 октомври, изправена срещу сенатора социалдемократ Аесиу Невис (20 на сто) и социалиста Едуарду Кампуш (9 на сто).

Със сигурност, в деня след най-тежкото поражение на Селесао (Националният отбор по футбол на Бразилия) за един век футбол, махмурлукът на бразилците, примесен с ярост и срам, е огромен.

„Мисля, че тази загуба се отрази сериозно на душевното състояние на бразилците. Футболът е много важен в Бразилия и поражение от такъв мащаб, най-тежкото за страна, която е била пет пъти световен шампион, не може да не засегне дълбоко духа на нацията“, заяви пред АФП социологът Луис Антониу Мачаду от Университета а щата Рио.

Но макар че футболът е почти религия в Бразилия, за населението джобът е по-важен от него в момент, когато отива да гласува.

„Най-големият риск за Русеф продължава да бъде икономиката, а не първенството“, подчертава Кастро Невис.

Неудовлетворение

След отминаването на еуфорията от годините на Лула, икономиката на бързоразвиващия се гигант на Латинска Америка върви на забавен ход четвърта поредна година. Тази година ръстът ще бъде едва 1 процент, прогнозира централната банка.

През юни инфлацията надхвърли тавана, определен от правителството (6,5 на сто), достигайки 6,52 на сто за последните 12 месеца. И това се дължи отчасти на Мондиала, който доведе до ръст на цените на хотелите, ресторантите и товарните полети.

„Има известна степен на неудовлетворение от сегашната ситуация в страната, която е в ущърб на правителството: слаб растеж, „престъпници с бели якички“ сред важните личности“, анализира Мачаду.

Много фенове обиждаха президентката във вторник на стадион „Минейрао де Бело Оризонти“, така както по време на мача на откриването на първенството на 12 юни в Сао Пауло. Може и да се очакват и нови обиди и освирквания на „Маракана“ в неделя, когато тя ще връчи наградата на победителите.

Но едно изследване показа, че бразилските зрители по стадионите са предимно от заможните слоеве, които така или иначе са враждебно настроени към правителството.

В социалната сфера „това болезнено поражение може да доведе до подновяване на критиките, да промени настроенията. Хората ще започнат отново да се питат дали си е струвало да се инвестират толкова средства в едно футболно първенство в момент, когато страната нямаше добър отбор, отбор който беше унизен“, заяви Умберту Дантас, професор в Института за образование и изследвания.

Той обаче смята, че въпреки това е малко вероятно връщане към масовите протести от юни 2013 година. „Много демонстранти бяха студенти, а ние сме във ваканция. Насилието на полицията и на някои протестиращи прогони повечето“, обяснява Дантас.

„Протестите се радикализираха от юни 2013 г. и интензивността им намаля, но притесненията остават. Те може да се подновят, но това няма да е заради поражението на Бразилия“, добавя той.

Преди елиминирането на Бразилия от надпреварата демонстрациите срещу Мондиала на бразилската крайна левица и анархисти събираха средно едва по 200 души от началото на първенството.

В социалните мрежи се организира протест за неделя до „Маракана“ под мотото „Финал няма да има“. Първи тест след катастрофата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.