Божествените авиолинии на Ватикана

Туризмът е сериозно перо в доходите на Ватикана и държавата-град реши, че са й необходими собствени въздушни линии за превоз на поклонници до католическите светини. Вчера бюджетната авиокомпания на Светия престол извърши първия си полет от Рим до френския град Лурд. Освен група поклонници католици, ватиканските въздушни линии посрещнаха сред първите си пътници и представител на висшия клир на Римокатолическата църква.

Засега в цветовете на Ватикана ще бъдат оцветени само два самолета на авиопревозвача Мистрал еър, но се очаква за една година с тях да летят 150 000 пътници. Снимка: Уикипедия

Според руската служба на Би Би Си, за да осигури въздушни превози по светите места, Римската курия е сключила петгодишно споразумение със собствената си туристическа компания „Опера романа пелегринаджи“, която организира поклоннически турове, и с италианския пощенски авиопревозвач „Мистрал еър“, изпълнявал по-рано само доставки на товари.

Засега само два самолета на малката чартърна авиокомпания носят цветовете на официалното знаме, което се вее над резиденцията на папския двор. Ватикана се надява обаче още през първата година от работата на авиолиниите му да бъдат превозени близо 150 000 пътници. Предвидени са въздушни маршрути до католически светини във Франция, Полша, Испания, Португалия и Близкия изток, а след време и в Мексико.

Очаква се Ватикана да осигури активно движение на поклонници между светите места за католиците от декември 2007 година. Планирани са и маршрути до Ерусалим и Египет за посещение на планината Синай, известна като Планината на Мойсей. Освен това авиокомпанията на Светия престол ще извършва полети до страните домакини на прояви, важни за католическата общност. През 2008 година например компанията предвижда да лети до Сидни (Австралия), където ще се състои Световен младежки конгрес.

Въздушният превозвач ще работи в Рим, тъй като Ватикана не разполага с летища – там има само хеликоптерна площадка. Ще припомним, че дори самият папа Бенедикт ХVІ предпочита да пътува на по-малки разстояния с хеликоптер.

Ватикана явно разчита, че независимо от целта на пътешествието, туристите ще бъдат привлечени от самата идея за полет, покровителстван от църквата. По данни на Би Би Си на борда на машините от ватиканските авиолинии седалките ще бъдат украсени с цитати от Библията, а по време на полета пътниците ще могат да слушат молитви и да се запознаят с католически светини чрез аудио- и видеозаписи. Освен това стюардесите ще бъдат специално подготвени за обслужване на религиозни пътници. Не се знае обаче как ще възприемат по-мнителните туристи цитата от книгата на псалмите „Лицето Ти ще търся, Господи“, мото на новата компания – те бездруго малко се страхуват да летят със самолет. Обкръжението на Светия отец обаче явно смята, че това няма да смути един истински католик.

Ватикана черпи доходи главно от пожертвования на вярващи католици и от религиозен туризъм. Новата авиокомпания ще привлича енориашите на Римокатолическата църква с по-ниски цени за превоз на поклонници и ще съдейства за просвещаването им.

“Трябва да направим поклонничеството по-достъпно, а тази инициатива ще ни позволи да намалим стойността на билетите с 10-15 на сто,” каза отец Чезаре Атуире, директор на туристическата компания „Опера романа пелегринаджи“.
Според него Ватикана организира собствени въздушни превози, ръководейки се единствено от просветителски цели. „Не става дума да се печелят пари; това е нещо, в което вярваме. Искаме хората да имат религиозно изживяване, което ще им помогне да затвърдят своята вяра“, заявява духовникът.

Представители на Световната туристическа организация обаче смятат, заради растящия интерес към поклонническите маршрути ватиканските авиолинии може да станат достоен конкурент на въздушните компании, утвърдени на пазара. Те ще се борят не само за туристите католици, но и за пътешественици от други вероизповедания.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.