За КТБ и БНБ – защо ни лъжат и какво да правим?

Васил Кендов. Снимка: e-vestnik

Откакто започнаха проблемите с КТБ и ПИБ ми писна да пиша. Преди около година за първи път описах в статия схемата им на работа и какво? – нищо. Даже приятели и роднини депозират в тях.
Но това е нормално все пак. Може 10 пъти да четеш за нещо, но докато не го изпиташ не е същото.
Така или иначе съм се специализирал да пиша в посока какво ни чака и какво да правим, та ще се опитам да дам някакви насоки.
Няма да се спирам много на причините. Тях съм ги описвал многократно в по-стари статии. Пък и сега всичко живо пише ли пише… Анализи колкото щете.

Ще започна с това официално изявление на БНБ:

„Конкретно – по данни на квесторите на 19 юни тази година – само ден преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро.”

А веднага след това, по изявление на прокуратурата:

„Обвинението за изнасяне на милиони с чували от Корпоративна търговска банка падна. Това стана ясно минути преди разглеждането на мярката за неотклонение на четиримата обвинени за източването на КТБ. В последните 24 часа Софийската градска прокуратура е изменила обвинението, като го е преквалифицирала.”

Ясно е че БНБ лъже или изобщо не знае какво става

Мисля че първото е по-вярно. Все пак е в стила на БНБ.
Подобно е и положението с липсващите досиета, които после станаха „непълни”. Колко непълни… пак не се знае. Може би липсва оригиналът на застрахователната полица по обезпечението?
Да не говорим за напъните за законодателни промени. Чух мнение на подуправителя на БНБ Костов, че нямали достатъчно правомощия. Аз не знам друга институция с такива права, която да може без съд и присъда са дойде и да каже „Остави ключовете и си тръгвай”, и същевременно да е законно. Вие знаете ли?

Според мен има около 205 млн. причини. Тази сума не е малка. Вече и на БНБ е ясно, че КТБ трябва да фалира, та дайте да вземем каквото можем. Ето една доста стара статия, в която описвам какви са изгодите от фалита – „Изкуството на фалита„.
И ако ще я фалираме, а виновник вече си имаме, защо да не му припишем още 205 млн. лева? Мисля, че има за всички, сумата е добра. Знаете ли колко политически проекта могат да се финансират с нея?

Липсващите досиета са хранилката

Няма по-добър начин за политически шантаж и рекет. Ако обявя във фалит КТБ, по закон всички кредити стават предсрочно изискуеми. Колкото и да се пънат по телевизиите всички анализатори (между другото в момента извират стотици), че видиш ли имало сканирани копия и прочие, то ако ги няма оригиналите на документите , върви доказвай в съда, че фирмата има кредит, макар и да е внасяла вноски. Изобщо дилемата е интересна. Ето я и нея:

1. Избор – давате ми 30% от кредита, а аз „изгубвам” документите за вашия кредит”
2. Фалирам КТБ, а вашия кредит става предсрочно изискуем.
3. 30% и Ви прехвърлям депозита в Креди Агрикол.

За проектозакона, свързан с фалита на КТБ

Луда работа! Изписа се доста, но всичко се свежда до въпроса „За какво са ни тогава Законът за гарантиране на влоговете и разделът за фалит на банките?” Те реално се обезсмислят, ако ще правим промени. Ами тогава да връщат парите онези които са ги гласували, писали, обнародвали…

Какво да правим?

Трябва да призная, че тези събития ме изненадаха, макар да ги бях описал още преди година. По всичко личеше, че е още рано за тях. Би трябвало да се случат след около 2 години. Ако сега отложим отново нещата с фалита и загубата на влоговете над 100 000 евро, то това буквално ще помете не само банковата система (то здравеопазването си е унищожено вече. Нали ще спасяваме банките с 3.3 млрд.? Те са важните, а не вие).

И понеже българинът все още се спасява поединично, очаквам в следващите месеци всеки с по-сериозен влог да купи имот :)  Това е сериозно! Наистина го очаквам. А след 2 години отново да си скубе косите и да псува държавата, че цените на имотите паднали. А те ще паднат със сигурност! Частните съдебни изпълнители ще се погрижат, а банките ще са принудени да направят преоценки и да се освободят от иззетите имоти. ДАВАМ ГАРАНЦИЯ! Така че:

Не инвестирайте в имоти в момента, ще загубите!

Ако ще живеете там е друго нещо. Въпрос на сметки е.
Със сигурност дръжте парите си в евро. Ако са в банка не е гарантирано, че ще ги получите обратно в EUR, но… все пак е по-добре. Промени всякакви. Може пък да почнат да гарантират депозитите до 1,6 млн. Вежди Рашидов да изгори ли човекът?

Ако сте решили да теглите кредит – изчакайте поне 2 месеца. От 21.07.2014 влизат промените в потребителското кредитиране и трябва да видим новите банкови договори и условия.

От kendov.com. Авторът е кредитен и финансов консултант (draftis.com)
и председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги (angrysheep.org)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.