Никой не каза за най-страшния ефект от коалицията „Пеевски” (Групировката)

В e-vestnik писахме няколко пъти за „Групировката” – това кълбо от политика, бизнес и банка, събрано в КТБ. Писахме още преди изборите през 2013, че ще ги спечели Групировката, независимо коя партия ще води в резултата (виж тук).

Групировката обединяваше интереси на Доган-Пеевски, на Бойко Борисов и Цветан Василев. Не се знае кой какво участие има в нея. Дали властта само е взимала процент от държавните милиони в банката и как точно участва в големите й сделки (приватизацията на „Булгартабак”, покупката на БТК-„Виваком” и др.).

Оказа се сега, че центробежните сили в Групировката я разбиха отвътре. Едната част поиска да унищожи другата.

И какъв е първият ефект? Капитали напускат държавата. Чужди и наши фирми и частни лица местят парите си в чужбина. Нещо като минивариант на гръцката криза. Засега е мини. Колко милиони, никой не знае. БНБ ще направи отчети след време, ако някой въобще вярва на БНБ.

Защо стана така? Защото лъсна мафиотската държава. В атаките на Пеевски и медиите му срещу Цветан Василев се включи прокуратурата, после и БНБ. Включи се и Бойко Борисов, който обяви фалит на банките и държавата, поиска да се намеси МВФ, обяви, че в КТБ имало дупка от 3,5 млрд. и т. н. призова за арести на премиера, вътрешния министър и т. н.

От прокурорското изложение до съда по случая изтече едно знаменателно изречение – КТБ е поискала ликвидна подкрепа от 250 млн. лева от БНБ ден преди да затвори. Не става дума за подарък от страна на БНБ, а за пари в брой, които да плаща КТБ на вложители. БНБ в лицето на Искров и подуправителя Костов отказва. Банката рухва. Сега държавата трябва да даде най-малко 2 млрд. лева, за да покрива фалита й, тоест да гарантира вложителите.

Така държавни институции като прокуратурата и БНБ обслужват интересите на Групировката, тоест на коалицията „Пеевски”. Нека видим кои партии в парламента ще гласуват специален закон, за да помогнат на БНБ да ликвидира КТБ и обслужи коалицията „Пеевски”. Законодателно обслужване на длъжниците на КТБ, които искат чрез фалит на банката да си обезценят дълговете.

Какъв все пак е най-страшният ефект от всичко това?

Всеки чужд инвеститор в България получи ясен сигнал – в тази мафиотска държава, за да правиш бизнес, трябва да си добре с Пеевски, с Борисов, с мафията. За тях работят главният прокурор, който може да обвини или арестува всеки бизнесмен или банкер, за да го компрометира, и шефът на БНБ, който може да затвори и обяви фалит на всяка банка, която му посочат. Това е знак и за външни, и за вътрешни инвеститори. Затова изнасят капитали и инвестиции.
Това е. Прави бизнес в България. И знай, че тук мафията си има държава.

Писахме го през 2013 г. (виж тук, накрая) и пак ще повторим: „Който се плаши, че Групировката ще става все по-силна, също греши. Нека погледне назад какво се случи с всички групировки по време на прехода. Рано или късно те се разпадат и започват войни за парчетата.“

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.