Фарсът около КТБ се задълбочава – авторите нямат полезен ход

Предлагам специална комисия за разследване на казуса КТБ и опитите за дестабилизация на банковата система

Илиян Василев. Снимка: Личен архив

Фарсът около КТБ се задълбочава – авторите просто нямат полезен ход. Възмущението ми стигна неподозирани дори за мен висоти – след като видях три жени с вериги, които разкарват в съда и медийно разиграват като „виновни“.

Срам, господин Цацаров, срам Господин Искров, срам господин Йовчев – от цялата констинбродска „манджа“ около КТБ, която забъркахте с Мистър „Кой“ – до три жени ли опряхте за да докажете професионална пригодност, мъжественост и смелост. Те ли са източника на Злото, те ли откраднаха 4 милиарда лева?

Съдът как прецени, след като одиторите не можаха, че има престъпен състав, който налага жените да бъдат задържани с белезници и разкарвани пред камери? Затова ли направихте и изпълнителните директори „защитени свидетели“ – с опцията винаги да ги обвините и така направите подконтролни.

Моля незабавно освободете жените, те нямат да избягат – пазете достойнството на хората, докато не бъдат доказани тяхната виновност и съпричастност към престъпленията.

Няма никаква логика държавата да спасява с парите на данъкоплатците извадена от равновесие от Вас банката, а да не оставим тази задача на акционерите.

Няма никаква логика да се прибягва до специални закони, след като действащите са достатъчно солидна основа за решение на проблема и преди да убият една банка трябва да се докаже нейната неплатежспособност и несъстоятелност в съда. Там Вие сте просто една страна.

Давате ли си сметка, че всички ваши действия могат да вкарат страната в съдебни спорове извън България и можем да бъдем осъдени за милиарди лева нанесени щети на банката заради Вашата немарливост и клиентелизъм?

Със сигурност в КТБ има какво да се гледа, още повече трески за дялане, които личат и с просто око, но с Вашите действия Вие изписахте вежди на господин Цветан Василев. Сега той е в правото се смята за обект на несправедлива атака от институциите и политическа репресия.
.
Призовавам господин Президент, Парламента и политически партии да създадат специална комисията по случая КТБ и по явния опит за дестабилизация на българската банкова система, в която да влезнат излъчени от Парламент, Президент и обществени организации по равни квоти представители наши и чужди експерти, които не са свързани с политически партии и имат обществен авторитет. Ако нямате имена, ще Ви предложа, защото работата ми всеки ден ме среща с такива забележителни личности, които просто изнемогват като гледат посредствеността в действията по казуса КТБ.

Тази комисия трябва в спешен порядък да разгледа, оцени действията на прокуратурата, БНБ и другите български институции, да компенсира загубеното обществено доверие към УС на БНБ и прокуратурата, и препоръча мерки за деескалация на ситуацията и неутрализирани на силите, които дестабилизират страната. В нея могат да влезнат омбудсмана на републиката, бившите президенти и премиери с подходящ за целта опит..

Само подобна комисия може да върне вярата в институциите, които вместо да ни пазят, ни вкарват в изкуствени кризи за да удовлетворят амбициите на шепа посредствени политически бизнесмени, които случайно са попаднали във властта..

Турбуленциите особено се засилиха в момента, в който започнаха реалните плащания по проекта Южен поток, работата по който никога не е прекъсвала. Привличането на тези финансови потоци и битката за тяхното преразпределение може да тласне България отвъд ръба на пропастта.

Както предупредих, трусовете тепърва предстоят затова Ви моля да действате безотлагателно.
От блога на Илиян Василев

Авторът е експерт по енергийна сигурност и дипломат, бивш посланик в Москва

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.