Ислямистите в Ирак и Сирия вече са заплаха за Азербайджан

Началото на юли дари азербайджанското интернет общество с нов хит – видеозапис, на който се вижда как нападат човек и публично му отрязват брадата. След няколко часа впрочем клипът изчезна от ЮТюб.

Властите (наредили според мнозина записът да се махне от световната мрежа) заявиха, че пострадалият разпространявал „нетрадиционна религиозна пропаганда“ в гр. Сабирабад, Източен Азербайджан.

„Брадатковците“ са привърженици на салафитското течение в сунитския ислям. Властите подозират, че те изпращат доброволци от предимно шиитски Азербайджан да се сражават в Сирия.

През последните години азербайджанските салафити са били нападани неведнъж. Този път обаче инцидентът в Сабирабад не остана без отговор – скоро след него неизвестни атакуваха шиитска джамия в предградие на Баку.

Салафитите в Азербайджан явно надигат глава.

Азербайджан е светска държава и откакто е независим, властите в Баку гледат с лошо око стремежите на Иран да изнася ислямската си революция. Вече няколко години хвърлят зад решетките ту един, ту друг шиитски активист, протестирал срещу забраната за носене на хиджаб в училище.

„Хората не ни приемат“

Салафитите са най-активни в Северен Азербайджан, населен предимно с мюсюлмани сунити. Според хора, с които разговарях в градовете Гах, Загатала и Балакен, местните мъже лесно се поддават на пропаганда и от умерени сунити стават „уахабити“ (както наричат салафитите в Азербайджан).

„Парите също си казват думата“, коментира мой събеседник и увери, че доброволците, пращани да се бият в Сирия, вземат от 2000 до 5000 долара. „Работа нямат изобщо, тъй че дават парите на близките си и заминават. Ако пък загинат, семействата им получават средства, за да върнат телата в родината“, добави той.

Азербайджанският сайт publika.az обаче помести „ексклузивно изявление“ на азербайджанец, воюващ в редиците на джихадистите от „Ислямската държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ) срещу сирийския президент Башар Асад – според текста салафитите отиват при въстаниците в Сирия, за да избегнат гоненията в Азербайджан.

„В Азербайджан ни критикуват много. Има обаче причина да сме тук. Търсете я най-вече в самия Азербайджан. Там ни притискат. Хората не ни приемат. Медиите ни атакуват, наричат ни уахабити“. Полицията ни реже брадите.Затова решихме да заминем за Сирия“, обяснява този човек.

„Молитвите – вътре“

Правителството впрочем твърди, че никой в страната не е преследван заради религиозните си убеждения.

„Азербайджан е цивилизована страна (. . .), толерантна страна. Всеки може да прави каквото пожелае, стига да не нарушава закона“, заяви за азерската редакция на Би Би Си Айдин Мирзазаде от управляващата партия „Нов Азербайджан“.

В интернета обаче е качен видеозапис, показващ как полицията задържа и разпитва минувачи в Стария град на Баку.

Скоро разбрахме, че полицаите са спирали вярващи, които посещават салафитската джамия „Ашурбей“ – на две крачки от традиционната шиитска джамия в същия район.

Полицията потвърди, че е задържала хора – според нея, заради „жалби от местното население“.

„Ходещите там (в салафитската джамия) се опитват да провеждат молитви на улицата, а местните хора се оплакват. Полицията ги предупреди да се молят вътре в джамията“, заяви за Би Би Си Галиб Рахимов от столичната полиция.

„Аллах ни е дал танкове“

Правозащитници информират за десетки хора, хвърлени в азербайджански затвори заради религиозните си убеждения. Правителството отрича.

От 2012 г. зачестиха съобщенията за азербайджански граждани, заминали да воюват в Сирия. Според местния печат през последните две години в тази страна са убити над 100 азербайджанци.

Азербайджанските власти заявяват, че няма начин да се проверят тези данни, и осъждат решилите да се сражават в чужбина.

Критици обаче твърдят, че правителството не полага достатъчно усилия да разубеди заминаващите за Сирия.

Религиозният наблюдател Ариф Юнис отбелязва, че към Сирия се насочват все повече азербайджанци, а в самия Азербайджан се засилва верският радикализъм.

„Правителството трябва да си промени политиката . . . То не води диалог (с религиозните групи). В провинцията имаше вече сблъсъци на верска основа, но кабинетът не обсъжда това“, казва той.

Според многобройни съобщения в интернета главните бази на азербайджанските бойци в Сирия се намират край град Рака на северния бряг на Ефрат.

Мохамад Азери, представящ се за един от лидерите на азербайджанския джамаат (духовна общност, б. р.) в Рака, заявява в ЮТюб: „Продължаваме своя джихад“. „За целта Аллах ни е дал танкове, автомати, дори самолети“, допълва той.

По пътя към бъдещ халифат?

Векове наред шиити и сунити са живели мирно рамо до рамо в Азербайджан. Според аналитици някои тръгват на война в Сирия заради натиска на властите върху религиозните организации и социалните проблеми в провинцията.

Това лято иранската агенция ИРНА съобщи, че „Ислямската държава“ намира в Азербайджан доброволци за участие в бойните действия в Сирия и в Ирак. ИРНА сочи ограниченията върху политическата и религиозната дейност в Азербайджан сред основните причини ИДИЛ да вижда в тази страна благодатна почва за набиране на джихадисти.

Според световната карта, публикувана от ИДИЛ, Азербайджан се предвижда да влезе в провъзгласения от тази организация халифат.

Мнозина азербайджански посетители на социалните мрежи се възмущават, че бойците на ИДИЛ убиват шиити и рушат светините им в Ирак. Има обаче и такива, които ги подкрепят.

Имамът на салафитска джамия в Баку отказа да коментира за Би Би Си дейността на ИДИЛ – заяви, че знае твърде малко за тях. После обаче добави: Аллах да им е на помощ!“

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.