Скопие: ЕС шантажира кандидатите от Балканите

в. Дневник

Защо очакваме Европейският съюз да поставя условия, водейки се от принципите на хуманизма и равнопоставеността?

Той единствено решава според собствените си интереси и собствения капитал. Така професори и анализатори от регионалните страни кандидатки за членство коментират посланието на бъдещия ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. През изминалата седмица той ясно каза, че Западните Балкани не трябва да очакват приемане в европейското семейство през следващите пет години, тъй като ЕС не виждал подготовеност в нито една от страните.

Към страните в региона ЕС се отнася шантажиращо, а това особено се чувства при Босна и Херцеговина и Македония. За всички свои стъпки ЕС изхожда от собствените си интереси и оттук всички модели на приемане на нови членки не са нищо друго, а нареждане на местните икономики според интересите на ЕС, посочва пред „Дневник“ професорът от философския факултет в Босна и Херцеговина Енвер Казаз. Той добавя, че ако някога влезем в ЕС, проблемите няма да изчезнат, а напротив – само ще придобият по-различен облик.

Местните политики се използват според нуждите на ЕС, а не за доброто на самите политики, тъкмо това се крие и зад всички добри или лоши дипломатически изявления и послания от Брюксел, подчертава професорът.

Балканите изобщо не са приоритет

За анализаторите от страните, които вече са членки на ЕС, посланието на Юнкер не може да е по-ясно, нито пък е ново, и това означава, че Балканите изобщо не са приоритет в дневния ред на Брюксел.

ЕС не е готов да приеме нови страни

Искрено казано, смятам, че изявлението, всъщност, означава, че Западните Балкани се намират на дъното на нашите приоритети. Но отново в дългосрочен план никога не се знае, казва младият гръцки историк Йоргос Михалопулос. Той не иска да коментира готовността на Гърция в годините, когато тя стана членка на ЕС. Докато пък за България, Румъния и други страни, които бяха далеч от изпълнението на европейските стандарти, когато се присъединяваха, смята, че геостратегическата позиция е била решаваща, но не и подготвеността на страните.

Що се отнася до страните от Западните Балкани, ние сме малки и лесно можем да бъдем абсорбирани. От друга страна членството в ЕС ще донесе стабилност в региона, който е изстрадал много в миналото. Моето мнение е, че австрийците и германците трябва да почувстват угризения на съвестта за това как действаха по време на разпадането на Югославия. Освен това Западът трябва да престане да гледа на Балканите със стереотипи, а доказателство за това е книгата „Духове от Балканите“ на един американски журналист, казва Михалопулос.

Близко становище до неговото има професорът по конституционно право в университета във Валенсия Карлос Флорес Хубериас.

Ако изявлението на Юнкер се приеме буквално, не би трябвало особено да засяга Балканите. За жалост тълкуването не трябва да бъде буквално, ами да се разбере намерението, а то е, че балканските кандидатки, независимо от техните заслуги и напредък, не са приоритет за ЕС, смята Хубериас. Тези послания от Брюксел и развитието на събитията, според него, не може да се тълкуват като позитивно развитие, нито пък като конструктивно становище и отношение.

Юнкер е част от стратегията

Във връзка с предвижданията на някои британски анализатори, че нарастването на национализма в ЕС ще доведе до това все повече страни членки да искат обратно своя суверенитет от Брюксел, и Михалопулос, и Хубериас са единодушни. Те са сигурни, че бъдещето на ЕС не е поставено под въпрос.

Преди всичко не вярвам, че Великобритания ще отиде толкова далеч и ще напусне Европейския съюз в следващите години. Напротив, все повече вярвам, че техните постоянни заплахи, че ще направят това, са само част от противоположна стратегия – да се забави федералистичната тенденция през последните десетилетия.

Издигането на поста на добре известния федералист Юнкер начело на комисията е част от стратегията, смята Хубериас.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.