„Правда“: Русия изтласква САЩ от Латинска Америка

Правда.ру

Владимир Путин се среща с Фидел Кастро. Снимка: официален сайт

Едноседмичната обиколка на Владимир Путин из Латинска Америка е съпроводена със сключването на значими икономически проекти. Проличава също желание за възстановяване на военнополитическия съюз с Куба и Никарагуа с оглед да бъде разширен в южна посока, към гигантите на континента – Бразилия и Аржентина. Русия има нужда от алтернативи, от съюзници в Западното полукълбо.

* * *

Напрежението по границата с Украйна не попречи на върховния главнокомандващ да направи безпрецедентно едноседмично посещение в страни от Латинска Америка. Това за пореден път сочи колко е важен регионът за Русия – геополитическите й интереси се изместват на запад. Американците смятаха още от началото на 90-те години на миналия век, че Русия няма интереси в Латинска Америка – но стана ясно, че има, и то големи. Тук е от особено значение визитата в Куба, санкционирана вече над 50 години от своя влиятелен съсед. В нейното навечерие Държавната дума ратифицира споразумение, с което на Куба бе опростен многомилиардният дълг, натрупван още от съветско време.

„След демарша от началото на този век, когато се дръпнахме от Куба изцяло, водехме съвсем идеалистическа политика: отстъпвахме всичко възможно с надежда американците да го забележат и с множество благодарности да отвърнат по адекватен начин – коментира за „Правда“ Виктория Легранова, аналитик по сигурността и бивш служител от въоръжените сили на САЩ. – Американците се държат другояче. Колкото повече отстъпваш, толкова повече те мислят за слаб и още повече се наежват. Ето защо обиколката е толкова важна. На Русия са нужни като въздуха алтернативни варианти, диверсификация във всички сфери.“

Легранова смята, че засега става дума за диалог в икономиката, „но при всяко положение тече и военно-политически диалог. Според мен това става в кулоарите, не за пред камери, но е факт“.

В Куба, Никарагуа, Аржентина и Бразилия бяха сключени важни икономически споразумения, и то реални инвестиционни проекти, а не заробващи договори като тези на МВФ, насочени към призрачни реформи, които водят до разпродажба на държавна собственост и кредитно робство за страните получателки. С участието на Русия в Куба ще бъдат изградени или модернизирани две топлоелектроцентрали, летище и пристанище, в Никарагуа Русия ще съдейства за строежа на трансатлантически канал, в Аржентина и Бразилия – за строителство на АЕЦ. Навсякъде са подписани споразумения, според които руски фирми ще участват в проучване и разработка на нови енергийни находища – от петрол и газ.

Ще вметнем, че мащабни проекти от този род означават обвързване на руски технологии, техническа мисъл, оборудване, вносно-износни контакти със страните-партньори. Особено ценно е сътрудничеството в енергетиката – важен компонент от общата стратегическа сигурност. Такава база за спечелване на съюзници гарантира по-добро сближаване от всякакви идеологически платформи.

Да се върнем на Куба. Разбрано бе най-сетне, че връщането в Куба е необходимо на Русия, при това има и насрещно движение – неслучайно по всички външнополитически аспекти, включително Крим, държавното ръководство там подкрепя курса на Москва. Русия има нужда от Куба, за да изгради там военнотехническа база за обслужване на свои кораби, подводници и самолети, за да възстанови силовия баланс, който й бе гарантиран в региона по съветско време. Това е крайно необходимо, за да създадем паритет на потенциалните заплахи в противопоставянето със САЩ.

„За да присъстваме пълноценно в Атлантическия и Тихия океан, не е задължително да строим десетки военноморски бази, достатъчни са две-три, които да дозареждат корабите ни и да подсигуряват постоянно присъствие“, посочва Виктория Легранова.

Вече са направени стъпки в тази посока. През май т. г. Съветът за сигурност на Руската федерация и Съветът за национална отбрана на Куба подписаха меморандум за сътрудничество и договориха създаването на съвместна работна група. По време на посещението на руския президент бе сключено споразумение за модернизиране на морското пристанище Мариел, също и на международното летище с товарен терминал в близкия град Сан Антонио де лос Баньос. Това е вече първообраз на един бъдещ транспортен център.

Друг важен момент. В Куба и други страни – Никарагуа, Аржентина, Бразилия, Путин договори строеж или развитие на бази за навигация и позициониране от системата ГЛОНАСС. Не само че лансираме челни руски технологии, но получаваме и възможността да проследяваме американски потенциални цели. „Това, че имаме договореност за ГЛОНАСС, е добре само по себе си, може да монтираме там апаратура за проследяване, за радиоразузнаване. Ще стане лесно, това е скрита апаратура. Просто един сандък с апаратура. Ще е от огромна полза за Русия“, заяви за „Правда“ Александър Широкорад, военен експерт и публицист.

Тази диверсификация е извънредно важна и за страните-партньори на Русия. В случай че Аржентина например – заради позицията й по повод Малвинските острови (Путин предизвика ръкопляскания, като ги нарече с аржентинското им име, а не с англосаксонското /Фолклендските, б. р./), бъде санкционирана с изключване на системата Джи Пи Ес, страната ще мине на ГЛОНАСС. „Тази система точно определя примерно местонахождението на войскови подразделения, на кораби и танкови колони, дава възможност доста точно да се нанасят ракетни удари. Сиреч прави по-ефективно бойното използване на аржентинските въоръжени сили“, отбеляза пред „Правда“ Владимир Евсеев, директор на Центъра за обществено-политически изследвания.

„Мисля, виждаме един от възможните руски отговори срещу днешния безпрецедентен натиск върху Русия по повод Украйна – продължи експертът. – Това е много сериозен елемент от пазарлъка. Русия обаче естествено не е длъжна да свежда всичко до военнотехническо сътрудничество. Икономическите проекти също ще удрят САЩ, тъй като Куба и до днес е обект на санкции, а Русия ще подпомага развитието на кубинската икономика, значи ще действа против американските национални интереси.“

Целта на Русия е Аржентина и Бразилия да влязат във фарватера на Куба и Никарагуа, наши верни съюзници в Западното полукълбо. След икономическото сътрудничество може да осигурим на Аржентина снабдяване с жизненоважни ресурси в енергетиката, въоръженията, военните технологии, особено ПВО – област, където Бразилия вече черпи изгоди. Нейното министерство на отбраната поръча на руската компания „Антей-Алмаз“ да разработи система за противовъздушна космическа отбрана. Путин разговаря и с уругвайския президент. Хосе Мухика търси инвеститори за дълбоководно пристанище в Южния Атлантик – то е доста далеч от САЩ и според австрийското издание „Щандарт“ точно затова може да стане тих пристан, от който „да започне руска стратегическа експанзия“.

След обиколката и предходното посещение в Китай вече е очевиден провалът на опита „Русия да бъде изолирана от света“, обявен с показен оптимизъм от Обама. Държави от Азия, Африка и Латинска Америка търсят възможности за сътрудничество с нова и силна Русия – страна с капитали, които да инвестира в развиващи се икономики. Изграждането на нова система за сигурност в света е невъзможно без военнотехническо сътрудничество с държави от западното полукълбо. Щом американската ПРО неотклонно се движи към нашите граници с цел да блокира междуконтиненталните ни балистични ракети, защо не бива също такава система да стои край границите на САЩ? „При всяко положение трябва да имаме други някакви инструменти за самозащита срещу американската ПРО в Европа, а може би и по-близо – в Украйна“, смята Виктория Легранова.

Русия далеч не е регионална държава, мистър Обама. Всички страни имат големи претенции към вас и Русия скоро ще се научи да използва този фактор.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.