Гигантската дупка в Сибир

и други дупки на земята

http://www.youtube.com/watch?v=8Kcyf7H99Dc

Гигантска дупка се появи в един от най-изолираните райони на Русия – Ямал, Северозападен Сибир.
Тя представлява огромен кратер с около 100 метра диаметър. Ямал означава „Краят на Земята“ на местния ненецки език. В този район температурите пада до -50° по Целзий и слънцето едва изгрява през зимата.
Ямал е населен с пастири на северни елени. Той е един от най-богатите на природен газ руски региони. Гигантската дупка беше открита край газовото находище Бованецки. Има предположения, че тя може да се е образувала след подземна експлозия. Наличието на тъмна почва около нея, говори за действие на висока температура.
Говорител на местните власти отхвърли възможността кратерът да е причинен от метеорит, но подчерта, че е твърде рано да се каже какво е предизвикало появата на гигантската дупка. http://www.youtube.com/watch?v=1zlrKX_vIOY

Най-големите дупки на земята

Видео & Музика
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.