Малайзийски Боинг-777 свален в Украйна, 295 жертви

Лидер на сепаратистите пое отговорност за свалянето на самолет Ан-26 на същото време и място

Малайзийски пътнически самолет с 295 души на борда се е разбил в Украйна – близо до границата с Русия, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс. Самолетът е паднал в район, в който се водят сражения между украинската армия и проруски сепаратисти. Боинг-777 с 280 пътници и 15-членен екипаж е летял от Амстердам за Куала Лумпур.

Според ИТАР-ТАСС всички на борда са загинали. Самолетът се е разбил на близо 50 км преди навлизане в руска територия. Преди да навлезе във въздушното пространство на Русия, самолетът започнал да се снижава, а по-късно е бил открит горящ на земята на украинска територия, казал източник пред Интерфакс.

„Имаме такава информация. Боинг 777, пътуващ по маршрута „Амстердам- Куала-Лумпур“, е паднал в района на населен пункт северно от Торез. Самолетът се е движел в определен международен коридор“, заяви представителят на украинските сили за сигурност Владислав Селезньов.

Информацията бе потвърдена официално от Антон Герашченко, съветник на вътрешния министър на Украйна. Той уточни, че самолетът е бил ударен от ракета земя-въздух „Бук“ на 10 км височина. „Скайнюз“ съобщи, че малайзийските авиолинии, чиято собственост е самолетът, са потвърдили, че са загубили връзки със самолета в украинското въздушно пространство.

Според Юрий Бутусов, главен редактор на украинския информационен сайт censor.net, Боингът е свален от силите на ПВО на Русия, които осъществяват поддръжка на проруските сепаратисти. Лидерът на сепаратистите в Донецк Игор Стрелков (Гиркин) заяви в социалните мрежи, че те са свалили самолет на същото място и по същото време, но го определи като Ан-26.

Според „Интерфакс“ на борда е имало 280 пътници и 15 души екипаж. Самолетът е летял от Амстердам за Куала Лумпур. Според неназован министър от украинското правителство самолетът е свален от „украинските сепаратисти“. Донецката народна република отрече.

„Опълченците не разполагат с зенитно-ракетни комплекси, които могат да свалят самолет на височина 10 км. Ние разполагаме с преносими зенитно-ракетни комплекси, които могат да поразяват цели на максимална височина от 3000 метра“, заяви пред „Интерфакс“ Сергей Кавтарадзе, член на съвета на сигурност на непризнатата република.

„50 км преди да влезе в руското въздушно пространство самолетът е започнал да се спуска, след което е открит горящ на земята на украинска територия“, съобщава източникът. Според украинския сайт „Инсайдър“ самолетът е паднал в района между Шахтьорск и Снежное на 80 км от Донецк. Най-вероятно мястото на катастрофата е Грабово, което е в същия район.

„Забранено е да се лети над Донецка област, трябва да се изясни как изобщо „Боингът“ се е оказал там“, коментира пред Газета.ру председателя на руския Федерален профсъюз на авиодиспечерите Сергей Ковальов.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.